Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tkany marzeniami 22:42, 11 mar 2019

Do góry
Upss... przy budynku coś się posiało bez mojej wiedzy

Pszczelarnia 22:41, 11 mar 2019

Do góry
I dla Gabrysi oczar, tak go widzę z progu domu. Jak przekwita, jaśnieje.

Nie widzimy nierozgarniętych kupek kup. Nie mam czasu.

Przerwa na kawę... 22:38, 11 mar 2019

Do góry
Moim obecnym ciemiernikom muszę liście przyciąć. I chyba jednak je trochę nawieźć.

Oczar nadal gra pierwsze skrzypce
Ogród tkany marzeniami 22:38, 11 mar 2019

Do góry
Teraz dopiero widać, ze niektóre zdjęcia robione były nie dość, że różnymi aparatami (telefonami) to jeszcze z jakiś dziwnych ujęć. Chyba dobrze przy nich tańczyłam

Ogród tkany marzeniami 22:35, 11 mar 2019

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:32, 11 mar 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kretów współczuję. Ciężka walka ze szkodnikami.
Wiosna wystartowała. U mnie rusza wolniej. Nie zaczęłam jeszcze żadnych prac, bo u mnie za zimno. Czekam aż przestanie wiać.

Piękne masz dekoracje
Mam nadzieję wygrać tę walkę z kretami, oprysk na robaka już mam. Nie będzie robali to i krety nie będą miały się czym żywić. Za pochwałę dekoracji dziękuję Ja w ogródku co dzień staram się troszkę poruszać, bo przecież nie będę chodzić bez celu dookoła domu. Tu coś wytnę, tam coś zgrabię. Powynosiłam już z rabat okrycia róż ze stroiszu, no i po troszku do przodu. Byle do ciepłych dni i takich widoków.

Ogród tkany marzeniami 22:31, 11 mar 2019

Do góry
Ogrodowe szaleństwo ... 22:29, 11 mar 2019

Do góry
A to moje cementowe szaleństwo...
Ptasie gniazdko
Tabliczki z opisem ziół

I dynie
Ogród tkany marzeniami 22:25, 11 mar 2019

Do góry
Pozostało mi najprzyjemniejsze. Rabaty starałam się w miarę możliwości wyrównywać na bieżąco. Teraz tylko została ich kosmetyka, rozstawienie i posadzenie roślin, rozłożenie nawodnienia i rozsypanie ściółki. Dobrałam jeszcze 3 dni urlopu i ruszyłam z pracą

Najtrudniejsze dla mnie było rozstawienie roślin. Do projektu otrzymałam wykaz i ilość roślin. Bardzo doskwierał mi jednak brak w projekcie siatki, która precyzowałaby w jakiej odległości należy sadzić rośliny. Przed rozstawieniem każdej z nich studiowałam dogłębnie jej opis i z miarką w ręku odmierzałam każdy centymetr przed ustawieniem doniczki. Dla bezpieczeństwa przy kilku pierwszych roślinach w roli obserwatora asystowała mi koleżanka Małgosia, która miała już kilkuletni ogród i tym samym większe doświadczenie jak przyrastają poszczególne rośliny (inne niż jednoroczne i bylinowe)

Ogrodowe szaleństwo ... 22:24, 11 mar 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
No właśnie miałam o to samo pytać co Ewa, już tniesz lawendy?

Dziewczyny, mam zapisane, że lawendy można ciąć juz w marcu, więc co tam, co ma być, to będzie. Niech się dzieje wola nieba...., przecież ja w gorącej wodzie kompana. Wczoraj opielilam truskawki, posadzilam czosnek..... i przesadzilam trzmieliny, a dzisiaj wysialam w domu pomidory.

I zrobiłam takuego misia, muszę go dokończyć.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:21, 11 mar 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Skoro masz kilka kroków,to jest fajnie
U nas też wyjscie nie będzie z salonu tylko z kuchni,ale to mi w sumie lepiej odpowiada

Nie jest źle, już się przyzwyczaiłam.
Różowa gruba kreska to moja droga od domu (czerwony kolor) do tarasów:

Wyjście na ogród z kuchni kojarzy mi się z domami angielskimi super, w końcu kawkę robi się w kuchni
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:20, 11 mar 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, a Ty jakie masz ulubione swoje róże pnące lub inne ale wysoko rosnące? Jasnoróżowe może jakieś?
Mam dwie róże Lavender Lassie i bardzo je lubię. Nie podlejesz nie uschną, nie okryjesz - nie przemarzną. Niestety nie powtarzają kwitnienia i nie pachną.

Druga to Veinchenblau

No i moja ulubiona lecz kapryśna Eden rose

Przerwa na kawę... 22:20, 11 mar 2019

Do góry
Dziewczyny - warsztaty polecam. Bardzo miła odskocznia. 4 godziny minęły zbyt szybko. To było takie wprowadzenie do właściwych warsztatów, ktore są kilkudniowe. Wszystkie narzędzia zapewniają. Kasia - prowadząca jest przemiła. Najpierw było trochę teorii a potem robiłyśmy wybrany projekt - jeden z trzech do wyboru. Ja oczywiście skrzynkę na rośliny wybrałam. Krzywo wyszło ale jak na pierwszy raz z zaokrągleniami - to jestem z siebie dumna wcześniej skrzynki na ogród robiłam ale przycięcie zlecałam w składzie. Teraz sama wszystko cięłam ręcznie - nie maszynowo. Część warsztatu bo jeszcze wyrzynarka, wkrętarka, strug były w użyciu

A to finalny produkt do pomalowania. Niestety na wkręty łączony ze względów czasowych.

Oglądaliśmy różne drewna. Z ciekawostek - przepięknym miękkim drewnem do toczenia jest sumak octowiec. Piękna jest jabłoń. Nie warto palić w kominku.
Ogród tkany marzeniami 22:18, 11 mar 2019

Do góry
Trawnik jeszcze kończył się układać, a ja już kombinowałam jak połączyć zrobioną trochę na ura w poprzednim roku rabatę za domem z nowo-powstającą.

Pamiętajcie o ogrodach 22:16, 11 mar 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

Fajny masz sprzęt do cięcia trawy. Muszę przymierzyć się do takiego zakupu, bo po ostatnim przycinaniu moich starych, rozrośniętych kęp nabawiłam się odcisków od nożyc i sekatora.
Pszczelarnia 22:15, 11 mar 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Niby szaro i ponuro a u Ciebie jest jednak na czym oko zawiesić.

Ależ masz nasion do wysiewu!!! podziwiam.

Jeszcze wieszam oko na dereniach.

A na górach dobre warunki narciarskie, dosypało

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:12, 11 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)
A ja idę oglądać 1 odcinek GW - to dobrze mi robi zawsze.

Gdzie?

Ogrod z linka marzenie, taki verwunschen jak lubie
Ukojenie 22:10, 11 mar 2019

Do góry
Nie udalo sie wyprobowac.
Przeczytalam tylko instrukcje i w koncu wiem ile co wazy:

Raport wysiewowy:
- wzeszly zeniszki
- na lobelii pojawila sie plesn jutro bede szukac i sypac weglem.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:07, 11 mar 2019

Do góry
A ja idę oglądać 1 odcinek GW - to dobrze mi robi zawsze.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:02, 11 mar 2019

Do góry
Nie powinno mnie tu być bo mam fatalny humor.

No cóż klimat się zmienia i takie klimatyczne ekscesy będą /o daliach myślę/.

Dzisiaj przez kilka godzin była w nocy wichura/huragan/porwiste powiewy - lecialo jakoś górą bo dołem strat nie było.
Był też rano grad, było słońce i waliło śniegiem - wiosna idzie.

W nocy stałam w oknie i patrzyłam jak wygląda noc z huraganem - być na morzu...nie

I tak patrzyłam na moją śliwkę obrośniętą bluszczem jakbym przeczuwała.
To było miejsce gdzie ptaki miały gniazdo i wiele innych owadów moc hotelików.
No ale nie ma już.

Miałam nadzieję że zdrewniały bluszcz tak się tam zakleszczył że da radę.
To był dość istotny strukturalny element ogrodu osłona tarasu.

Wiem, że mam miejsce na nowe i dużo materiału do kompostownika /choć akurat nie najlepszy/.
Tyle tylko że jak wiadomo to coś rośnie kilka lat - na razie trzeba oporządzić a potem pogapić się i coś wymyślić.
ławka z daszkiem nie wiem czy się nie połamała.

Czegoś takiego jeszcze nie widziałam. I nigdy się tak nie bałam.
Trzeba być teraz przygotowanym na takie ekscesy niestety - wiosna przed nami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies