To weź sobie małą sadzonkę po kwitnieniu. Chyba te lubię najbardziej bo tworzą fajne kopułki
A jamam jeszcze takie piękne omszałe warte wyeksponowania bo cały rok mają fajne liście mechate
Jedne ciemny fiolet z żółtym oczkiem a drugie białe z żółtym oczkiem
A poza tym wszystkim jak śledzisz moje poczynania to sama widzisz ile mam już roślinek do mnożenia, będzie czym zapychać ogrodowe dziury
Jeszcze dzika poziomka od Ciebie...tez już z nią walczę.. mi osobiście nie przeszkadza tam gdzie jest , ale mam tm zwykłe poziomki które dzieci uwielbiają i już je zarosła w dodatku dzieci się mylą które jadalna a która nie
Widziałąm że też je masz
Witaj Gosieńko. Piękne donice powstały choć na zdjęciu widzę jedną - brakuje mi widoku takiego z daleka. Ciekawa też jestem wymiarów tych donic. Myślę że w dobrym kierunku idziesz posadzenie iglaków to dobry pomysł - zimą donice nie będą smutne. Czy wybierzesz formę szczepioną na pniu, czy spiralną to dobry pomysł. Ja takie donice zrobiłabym wielosezonowe. Mnie osobiście podoba się bardzo cyprysik lawsona szczepiony na pniu - ma takie ładne żółte przyrosty, odmian szczepionych jest sporo - zależy co Ci się podoba. Wpisz sobie w wyszukiwarkę na ogrodowisku - iglaki na pniu - jest wątek - możesz poczytać, a może akurat coś Ci się spodoba. Może posadzisz pod nóżki iglakom szczepionym - trawy, żurawki, trzmielinę, wrzosy - sporo jest rozwiązań. Ja przy wejściu do domu będę chciała w tym roku obsadzić jedną donicę - myślałam żeby posadzić jedną trawę koloru bordowego- taką wyższą nie koniecznie wieloletnia, iglaka kulkę i rośliny sezonowe- wiosną tulipany papuzie białe z zielonym - stokrotki- później by kwitła szałwia omszona,rozwar, jesienią wrzosy, a wiosną wrzośce. Iglaka na pniu nie będę sadziła bo ścieliśmy tuję szmaragdową na wysokości około 2 m. podgoliłam ją od dołu - zrobiłam coś ala kulkę - i czekam co z tego będzie czy się ładnie zagęści i zostanie czy ją wytniemy na dobre. Na razie straszy swoim wyglądem