Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zielonym do góry... :) 07:40, 10 kwi 2026

Do góry
Daj jej szansę
Nasza Stella chyba też podobnie była zjedzona i ja jej nie dawałam cienia szans, ale dała radę

Czy u Was też dziś poranek taki:

Miałam plany na wsadzenie pięknych Modnych Traw od Wioli ale poczekają
W kamiennym kręgu od początku 07:11, 10 kwi 2026

Do góry
LIDKA napisał(a)
Bardzo wczesne masz tulipany.

Te tulipany rosną blisko budynku i mają południową wystawę. Rosną tam sobie już 14 lat nie wykopywanie kwitną każdego roku☺️
W kamiennym kręgu od początku 07:08, 10 kwi 2026

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ania za przebiśniegi dziękuje. Mam kilka kępek i się powolutku rozrastają. Szukam cebulic teraz.

Cebulic mam śladowe ilości. Mam nadzieję że i one się rozrosną z czasem ☺️
W kamiennym kręgu od początku 23:37, 09 kwi 2026

Do góry
GorAna napisał(a)

Mirko, bardzo mnie one cieszą ☺️

Aniu przepiękne stado przebiśniegów. Jak wy to robicie, że takie kępy. Pewnie dużo lat i tak ładnie wyglądają. Moja sąsiadka posadziła kiedyś takie niebieskie chyba cebulica pod domem. Teraz to wygląda rewelacyjnie łany kwitnące.

Jeżeli chodzi o ciemierniki to na szczęście jak duże mrozy były to ciemierniki były przysypane śniegiem i ledwo z ziemi wychodziły. U nas było 35 cm śniegu.
W zeszłym roku u mnie tak zmarzły w lutym kwitły na przełomie końca lutego marca przyszedł mroz i kwiaty zmarzły.

Korzenie nie powinny zmarznąć może się odrodzą.

Jakie te twoje rękodzieło jest fajne. Masz parę aby tak dziergać. Mam wnuczkę ma 9 lat i dzierga na okrągło torebeczki różnych kształtów.

Pozdrawiam Aniu
Grzebiuszka ziemna 23:18, 09 kwi 2026

Do góry
Bożenka, mam do oddania różanecznik Percy Wiseman. Nie udało się wkomponowac w nową rabatę.

Sadzonka jest w za ciasnej donicy i trochę zmarniała, ale może się uda ogarnąć. Zrobię Ci zdjęcie.

A mówię o tym:
W zgodzie z lasem 23:12, 09 kwi 2026

Do góry
Dziękuję raz jeszcze za Wasze porady, przeprowadziłam dziś akcję ratunkową, łącząc wszystko ze wszystkim

Wykopałam delikwenta, praktycznie mogłam go po prostu wyciągnąć w całości z bryłą korzeniową nadal w kształcie doniczki. Faktycznie "sfilcowana" to bardzo trafne określenie. Ale z pozytywów - ziemia była wilgotna na całej głębokości, i ta sfilcowana bryła też. Rozdziabałam pazurkami, namoczyłam w wiadrze i potem powyciągałam jeszcze trochę podłoża spomiędzy korzeni. Przy okazji obejrzałam dokładnie. Liście ma sztywne i suche jak pergamin, aż grzechoczą, ale pędy zielone, tylko bardzo odwodnione, tak się aż pomarszczyły. Wykopując zobaczyłam też, że faktycznie za głęboko był posadzony, przysypany ziemią ze 3 cm pewnie wyżej niż w szkółce :/

Tak wyglądały korzenie przed moczeniem a po wstępnym wypazurkowaniu:

Przy ziemi jeden pęd, co zaskakujące, wygląda dużo lepiej:

Zrobiłam mu mieszankę ze wszystkiego co miałam, trochę tego podłoża sklepowego torfowego też tam wmieszałam. A, tylko kompostu nie dawałam z kompostowni, a jedynie własny, który wiem że ma w sobie dużo sosnowych rozdrobnionych gałęzi i szyszek, i dębowych liści, więc nie powinien być chyba zasadowy? Podlałam oczywiście i wyściółkowałam tymi przekompostowanymi wstępnie zrębkami sosnowymi. Na ile się dało, bo pędy ma nisko, i jeszcze liście zwisające ku dołowi. Zrobiłam "wały" dookoła, żeby się woda zbierała. No i teraz zostało czekać - i w międzyczasie zamawiać te preparaty do pryskania.

Przejrzałam pozostałe krzewy, niektóre były też trochę za głęboko, ale nie aż tak, rozgarnęłam im delikatnie ziemię. I chyba faktycznie po kolei wszystkie powyciągam z ziemi i rozluźnię im koniecznie bryły korzeniowe, bo tu chyba było najgorsze przewinienie.

Także w sumie to dobrze, że ten jeden tak dał wyraźnie znać, że mu źle, bo dzięki temu dowiedziałam się tu od Was mnóstwo na temat tego, jak z nimi postępować, i może wyratuję pozostałe? Chcę się szybko nauczyć dobrze z nimi obchodzić, bo u nas kwaśno i cieniście, i mało co z ozdobnych krzewów innego się nada.

Muszę jeszcze odnaleźć zamówienia (internetowe na szczęście) i spisać sobie, jakie odmiany ostatecznie sadziłam, żeby wiosną spróbować dokonać identyfikacji po kwiatach.

Ogromnie dziękuję, trzymajcie proszę kciuki za biedaka i jego kompanów!
W kamiennym kręgu od początku 22:57, 09 kwi 2026

Do góry
GorAna napisał(a)

Dziękuję bardzo ☺️
Dwa pojadą nawet do Siegen NRW☺️

Cała rodzinka ustawiła się do zdjęcia nieustannie podziwiam Twój kunszt i dokładność
Śliczne ci one
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:12, 09 kwi 2026

Do góry
Basilikum napisał(a)

Pozdrawiam że skansenu. Patrzcie jaki śliczny ten balkon

Miło Cię widzieć☺️☺️
Balkon zacny, ale kwiatuchy w ogrodzie bardzo cieszą po tej zimie ☺️
Za drzwiami do ogrodu... 22:01, 09 kwi 2026

Do góry
anpi napisał(a)

Śliczna ta odmiana
a miszmasz kolorystyczny wiosenny naprawdę cudny
Do raju daleko - u Ewy 21:55, 09 kwi 2026

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ania z Kamiennego kręgu prosiła o zdjęcia kolczyków, jakie zrobiłam na szydełku.

Ale superaśne☺️
Muszę spróbować ☺️
W kamiennym kręgu od początku 21:53, 09 kwi 2026

Do góry
Brygada króliczków ☺️
W kamiennym kręgu od początku 21:49, 09 kwi 2026

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 21:48, 09 kwi 2026

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 21:47, 09 kwi 2026

Do góry
W ogrodzie zimno i sucho.
Kilka wiosennych kolorów już jest☺️
W kamiennym kręgu od początku 21:43, 09 kwi 2026

Do góry
Basilikum napisał(a)
Aniu ale śliczne Twoje zajączki

Dziękuję bardzo ☺️
Dwa pojadą nawet do Siegen NRW☺️
Ożankowy ogród 19:33, 09 kwi 2026

Do góry
Alija napisał(a)
Magnolia pięknie się rozkręca, oby tylko zapowiadane przymrozki nie zaszkodziły.
Wiśnia przecudnej urody.

U nnie blisko 0st, więc wszystko ok
Nie mogę się doczekać pierwszego koszenia, żeby trawnik wyrównać i posprzątać po sprzątaniu
Ogród zacząć czas. 19:31, 09 kwi 2026

Do góry
Ogród zacząć czas. 19:29, 09 kwi 2026

Do góry
Kilka moich przebłysków wiosny. Zimno strasznie, ale dziś słońce wyszło, więc godzinka na ogrodowanie zaliczona
Zacisze Alicji 18:53, 09 kwi 2026

Do góry
Alija napisał(a)

Alu co to roślinki, mam na myśli te drobne białe kwiatki?

Grzybki też mi się podobają i staw pełen wody.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:39, 09 kwi 2026

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies