Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Magara 21:31, 15 cze 2026

Gosia, dzięki za info o everillo
ElzbietaFranka 23:40, 20 cze 2026

Małgosiu do mnie sarny też przychodzą. Teraz z młodymi.

Na jednej focie widziałam plantacje Paproci bardzo ładnie to wygląda.

U nas upał nie do zniesienia i znowu sucho.
Ulina 09:35, 22 cze 2026

U Ciebie chyba dziś więcej deszczu niż niż u mnie, patrzyłam na radarową prognozę. Jak ogród radzi sobie w upały? Mój podsypany trawą, a każdy deszcz na wagę złota
Gosialuk 00:59, 28 cze 2026

Magara napisał(a)
Gosia, dzięki za info o everillo

Magara zobacz jeszcze Elatę, bo byłam u Sylwii i ona mówi, że to Elata, a też ma od Anitki.
Zdjęcia w necie jakoś mnie nie przekonują, bo dla mnie obie wyglądają podobnie.

ElzbietaFranka napisał(a)
Małgosiu do mnie sarny też przychodzą. Teraz z młodymi.

Na jednej focie widziałam plantacje Paproci bardzo ładnie to wygląda.

U nas upał nie do zniesienia i znowu sucho.

U nas też upał. W mieście gorszy, tu choć wieczorem jest znośnie i w nocy da się spać.
Myślę, że sucho to dopiero będzie. Cały lipiec ma być słoneczny i mocno ciepły.

Ulina napisał(a)
U Ciebie chyba dziś więcej deszczu niż niż u mnie, patrzyłam na radarową prognozę. Jak ogród radzi sobie w upały? Mój podsypany trawą, a każdy deszcz na wagę złota

Ula przy tych temperaturach wysycha wszystko bardzo szybko. Świeżo posadzone rośliny ledwie zipią. Podlewałam dzisiaj. Dobrze, że będziemy jeździć teraz na działkę i w tygodniu, to choć podleję co nieco. Dziś od 6 do 8 -tej było koszenie i grabienie. Potem już do wieczora siedziałam w cieniu. Pracować się nie dało. Wieczorem obcięłam trochę zeschłych kwiatostanów i powyrywałam trochę powoju. Za to można już podjadać porzeczki, malinojeżyny i świdośliwę. Porzeczkoagrest już objadłam.
ewsyg 09:07, 28 cze 2026

Bardzo lubię czas w ogrodzie, kiedy można coś podjadać.
mirkaka 10:19, 28 cze 2026

Gosialuk napisał(a)

Magara zobacz jeszcze Elatę, bo byłam u Sylwii i ona mówi, że to Elata, a też ma od Anitki.
Zdjęcia w necie jakoś mnie nie przekonują, bo dla mnie obie wyglądają podobnie.

U nas też upał. W mieście gorszy, tu choć wieczorem jest znośnie i w nocy da się spać.
Myślę, że sucho to dopiero będzie. Cały lipiec ma być słoneczny i mocno ciepły.

Ula przy tych temperaturach wysycha wszystko bardzo szybko. Świeżo posadzone rośliny ledwie zipią. Podlewałam dzisiaj. Dobrze, że będziemy jeździć teraz na działkę i w tygodniu, to choć podleję co nieco. Dziś od 6 do 8 -tej było koszenie i grabienie. Potem już do wieczora siedziałam w cieniu. Pracować się nie dało. Wieczorem obcięłam trochę zeschłych kwiatostanów i powyrywałam trochę powoju. Za to można już podjadać porzeczki, malinojeżyny i świdośliwę. Porzeczkoagrest już objadłam.

Gosia, Everillo jest zimozielone, Elata zasycha na zimę, więc możesz po tym rozpoznać swoją
Gosialuk 10:25, 28 cze 2026

To Elata w takim razie. Dziękuję
sylwia_slomc... 10:29, 28 cze 2026

Gosialuk napisał(a)

Na pewno jest kępiasta, wysokość tak do kolana, a wielkość kępy na razie taka jak na zdjęciu. Mam ją dopiero od dwóch lat i w dodatku przesadzałam, a u mnie rośliny nie rosną jak szalone.
Zapytaj może Iwonki ze Wzgórza Chaosu, bo kojarzę że miała Everillo. Ja znalazłam tylko zdjęcie z sierpnia zeszłego roku. A trawkę dostałam w lipcu 2024.

Szukałam zdjęć wiosennych i się nie załapała, więc chyba wygląda nie za bardzo dobrze.

To zdzwonimy się jeszcze, a wiesz, że chwasty nawet takie wysokie nie są mi obce.
Zdjęcia mam jeszcze w aparacie, a znowu zgubiłam kabelek.

A to nie ta co ja mam od Anitki? To by była Ellata.
Gosialuk 11:18, 28 cze 2026

Tak, to Elata na 100%.
Ulina 12:36, 28 cze 2026

Ta zielona w lasku to na pewno elata, w cieniu jest bardziej seledynowa, gdy ma więcej słońca jest bardziej żółta.
Smacznego owocobrania
I miłego odpoczynku w cieniu