Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:48, 02 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu co to za roślinka?
Ogród pięknie prezentuje się na zdjęciach, a na żywo za pewne jeszcze lepiej. Za tydzień w niedzielę wybieram się zobaczyć to cudo Oby się udało. Drogę z Białegostoku do Warszawy w końcu nam zrobili, nic tylko jeździć
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:00, 02 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje doświadczenia z "najlepsze trawy z Iławy" nie są dobre. Jak najdalej od tych nasion. Nie sieję ich gdyż zawiodłam się dawno temu, może teraz jest lepiej.

Jakie to były gatunki traw w tej mieszance? To może być przyczyna. Kolejna przyczyna pleść pośniegowa, na pewno dotknęła twój trawnik, wszyscy to mieli, ja też.
Ale moja trawa już pięknie się zazieleniła.

Tutaj moja trawa z Iławy mieszanka uniwersalna siana w tamtym roku w czerwcu. 65 % zycicy, 30% kostrzew, 5% węchliny łąkowej. 4 dni temu siałem ja znowu w reszcie ogrodu. Czekam na wschody. Dodam zdjecia jak wzejdzie. Ogólnie jestem zadowolony. Niżej zdjęcie. Ta część trawnika była wypłaukana przez ulewe po posianiu w rabaty dlatego uwazam ze wygląda bardzo dobrze jak narazie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:09, 02 maj 2021

Do góry

A za płotem

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:08, 02 maj 2021

Do góry
Nad jeziorkiem

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:08, 02 maj 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:06, 02 maj 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:05, 02 maj 2021

Do góry
Spring Border - rabata wiosenna obecnie w najlepszym rozkwicie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:03, 02 maj 2021

Do góry
Po jednej stronie delikatne kremy, biel i żółć a po drugiej mocny burgund, ale też moc hortensji od bieli po śmietankowy róż. Mocne dodatki.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:00, 02 maj 2021

Do góry
Pogoda może i nie jest najlepsza, ale w Anglii ciągle padało, zdarzało się i parasol na ramię, aparat na drugie ramię i przed siebie.

Kalosze w samochodzie w razie czego.

Pomimo niezbyt dobrej pogody pojawili się Goście, którzy mogli obejrzeć w pełnej krasie dzieła Witka. No i coraz to nowe kolory tulipanów. Ich moc na pewno po ociepleniu się objawi.

Aktualnie przestawiam meble, dodatki i detale. Segreguję.

Limonkow-hortensjowa przez 'pęknięte jajko"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:52, 02 maj 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

Danusia na żywo nie mogę, jestem z Gdańska
Zlituj się

To element zaskoczenia... Idziesz i ... niespodzianka. Nie wszystko musi być od razu pokazane, niech dojrzeje i rozrośnie się Nie mam nadal zdjęć

Wiele elementów zaskoczenia jest nie tylko w donicach, ale również na nowych rabatach. Mam nadzieję, że zauważalnych dla uważnych... Powstały nagle, bo znalazłam coś. Pamiętam jak w Anglii, co krok coś widziałam i mnie zaskakiwało - albo roślina że akurat taka i w tym miejscu, albo kolor, albo w ogóle pomysł. Staram się więc robić niespodzianki na swój sposób "danusiowy" Śmieję się gdy tam przechodzę I tak właśnie pragnę: wywołać uśmiech na twarzy osób oglądających. Stają wmurowani...
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 08:42, 02 maj 2021

Do góry
Miałam taki kamień z ciurkającą wodą. Była normalna dysza, spieniająca jest droga. Pompą można regulować wypływ min-max poza tym gdyby leciała zbyt mocno - możesz dać pod spodem trójnik i puścić część wody w bok a nie na kamień.

Wszystko zależy także od średnicy kamienia czy 40 cm czy metr? Ja miałąm i taki i taki. Przy dużym pompa musi być silniejsza, żeby woda się rozlała i było ją widać w ogóle.

Nie patrz na wysokość podnoszenia, to patrzysz jak budujesz wodospady, rzeki-strumienie. Tutaj masz max metr więc to nie ma znaczenia.

Popatrz tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/498-wykonanie-zrodelka-z-kamienia

i tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/103-zrodelko-z-kamienia-czyli-bezpieczna-woda-w-ogrodzie

Koło kładziesz na kracie metalowej i w kracie wycinasz dziurę, z boku, wsadzasz ręce i nie musisz kamienia podnosić.
Teraz są specjalne pojemniki z klapą otwieraną, wtedy kombinowaliśmy bo nic takiego nie było, a wprowadziliśmy modę na ciurkadełka pokazując je w Mai w ogrodzie, wtedy nie było jeszcze internetu - 20-25 lat temu to robiliśmy, teraz robimy co innego, bo już się nam znudziły kamienie i moda na nie minęła. Pasują w ogrodzie rustykalnym.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:38, 02 maj 2021

Do góry
jack3000 napisał(a)
Widać, że są jeszcze miejsca, które wymagałyby pielęgnacji, ale jakiej?

Dziękuję za rady!

Rada - wyrzucić plastik szmatę skoro chcesz uprawiać ogród ekologicznie, to nie jest zgodne z zasadami dobrego ogrodnictwa

I to jest jak najlepsza rada, nie chodzi o krytykę tylko o szmaciarstwo, które nie powinno mieć miejsca w ogrodzie. Ziemia potrzebuje oddychać, korzenie też, a tutaj organizmy glebowe giną i nie mają jak tworzyć próchnicy.

Chcesz trawnik bez chemii, ale tutaj działasz przeciw naturze.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:35, 02 maj 2021

Do góry
Moje doświadczenia z "najlepsze trawy z Iławy" nie są dobre. Jak najdalej od tych nasion. Nie sieję ich gdyż zawiodłam się dawno temu, może teraz jest lepiej.

Jakie to były gatunki traw w tej mieszance? To może być przyczyna. Kolejna przyczyna pleść pośniegowa, na pewno dotknęła twój trawnik, wszyscy to mieli, ja też.
Ale moja trawa już pięknie się zazieleniła.

Chwasty w trawniku 08:30, 02 maj 2021

Do góry
Herbicyd nie działa natychmiastowo, roślina musi najpierw pobrać herbicyd, potem rozprowadzić z sokami i chwast zniknie nagle.
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 08:29, 02 maj 2021

Do góry
Moim zdaniem przymarznięte pędy wierzchołkowe. Wykrusz je lub utnij.
Jałowiec 'Blue Arrow' choroby i szkodniki - przeniesiony 08:27, 02 maj 2021

Do góry
Posty przeniesione do watku istniejacego

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3254-choroby-i-szkodniki-jalowcow-jalowiec-juniperus?page=9
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 08:25, 02 maj 2021

Do góry
Dziedziol napisał(a)
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu występującego w niektórych moich jałowcach blue arrow.
Jałowce sadzone rok temu. Przyrost w tym roku niesamowicie duży, poszły także na boki. Przyciąłem bo były bardzo szersze na górze niż na dole.

Zauważyłem wcześniej problem, że niektóre sztuki od środka brązowieją i stacą igły. Dzieje się to od pnia. Problem jest taki, że tak nie dzieje się ze wszystkimi tylko z nielicznymi (od strony sąsiada).

Jałowce mają odciętą linię kroplującą. Nie podlewam ich.
Nawoziłem 2x, podlałem Substralem przeciw zgniliźnie (mamy wyjątkowe mokre lato) oraz opryskałem Topsinem. Żadnych miseczników etc nie ma na jałowcach.
Zamieszczam zdjęcia. Proszę o pomoc i o radę co robić a może to normalne?
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 08:25, 02 maj 2021

Do góry
Są bardziej podatne na grzyby, bo leżą na ziemi i tam panuje zagęszczenie i wilgotność.
W kamiennym kręgu od początku 16:39, 01 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też zaliczyłam terapię. U mnie na razie startują, ale daleko do twoich poślizg 2-3 dni będzie.

Danusiu, jak u Ciebie wybuchną, to dopiero będzie szok
Miło mi, że zaglądasz
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:43, 01 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ależ nie... nie mam zdjęć, można zobaczyć na żywo jutro. Synowa piecze smaczne ciasta na tę okazję

Danusia na żywo nie mogę, jestem z Gdańska
Zlituj się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies