Danusiu co to za roślinka?
Ogród pięknie prezentuje się na zdjęciach, a na żywo za pewne jeszcze lepiej. Za tydzień w niedzielę wybieram się zobaczyć to cudo Oby się udało. Drogę z Białegostoku do Warszawy w końcu nam zrobili, nic tylko jeździć
Tutaj moja trawa z Iławy mieszanka uniwersalna siana w tamtym roku w czerwcu. 65 % zycicy, 30% kostrzew, 5% węchliny łąkowej. 4 dni temu siałem ja znowu w reszcie ogrodu. Czekam na wschody. Dodam zdjecia jak wzejdzie. Ogólnie jestem zadowolony. Niżej zdjęcie. Ta część trawnika była wypłaukana przez ulewe po posianiu w rabaty dlatego uwazam ze wygląda bardzo dobrze jak narazie.
Pogoda może i nie jest najlepsza, ale w Anglii ciągle padało, zdarzało się i parasol na ramię, aparat na drugie ramię i przed siebie.
Kalosze w samochodzie w razie czego.
Pomimo niezbyt dobrej pogody pojawili się Goście, którzy mogli obejrzeć w pełnej krasie dzieła Witka. No i coraz to nowe kolory tulipanów. Ich moc na pewno po ociepleniu się objawi.
Aktualnie przestawiam meble, dodatki i detale. Segreguję.
To element zaskoczenia... Idziesz i ... niespodzianka. Nie wszystko musi być od razu pokazane, niech dojrzeje i rozrośnie się Nie mam nadal zdjęć
Wiele elementów zaskoczenia jest nie tylko w donicach, ale również na nowych rabatach. Mam nadzieję, że zauważalnych dla uważnych... Powstały nagle, bo znalazłam coś. Pamiętam jak w Anglii, co krok coś widziałam i mnie zaskakiwało - albo roślina że akurat taka i w tym miejscu, albo kolor, albo w ogóle pomysł. Staram się więc robić niespodzianki na swój sposób "danusiowy" Śmieję się gdy tam przechodzę I tak właśnie pragnę: wywołać uśmiech na twarzy osób oglądających. Stają wmurowani...
Miałam taki kamień z ciurkającą wodą. Była normalna dysza, spieniająca jest droga. Pompą można regulować wypływ min-max poza tym gdyby leciała zbyt mocno - możesz dać pod spodem trójnik i puścić część wody w bok a nie na kamień.
Wszystko zależy także od średnicy kamienia czy 40 cm czy metr? Ja miałąm i taki i taki. Przy dużym pompa musi być silniejsza, żeby woda się rozlała i było ją widać w ogóle.
Nie patrz na wysokość podnoszenia, to patrzysz jak budujesz wodospady, rzeki-strumienie. Tutaj masz max metr więc to nie ma znaczenia.
Koło kładziesz na kracie metalowej i w kracie wycinasz dziurę, z boku, wsadzasz ręce i nie musisz kamienia podnosić.
Teraz są specjalne pojemniki z klapą otwieraną, wtedy kombinowaliśmy bo nic takiego nie było, a wprowadziliśmy modę na ciurkadełka pokazując je w Mai w ogrodzie, wtedy nie było jeszcze internetu - 20-25 lat temu to robiliśmy, teraz robimy co innego, bo już się nam znudziły kamienie i moda na nie minęła. Pasują w ogrodzie rustykalnym.
Rada - wyrzucić plastik szmatę skoro chcesz uprawiać ogród ekologicznie, to nie jest zgodne z zasadami dobrego ogrodnictwa
I to jest jak najlepsza rada, nie chodzi o krytykę tylko o szmaciarstwo, które nie powinno mieć miejsca w ogrodzie. Ziemia potrzebuje oddychać, korzenie też, a tutaj organizmy glebowe giną i nie mają jak tworzyć próchnicy.
Chcesz trawnik bez chemii, ale tutaj działasz przeciw naturze.
Moje doświadczenia z "najlepsze trawy z Iławy" nie są dobre. Jak najdalej od tych nasion. Nie sieję ich gdyż zawiodłam się dawno temu, może teraz jest lepiej.
Jakie to były gatunki traw w tej mieszance? To może być przyczyna. Kolejna przyczyna pleść pośniegowa, na pewno dotknęła twój trawnik, wszyscy to mieli, ja też.
Ale moja trawa już pięknie się zazieleniła.