Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Mokre 11:05, 05 maj 2019

Do góry

Wiśnia piłkowana 'Amanogawa'

Świerk pospolity 'Little Gem'

Dąb błotny 'Green Dwarf' budzi się do życia
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:03, 05 maj 2019

Do góry
I szkoda, że nie pokazali Cie w tym pokoju kąpielowym... ale byłoby komentarzy.... bo nogi by w tej wannie się nie zmieściły

Kiedy wpadnę zobaczyć te nowości .. i może nawet wypróbuję te jakuzie... dla mnie to będzie jak basen mogę sobie popływać ..zaleta kurdupelka

A my jak Wieża Eiffela z przybudówką

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:02, 05 maj 2019

Do góry

Mikrusek od zera 10:57, 05 maj 2019

Do góry
Hej, dziękuję za odzew
Już wklejam fotkę. Ujęcie z góry, żeby nie fotografować sąsiadom okien

Wszyscy mają jednakowe malutkie ogródeczki, zabudowa też jest spójna - to osiedle budowane przez dewelopera.
Patrząc na wprost - jest wschód, z prawej południe. Ogródek dostaje sporo słońca, dopiero popołudniu zacieniają się okolice tarasu.
Opisując glebę celowo powołuję się na mapę glebowo-rolniczą, bo sama się na tym zupełnie nie znam Jak na moje amatorskie oko gleba jest raczej ciężka, nieprzepuszczalna. Tuż obok płynie nieduża rzeczka. Nawieźliśmy międzyczasie ok. 15 worków torfu odkwaszonego i przekopaliśmy na głębokość łopaty - uzbierało się może wiadro kamieni, nie większych niż pięść.
Na zdjęciu widać też nasadzenia, które popełniłam gdy jeszcze mi się wydawało, że urządzenie takiego małego ogródka to nic trudnego Jest lilak palibin, karagana syberyjska pendula szczepiona na pniu, świerk biały conica, kilka malutkich trzmielin, śmieszna nisko szczepiona brzoza pendula i piwonia Ewelina. Nie pytaj czemu, grzech młodości. Do przesadzenia lub oddania (chociaż lilaka i karaganę bym sobie chętnie zostawiła, podobnie jak piwonię - mam hopla na punkcie polskich odmian).
Dopiero jak zaczęłam myśleć nad tym ogródkiem bardziej kompleksowo, to uzmysłowiłam sobie trudności, typu jak zgrać wizualnie minimalistyczne ogródki sąsiadów z moim marzeniem o ogródku bioróżnorodnym, jak znaleźć kompromis między niewielkim rozmiarem ogródka a poświęceniem miejsca na żywopłot (który stanowiłby stałe tło, niezależne od tego czy sąsiad postawi przy płocie tunel foliowy czy drewutnię) i jaki ten żywopłot miałby być (żeby zapewnił chociaż troszkę prywatności, a nie przytłoczył i nie zacienił ogrodu). Na tę chwilę wiem tylko, że nic nie wiem Narzucam sama sobie zakaz dłubania w ogrodzie i odwiedzania szkółek do momentu wyklarowania jakiejś wizji
W razie pytań chętnie odpowiem.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:39, 05 maj 2019

Do góry

Małymi krokami-Ogród Wioli 10:39, 05 maj 2019
Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dziś z eMem wykorowaliśmy nowe rabaty , lubię tak i ten zapach kory

Jeszcze muszę dokupić 3 buki i na ten moment koniec...cdn.

I jest nowa rabatka, tylko sadzić, kora ładnie się prezentuje, szkoda, że ja nie mogę ieć wszędzie, bo przy silniejszych wiatrach wszystko am w trawniku.

Derenie masz wysokie, czy to ellegantissima?
Pamiętajcie o ogrodach 10:38, 05 maj 2019

Do góry
No i proszę takie grzyby w ilości 4 znalazłem u siebie to chyba smardze?

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:34, 05 maj 2019

Do góry

Wzgórze chaosu 10:24, 05 maj 2019

Do góry
Podsumowań ciąg dalszy Niestety nie mam zbyt wielu zdjęć. Pierwsze nasadzenia pojawiły się w 2000 roku. Potem co jakiś czas, w miarę wolnych chwil, przybywały kolejne zakątki... Oto jeden z nich, frontowy pas po prawej stronie domu.

Rok 2000
Obsadziliśmy odcinek wzdłuż wjazdu, oczko i studzienkę na środku trawnika. Nasadzenia wzdłuż ogrodzenia z przodu i z prawego boku pojawią się dopiero po kilku latach. Myśli i czas ogrdniczki zajmuje wychowanie dwóch bardzo absorbujących maluszków

Rok 2007
Migdałka już niestety nie mam, którejś wiosny zastrajkował i zniknął Ale zza niego widać nową rabatkę, która najprawdopodobniej powstała rok wcześniej. Kolejne zdjęcie przedstawia róg działki. Z tych nasadzeń nie mam tylko katalpy, której pień kot skutecznie zniszczył oraz pigwy szczepionej. Owocowała tylko na początku a potem zaczęła chorować.

Rok 2008
Rabata nabiera masy, większość roślin pięknie rośnie do dzisiaj Niektóre jednak w innym miejscu, jak tawułka czy berberys Nie mam wierzby hakuro, którą widać na rogu domu. Była ładna przez kilka lat, potem niestety połowanwymarzła. Ale hakuro podobno tak mają...

Rok 2013
Rośliny mocno się rozrosły, piękny jest czerwony klon nad oczkiem, grujeczni na pniu, bordowy buk kolumnowy czy limonkowy klon globossum Buk cudnie wybarwia się na jesień.

Rok 2015
Dom zmienił kolor elewacji, na tle jasnego kremu wszystkie rośliny bardziej widać. Szczególnie piękne są wiosną i jesienią

Rok 2018
Po ponad 10 latach mamy w ogrodzie festiwal barw i kolorów Cieszę się z tylu drzew, wprowadzają dynamikę do ogrodu, w którym nigdy nie jest nudno. To uczta dla oczu a potem ... kompostownika
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:23, 05 maj 2019

Do góry

Drzewo dla stworzenia cienia, dające cień 10:19, 05 maj 2019

Do góry
Dziękuje za podpowiedzi. Zdecydowaliśmy się jednak na szpaler z klonów.

W szkółce kupiliśmy również platana który posadziłem z północnej strony tarasu. Zadaniem drzewa ma być przysłonięcie od ulicy i wiatru.

Obawiam się tylko czy to zdecydowanie nie za blisko do domu dla takiego drzewa. Co o tym myślicie, przesadzać?
Co w przypadku przesadzenia można posadzić w tym miejscu. Niezbyt wysokie, rozłożyste z szybko rosnącymi liśćmi?
Z góry dziękuje za pomoc.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:18, 05 maj 2019

Do góry
Czosnki niebawem zakwitną i stworzą mix z tulipanami.

Czubajkowy Ogród 10:12, 05 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Wczoraj na rabacie znalazłam takiego grzyba:

Według atlasu to smardz stożkowaty - jadalny, ale pierwszy raz widziałam to dziwo i nie odważyłam się na konsumpcję Może z czasem będzie ich więcej?

Potwierdzam, to jest smardz. Zapewne ściółkujesz rabaty korą. Ja też je miałam i przyrządziłam z nich pyszne danie. Wszyscy przeżyli

Pozdrawiam
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:08, 05 maj 2019

Do góry

Ogrodowe szaleństwo ... 10:07, 05 maj 2019

Do góry
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:01, 05 maj 2019

Do góry
Ale i tak to czas tulipanów. Można uważać, że krótko kwitną, ale jak dobierze się odmiany wczesne i późne to naprawdę można się długo mini cieszyć. U mnie pierwsze kwitnące pojawiły się przed 5 kwietnia. I końca ery tulipanów na razie nie widać, choć już miesiąc upłynął. A więc "nuda tulipanowa"

Miłkowo - sezon 2016-2022 09:59, 05 maj 2019

Do góry
TV było, imieniny się odbyły, ja dalej w locie i dziś jadę w gości. Wiozę moje uszytki i wianek, wszystko własnoręcznie wykonane, ciekawe jak się koleżance spodobakolory w realu ładniejsze. U Ewy jest ogród w stylu śródziemnomorskim, więc chyba pasuje, to co zrobiłam.

miłej niedzieli wszystkim u mnie znowu podlało...chłodno, ale dla roślin idealnie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:50, 05 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Takie tulipany lodowe mam od kilku lat, a dopiero w tym sezonie takie ładne

Rzeczywiście, wyglądają jak pucharek z lodami. Niezwykłe są.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:36, 05 maj 2019

Do góry
adamj84 napisał(a)
Proszę o pomoc, robiłem wertykulacja na początku kwietnia, potem nawóz hydrocomplex. Koniec kwietnia ponownie nawóz. Trawa nawadniana automatycznie. Niestety trawa nie wyglada jak należy. Pokłada sie i nie jest wyprostowana. Zastanawiam sie nad saletra amonowa. Trawa z rolki zakładana 5 lat temu.

Daj mu szanse urosnąć, teraz tylko koszenie-podlewanie, zrób kolejne nawożenie po miesiącu od ostatniego. Z saletrą ostrożnie, łatwo nią spalić trawę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies