Nooooo Renia Dziewczyny mi na wątku piszą, że Renia się wybudziła... no to lecę i kochana ależ się wybudziłaś, a ogród??? Toż to wejście smoka! Przepiękne
asiak – no to też masz fajną sąsiadeczkę.
Mój sąsiad jest do doopy to mało powiedziane. Oprócz tego że walczymy ze sobą o „zieloną ścianę” to musiałam odgrodzić się od niego betonowym płotem, żeby nie patrzeć na jego tzw. „ogródek”.
Mam jeszcze oprócz niego dwóch sąsiadów. Jeden z nich to mój kuzyn, spoko - facet.
Kolejna sąsiadka tylko raz miała do mnie pretensje…że moje szmaragdy rosnące przy jej siatce (uwaga cytuję) …„naruszają jej przestrzeń życiową”… Poszłam zobaczyć, zrobiłam zdjęcie…
Moja mina bezcenna !!!
Biorąc poprawkę, że moja sąsiadka to stara panna i ma prawo do wariactwa/zgryźliwości/złośliwości - obróciłam wszystko w żart. Od tej pory żyjemy bez problemowo…dogadujemy się, więc jest ok.
Gosiek33 – tak Gosiu, tnę takimi elektrycznymi nożycami do żywopłotu ewentualnie drobne niedociągnięcia poprawiam ręcznymi na akumulatorek. W moim „niby bonsai” oraz „kręciołku”
(zdjęcie archiwalne) nie zawsze mogę wszędzie sięgnąć tymi dużymi nożycami, więc akumulatorowe są wówczas bezcenne.
U nas też zimno.W sobotę po południu już trochę się ociepliło...wysprzątałam tras z myślą o niedzielnym obiedzie...a tu co?...zrobiło się zimniej niż w sobotę rano!
Anitko, dziękuję :*
Słoje przez większy czas są zamknięte, niektóre tylko czasem uchylam lekko jak widzę, że całe zaparowane że aż krople spływają...
ale mam takie, których nie otwieram wcale i świetnie sobie radzą.
eM chciał twarz powiesić w altanie przy szczycie od zewnątrz ale mi chyba podoba się Twój pomysł i powieszę w miejscu gdzie mam powojniki przy tarasie, mniej więcej nad skalniakiem...
na zdjęciu to ten ciemiernik właśnie, mam go drugi sezon a dostałam malutką sadzonkę więc szybko rośnie
Mogłaś kupić kulistą odmianę platana ()Alphen's Globe) i byłoby po sprawie, robienie kuli z ogromnego drzewa, któe będzie wypuszczało po 2 metry gałęzie - będzie jednak trudne.
Hej.
Łukasz druga kolumna w Twojej tabeli. Masz tam różne ciśnienia dla różnych wydajności zraszaczy, czy to znaczy że masz zamiar mieć na każdym zraszaczu regulator ciśnienia?
Po drugie te pola co zaznaczyłeś to zwiększ zasięg 5 zraszacza aby nachodził; aż na 4 i 6. Podobnie postąp z 7 i 8.
Po trzecie weź pod uwagę że system opierasz na zraszaczach obrotowych gdzie zraszacz o kącie podlewania 90 stopni podłączony do zraszacza 180 lub 270 stopni będzie obracał się dwa razy (lub trzy w przypadku 270) szybciej niż te pozostałe co za tym idzie dasz 3 razy więcej wody w miejscu zraszacza 90 niż 270. Czyli Twój pomysł z 1 sekcją nie wypali. Łukasz a jaką przewidziałeś średnicę rury? 25 nie przepchniesz żądanej ilości wody do każdego zraszacza poza tym, na każdym zraszaczu masz spadek ciśnienia więc uważam ze mogą co poniektóre w ogóle się nie wynurzyć.
Co do projektu to ja bym tam widział 4 sekcje (pierwsza na samej górze, druga wąski pasek od 8 do 13, trzecia pozostałe oraz czwarta kroplowniki.
Rura zasilająca dla pierwszej sekcji 32 dla pozostałych 25. Druga sekcja i trzecia oparta na zraszaczach statycznych.