Jeszcze do poprzedniego posta, bo nie wysłało się:
Najlepszy i najprostszy program to kartka papieru, ołówek i kredki. I mówię poważnie
Musisz wpisać sobie w internecie hasło: byliny, czy rośliny do cienia i oglądać. Co tam się spodoba.
Jeden woli konwalie, a drugi parzydło leśne itd.
Mi przychodzą na myśl: tawułka Arenda, serduszka okazała, funkie, zawilec japoński, hortensja drzewiasta lub ogrodowa, bodziszki. Jest takich roślin dużo więcej
Z drugiej strony tarasu tez mam górkę z tym ze od wsch i w cieniu wiec chyba zupelnie inne rosliny musze dac. Myslalam o bukszpanie w ksztalcie kuli. Pewnie turzyce tez by ladnie jako obramowanie wyglądały. No i nie wiem co kwitnacego tu dać.
Jola wpadły mi w łapki (w ramach recyklingu ) takie starocie to przygarnąłem i pomyślałem że wykorzystam zamiast żerdzi lub kamieni do rozdzielenia kory i żwirku.
tak z grubsza zrobione , przyjdzie czas na dopieszczenie
sosnowy "haremik" - 12 sosen rozmaitych i 2 świerki (podcięte) do pilnowania
Dzięki Asiu,
gaura mnie zauroczyła, a po przeczytaniu artykułu na pewno muszę ją mieć
Rośliny polecane przepatrzyłam - w sumie pokrywają się z tym co planowałam, poza różami oczywiście i nie wiem czy zawciągu nie wymienię na kocimiętkę, mam białą u siebie i rośnie jak szalona. Była zielona i ładna aż do grudnia, a w marcu wyglądała już jak na poniższym zdjęciu. Rozmnożę ją czym prędzej i będę miała oszczędność w zakupach
Wrzosy i wrzośce jak najbardziej na skarpie, bo woda będzie odpływać. Do tego słońce, a to wrzosy lubią.
Azalia wielkokwiatowa znosi słońce i będzie akcentem wiosennym (kwiaty) oraz jesiennym (czerwone liście), więc też ok
Do tego:
- kilka drzew mniejszych lub na pniu żeby rabata nie była płaska
- kilka iglaków, żeby było coś zimozielonego
- trawy lub turzyce
- cebulowe wplecione pomiędzy rośliny np. między wrzośce
Moj ogródek w 2012 i 2018 roku.
Wszystko popełnione całkowice własnoręcznie, bez ogornika, projesktu, za to z dużą iloscią zaglądania na ogrodowisko. Kosztem dużej ilości pracy, zmian, poprawek itp.
Jeszcze nie ukończony (ale czy któryś jest). Nadal wiele pracy przede mną, ale już jestem z niego dumna