Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wizytówka - Moja bajka 15:52, 28 lut 2019

Do góry
Moja bajka 15:52, 28 lut 2019

Do góry
już trochę świątecznie

[img size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/179/1797082/original.JPG" width="640" height="480" alt="" class="forum-upload" />
Iga już sprzęcior wyciągnęła
Ogród Cioci cz. 3 15:52, 28 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A u mnie przebiśniegi ledwo. Ledwo. Przyjdzie słońce i ociepli wszystko.

Właśnie przyszło i ogród odtajał Wreszcie jakieś koloryPrzebiśniegi już całkiem zakwitły.

Wizytówka - Moja bajka 15:47, 28 lut 2019

Do góry
Moja bajka 15:47, 28 lut 2019

Do góry
Ogrodowo zakręcona. 15:46, 28 lut 2019

Do góry
A teraz jeszcze na szybko strona od ulicy:

Jeżeli tak byłoby dobrze, to chyba rozplenice hameln, bo Little bunny będą za niskie?

I jeszcze pewnie banalne dla Was pytanie. Czy ja gdzieś między te trawy będę mogła wsadzić jeżówki, albo jakieś inne byliny jeszcze? Zmieszczą mi się? Nie będzie strasznej nędzy wiosną na przodzie?

Traw nie będzie, hortensji też? Derenia bym chciała, fajny by kolor miał zimą. Przed nim może takie malutkie cysrysiki filifera aurea nana. Ładne berberysy tez takie malutkie bagatelle?
Ogrodowo zakręcona. 15:41, 28 lut 2019

Do góry
To znowu ja

Znalazłam chyba ładniejszy bluszcz:

Jest ok?

Podobają mi się takie róże: Boquet Parfait, Blanc de Vibert, Boule de Neige, Cinderella, Aspirin Rose, Knirps, The Fairy, Mirato, Sea Foam, Amulett, Heidi Klum Rose, Herzogin Christiana, Novalis, Lavender Ice, Pomponella, Aphrodite, My Girl, Marie Antoinette, Alan Titchmarsh, A Shropshire Lad, Brother Cadfael, Mary Rose, Queen of Sweden, Kosmos, rosenfee, Granny, Blush Veranda

Kolorystyka róż, fiolet, lawendowy, biały, krem.

Żółty raczej nie. Myślałam o róży Graham Thomas proponowanej przez Ewę, bo piękna, ale żółty chyba do mnie nie pasuje. Romantycznie już bym chciała przy tych różach.

Może jakaś dobra dusza zerknie, czy róże, które mi się podobają byłyby ok? Są wysokie i niskie, żeby można pokombinować
Nasz przydomowy ogródek 15:32, 28 lut 2019

Do góry
Mira - słoneczka mamy pod dostatkiem, ale ono zimne jakieś.

Irenko smacznego.

Mirella - ile ogrodniczek i ogrodników, tyle rodzajów cięcia. Zależy to od rodzaju hortensji czyli od ich naturalnej siły wzrostu, jedni chcą mieć wysokie krzewy, inni średnie z dużymi kwiatami. Na naszych forach napisano już chyba wszystko na ten temat. Tniemy w odległości od najbliższego od góry rozgałęzienia na 1, 2, 3 lub 4 oczka. Jak chcesz aby roślina szybko pięła się w gore to tniesz za 4 oczkiem grube i dorodne gałązki. Wszystkie cieńsze od ołówka usuwasz. Im więcej gałązek zostawisz przyciętych na 1 lub 2 oczka no to będziesz miała roślinę bardziej gęstą. Nie bój się cięcia i na bieżąco wysnuwaj wnioski.
Tak przyciąłem w tamtym roku a w tym jeszcze raz te najwyższe gałązki przytnę na 4 oczka aby rośliny podwyższyć.

Haniu smacznego. Krysia nie potrafiła sobie odmówić smażenia.
Moja bajka 15:32, 28 lut 2019

Do góry
rozjniki już na zewnątrz. Niektóre stały tam całą zimę, kilka dziś wyniosłam. Niech sobie radzą. Ta medytująca żabka to prezent od siostry

wysprzątałam dziś cały balkon. Po dokarmianiu ptaszków było co zamiatać

przezimowała tawlina jarzębolistna, którą dostałam od Kasi. Całą zimę stała w donicy na zewnątrz
Moja bajka 15:27, 28 lut 2019

Do góry
"tabliczki" już na swoim miejscu
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 15:20, 28 lut 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 15:19, 28 lut 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 15:18, 28 lut 2019

Do góry
Bratki 15:05, 28 lut 2019

Do góry
Kupowałam 10-cio paki w L każdej wiosny, i zostawiałam na rabatach, żeby sie same wysiewały. W kolejnych latach obok kupnych sadzonek wyrastały siewki. Niestety te były już innego koloru, ale były. W tym roku będę miała własne sadzonki z nasion kupionych w ogrodniczym. Wysiałam do szklarni nieogrzewanej jako poplon po pomidorach, Siewek nie pikowałam przed zimą. Zimę przetrwały w dobrej kondycji. Na dniach przepikuje do doniczek.

Mam nadzieję na obfite kwitnienie.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 15:00, 28 lut 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:59, 28 lut 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:58, 28 lut 2019

Do góry
i inne kwiatki...
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:57, 28 lut 2019

Do góry
Musiałam się oderwać żeby jakiś obiad ugotować. To chociaż zdjęcia wrzucę...
Moja działka na Dębowym Lesie 14:40, 28 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Aniu odbierz priv.

Już odczytalam i odpusalam.
Jestem zdziwiona że tak szybko.
Szkoda ,że nie widzę tego naocznie.
Ale mąż już no przesłał zdjęcia.
I pyta co z tym zrobić ?

Dziękuję bardzo Irenko
Tak dużo. Ale się cieszę !!

Buziaczki przesyłam
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:24, 28 lut 2019

Do góry
A teraz wracam do ogrodu, sprawdzić czy wieje - wieje bo słyszę

To niesamowite z pogodą, raz ponad 15 a kolejnego dnia minus.
U mnie luty był ciepły i suchy - to wcale nie jest dobrze choć fajnie było sezon rozpocząć i już podziałać.

Jeszcze nigdy o tej porze nie miałam tyle zrobione - a! żeby nie było tyle czyli pograbione trawniki/od nowa można/ i pocięte co tylko można było - zostały mi róże, miskanty i pewnie jeszcze się coś znajdzie, a m. nie zdążył nic pociąć na wysokościach a teraz za późno już. Za to budki lęgowe poczyścił
i zabrał się za huśtawkę drewnianą która była całkiem do wymiany.

Miałam dziś apetyt na wiele prac w ogrodzie ale huraganowe powiewy i mocny wiatr wygrały....i uciekłam do domu. Jutro ponowię próbę.

a tymczasem wracam do zaległych postów

Anda napisał(a)
Widziałam relację Dziękuję
Jak to dobrze, że jest tyle różnorodnych ogrodów. Można wtedy otworzyć szeroko oczy i chłonąć, chociażby zdjęcia

Tak, różnorodność ogrodowa jest ogromna, stęskniona jestem za odwiedzeniem jakiegoś ogrodu.
Zastanawiam się kiedy najfajniej jest odwiedzić ogród w Czechach Jaromira Grulicha - to ogród skalny i wiem, że na wiosnę ale nie wiem kiedy.
Mam szansę na koniec kwietnia - zależy tez od pogody.

paniprzyroda napisał(a)
Jakże mi odpowiada filozofia wszystko w swoim czasie i bez spiny Tak będzie w tym sezonie u mnie Świetne kadry pokazałaś Rojniki i u mnie żyją na korzeniach w cm ziemi w starym ogrodzie. Tutaj jutro planuję zrobić przegląd swoim, zostawiłam część w konewkach pod wiatą, ale śnieg na nie padał i tak, część w wanienkach pod gołym niebem, część schowałam do szklarenki. Miałam problem latem, bo wróble skubały mi ich listki, wyczyściły prawie kilka doniczek do zera. Słodkie były czy jak?

Masz wróble? ponoć na wyginięciu - coś im pasowało szkoda że nie zajrzałaś co było pod spodem .
Filozofia wszystko w swoim czasie - to by było dobre ale ja już nie wiem kiedy jest ten odpowiedni czas po tym co się w pogodzie dzieje. Mnie to smuci.

laurowisnia napisał(a)

Mira, poczytałam o pracach i się zastanawiam czy Ty mieszkasz na wschód czy na zachód ode mnie. Dodatkowo będąc u Ciebie myślę czy nie przesadzić całej rabaty by zrobić z tyłu miejsce na nowy warzywnik?
A z przebiśniegami potwierdzam, kupiłam kilka paczek woronowii i trzy kwiatki tylko miałam.

Ja mieszkam na wschód od Ciebie równe 80 km
Pomysł na warzywnik super, przesadzanie całej rabaty niby tez fajne bo odmłodzisz przy okazji, ziemię nawieziesz i się zarypiesz obrazowo to określając.
Ja też dla sprawdzenia jesienią posadziłam woronowii i to ładne cebulki i czekam czy coś będzie - chciałabym kilka odmian mieć przebiśniegów a nie tylko tylko jedną odmianę nivalis.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies