Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

Agnieszkowy ogródek 18:29, 13 sty 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Ogrodnikiem z wykształcenia jestem od dawna ale takim aktywnym to dopiero od kilku lat.
Kiedy kupilismy działkę pod budowę wymarzonego domku odnalazłam w sobie tę uśpioną pasję ogrodniczą.
Szybko uzupełniłam braki w wiedzy, bo jak coś człowieka interesuje to łatwiej tę wiedzę przyswaja.
Zawijasek fajnie wygląda, możnaby do dac z naroża od strony furtki a w środeczku posadzi brzozę Youngii.
Agnieszko, nie chciałabym ingerowac, bo byc moze Danusia ma już gotowy pomysł na Twoją rabatę.
Trochę niezręcznie się czuję, bo ona jest fachowcem z wieloletnią praktyką, ja mogę się od niej uczyc i chetnie to robię ))
Kostrzewa to takie niskie, zwarte trawki, gęste jak szczotki, u mnie psy po nich deptały.
Można je posadzic w większych odstępach aby w razie czego można było chodzic pomiędzy nimi.

Gosiu nie bądź taka skromna, masz piękny ogród i to doświadczenie praktyczne a do tego doświadczenie merytoryczne , o czym każdy z nas mógłby pomarzyć. ))
Agnieszkowy ogródek 17:10, 13 sty 2011

Do góry
Ogrodnikiem z wykształcenia jestem od dawna ale takim aktywnym to dopiero od kilku lat.
Kiedy kupilismy działkę pod budowę wymarzonego domku odnalazłam w sobie tę uśpioną pasję ogrodniczą.
Szybko uzupełniłam braki w wiedzy, bo jak coś człowieka interesuje to łatwiej tę wiedzę przyswaja.
Zawijasek fajnie wygląda, możnaby do dac z naroża od strony furtki a w środeczku posadzi brzozę Youngii.
Agnieszko, nie chciałabym ingerowac, bo byc moze Danusia ma już gotowy pomysł na Twoją rabatę.
Trochę niezręcznie się czuję, bo ona jest fachowcem z wieloletnią praktyką, ja mogę się od niej uczyc i chetnie to robię ))
Kostrzewa to takie niskie, zwarte trawki, gęste jak szczotki, u mnie psy po nich deptały.
Można je posadzic w większych odstępach aby w razie czego można było chodzic pomiędzy nimi.
Ogród Sylwii od początku :) 17:46, 11 sty 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Ja bym zabrała ten biały żwirek, bo w takim układzie wprowadza lekki chaos.
Niebieska glauca globosa dobrze kontrastuje z bordowym berberysem, dosadziłabym go jeszcze aby szedł falą aż do tej sosenki na pniu.
Kosówki dałabym z tyłu, od strony domu.
Po linii widocznego chodnika możnaby posadzic niebieską trawkę, kostrzewę siną.
Z drugiej strony chodnika po łuku bordowe żurawki Obsidian po całości tego łuku.
One mają takie satynowe, lśniące listki, które pięknie błyszczą w słońcu

Dla mnie chaos wprowadzają pojedyncze rośliny ściśle sadzone obok siebie a kamyczki mi nie przeszkadzają aczkolwiek zastosuję jakąś linię a co do nasadzeń to ta kostrzewa jest b.ładna ))
Przyjmę wszelkie nadwyżki 21:38, 29 lis 2010

Do góry
dzieki kochana!oby do wiosny, masz rację!

chyba zaopatrzę sie w nasionka bylin i zacznę produkcję na parapetkach...bo na moje skalniaki i skarpy o musi tego iść że hoho...

dziasiaj zrobiłam sobie listę na słoneczny teren moich rabat skarpowych:
-macierzanka
-rogownica
-zawciąg
-żagwin
-ubiorek
-smagliczki
-trawki niskie(kostrzewa to chyba jest, sina i zielone futro niedzwiedzie)
-floksy szydlaste(tylko tych z nasion chyba nie da rady-muszę kupic gotowce)
i nie wiem co jeszcze sie nada-może macie jakies pomysły?
lubie takie doświadczenia a skarpy muszę onbsadzić szybko bo mnie denerwują takie łyse i z chwaściorami! a to mam nadzieję, że szybko obrośnie mi te placki

no a oprócz tego wszystko inne mile widzianehihihi...

zazdroszę Wam wszystkim, że już tylko dosadzacie co lubicie a nie co musicie!och....

ja po nocach nie śpię i rozmyslam co gdzie i jak!okropność!
Jesienne uroki traw 19:15, 27 paź 2010

Do góry
1. Nie wielkość ogrodu ma znaczenie tylko chęć wyjscia poza schemat piórkówka - miskant (zazwyczaj 'Zebrinus') - imperata - kostrzewa. Twórcy ogrodów niestety wolą bezpieczne schematy. W pewien sposób to rozumiem, 10 lat pracowałem w tym "fachu".
2. Ja mam kolekcję, nie ogród na kilkuset metrach. To pojęcie dla mnie oznacza nasadzenia skomponowane, przemyślane a tak u mnie nie jest.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies