Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:05, 01 wrz 2017

Do góry
Faktur i koloru pełno i cudnie
Mnie tej tawuły żal, ja bym odmłodziła, ale nie powiem, że nie podoba mi się to co teraz widzę bo jest super
Dzieci nam rosną w oczach, a jeszcze tak nie dawno marzyłam, żeby już było mniej kłopotów z Nimi...teraz mi żal , że już się nie wróci.
Moi dzisiaj żegnają wakacje noclegiem w namiocie. W ogrodzie oczywiście
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:21, 01 wrz 2017

Do góry
Mira - posłuchałam rady w sprawie tawuły wczesnej i wyciełam...

Zrobiło się pełno miejsca na rabacie, na razie trochę łysawo bo małe - ale posadzony jest złoty dereń i pęcherznica i 3 bordo krzewoszki jako tło

Przesunęłam na środek głóg Paul Scarlet

I zamówiłam 2 pełne czerwone jeżówki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:22, 31 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Kasia a Ty chcesz schować te krzesła czy wolisz mieć oko na bramę jak siedzisz na nich?

Wiesz że ostatnio w planowaniu mam sporo potknięć ale może dobrze by było wystopniować te rośliny tzn. przy tui coś na 150 wysokości potem na 100 i na brzegu coś na 50 i na koniec płożące.

Np. tuja, hortensja, rozplenica i żurawki albo funkie zielono białe.

Tylko że Ty kupiłaś niskie hortensje a ja bym wybrała np Magical Moonlight bo wyprostowana jest więc nie pokładałaby się na rozplenice.

Aniu - kochana, dzięki za zainteresowanie . Dokładnie taki mam zamysł, żeby wystopniować nasadzenia i to w dodatku w dwóch płaszczyznach, że tak powiem. Oczywiście od pleców rabaty do przodu, tak jak zwykle. Ale też od prawej do lewej i dlatego kupiłam jedną Limelight - będzie rosła przy tuji i dwie Little Lime, które będą rosły w części krzesełkowej. W pleckach Litlle Limek posadzę te rozplenice (będą wyższe niż hortki). Na razie to wszystko, jak posadzę to zobaczę ile jeszcze mam miejsca i co gdzie dosadzić. Do dyspozycji mam rozchodnika, trawki niższe, dwie kulki danika, 2 tawuły goldflame. Chcę dokupić teraz albo na wiosnę szałwię, może jakąś jeżówkę wcisnę.
Zamiar jest taki by nieco te krzesełka przysłonić. Stąd te rozplenice i niższe od nich hortki przed krzesełkami - te rośliny są ażurowe więc osoba siedząca będzie widziała bramę ale nie będzie widoczna jak na dłoni dla przechodniów. w każdym razie taki jest plan .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:48, 30 sie 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
U mnie najwcześniej gubią liście tawuły oskrzydlone. Najpierw czerwienieją ogniście. Wyglądają wspaniele, ale tylko max tydzień i liście spadają. To pierwszy sygnał, że do ogrodu weszła jesień.

Pestko, podejrzewam, że chodziło Ci o trzmielinę oskrzydloną. Mam dwie od zeszłego roku. Zgrupowałam je na rabacie studziennej.
U mnie jesień pierwsza sygnalizuje trzmielina europejska, a zaraz po niej derenie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:43, 29 sie 2017

Do góry
U mnie najwcześniej gubią liście tawuły oskrzydlone. Najpierw czerwienieją ogniście. Wyglądają wspaniele, ale tylko max tydzień i liście spadają. To pierwszy sygnał, że do ogrodu weszła jesień.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:40, 29 sie 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Oto foty frontu. Robocze, poglądowe, więc tego... wybaczcie bałagan .

To co sobie wstępnie zaplanowałam na tej rabacie to rośliny, które już rosną w innych częściach mojego ogrodu więc powinno być spójnie.

Idąc od bramy:

Rabata po lewej stronie wejścia - stąd chcę zabrać 2 tawuły i przenieść na nową rabatę po prawej.

I główna bohaterka - rabata po prawej stronie wejścia (ziemia przed rabatą do usunięcia oczywiście):

Ale rozruba! Fajnie!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:54, 28 sie 2017

Do góry
Mam do obsadzenia rabatę oddzielającą chodnik od trawnika. Jest to prostokąt 5x1,2m. Stanowisko słoneczne, lewa końcówka półcienista. Mam do wykorzystania 3 tawuły (odmiana o żółtych liściach), turzyce brązowe i zielone, 3 rozplenice Hammeln, 1 berberys Bogozam i żurawki o czerwonych i bordowych liściach (nie muszę wykorzystywać tych pojedynczych roślin). Myślałam dokupić trzmieliny na pniu. Nie mam pomysłu, jak to skomponować. Myślałam cyklicznie tawuła - trzmielina - rozplenica ewentualnie w przestrzenie turzyce a brzegiem żurawki, ale czy to mam sens? Proszę o podpowiedź. ☺
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:47, 28 sie 2017

Do góry
Oto foty frontu. Robocze, poglądowe, więc tego... wybaczcie bałagan .

To co sobie wstępnie zaplanowałam na tej rabacie to rośliny, które już rosną w innych częściach mojego ogrodu więc powinno być spójnie.

Idąc od bramy:

Rabata po lewej stronie wejścia - stąd chcę zabrać 2 tawuły i przenieść na nową rabatę po prawej.

I główna bohaterka - rabata po prawej stronie wejścia (ziemia przed rabatą do usunięcia oczywiście):
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:24, 27 sie 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ja też się napaliłam na wrzosy jak łysy na grzebień, 5 kupiłam , jutro lecę po resztę.Ognik też ma u mnie korale tylko czerwone i jarzębina je ma, jesień tupie.
To co się przebarwia to klonik?

Raczej tawuły i berberysyNa klony jeszcze poczekamy
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:31, 27 sie 2017

Do góry
Dziewczyny, na szybko - poszło dość szybko a to dzięki sprawności ekipy przyprowadzonej przez Kasię i odrobinie wsparcia z naszej strony. Prawie drugie tyle trwało przekopanie tego kawałka z obornikiem .
W każdym razie - jest przestronnie, a innymi słowy - łyso .
Odnośnie pomysłu włączenia jednej kuli w tę rabatę. Zupełnie tego nie widzę, bo:
- kule przed wejściem są dwie
- rabaty po obu stronach kul są dość symetryczne
- najważniejsze - pomiędzy kulą a rabatą przebiega szlak komunikacyjny do kranu z wodą .
Wieczorem wrzucę fotę frontu dla zobrazowania.

Teraz pozostaje zaplanowanie nasadzeń . Jest tak łyso, że będę chciała posadzić tam rośliny jak najszyciej .

Jest pomysł, by przy budynku pomiędzy oknami postawić małą huśtawkę. Chciałabym tak obsadzić rabatę, by rośliny nieco przysłaniały huśtawkę ale pozwalały na cieszenie się wieczornym słońcem. Więc tak około 100-150 cm. Napewno coś co będzie zdobiło także zimą. Mój wstępny plan:
- hortensje 2 szt
- trawy - miskanty 1-2 szt
- tuje danica 2 szt
- tawuły 2 szt
Do tego rozchodniki i jeżówki, może szałwia...
Wieczorem postaram się wrzucić plan z wymiarami.

Ogród bez roweru 12:20, 26 sie 2017

Do góry
Lato powolutku się kończy.

Nadal jestem posiadaczem kilku roślin, których zamierzam się pozbyć do zimy albo mam ich nadwyżki:

* kostrzewa Gautiera
* tawulec pogięty Crispa
* sesleria caerulea
* kosmatka śnieżna
* tawuły van Houtte’a
* tawulec Tanaki
* forsycje pośrednie Minigold
* rutewka orlikolistna biała
* ubiorek
* orliki ciemnofioletowe - kupione jako Barlow Black, ale bardziej przypominają Barlow Blue
* głowienka wielokwiatowa Alba
* chaber górski Alba
Na zielonej... trawce :) 11:41, 25 sie 2017

Do góry
kami napisał(a)
I wszystko niesamowicie szybko rośnie jak na 4 lata nawóz albo ziemia czynią cuda.
Kiścień zawsze mi się podobał ale po pierwszym roku mi przemarzł.
A kulek cisowych po 30zł szczerze zazdroszczę

Cena już nie aktualna - Pan się wycwanił i podniósł znacznie

4 lata to krok milowy dla ogrodu

Kiścienie mają się dobrze u mnie... chce je przesadzić w miejsce tawuł przy kręgu, szkoda mi ich w tym miejscu bo na ciemnym podłożu nie widać ani ich faktury liści ani ślicznych konwaliowych kwiatów... zdecydowanie atrakcyjniej będą wyglądać przy jakimś ciągu komunikacyjnym... tawuły z kolei pójdą w nogi anabellek co by je trochę podparły przy deszczach

Anna i Ogród 08:11, 25 sie 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Mnie się podoba, z dwiema uwagami:
- 6 i 7 zamieniłabym miejscami (tawuły przed zebrinusy)
- z tych ogników bym zrezygnowała - ani nowy gatunek nie jest potrzebny, ani one nie będą dobrze tam z tyłu wyglądać; jeśli masz potrzebę posadzenia tam czegoś, to pociągnęłabym cisy, które masz z lewej strony.

Ps. uwagę o vanilce w żółtym towarzystwie zarejestrowałam

Jednolitą ścianę to już tworzą tuje sąsiadów więc po swojej stronie nie chcę ściany z cisów. Szpaler z mojej strony ma za zadanie zasłonić ogrodzenie. Ogniki sà zimozielone i będą dokormiać ptaki.
Anna i Ogród 07:48, 25 sie 2017

Do góry
Mnie się podoba, z dwiema uwagami:
- 6 i 7 zamieniłabym miejscami (tawuły przed zebrinusy)
- z tych ogników bym zrezygnowała - ani nowy gatunek nie jest potrzebny, ani one nie będą dobrze tam z tyłu wyglądać; jeśli masz potrzebę posadzenia tam czegoś, to pociągnęłabym cisy, które masz z lewej strony.

Ps. uwagę o vanilce w żółtym towarzystwie zarejestrowałam
Anna i Ogród 23:20, 24 sie 2017

Do góry
Tak sobie myślę...a gdybym to tak pogrupowała?

1 - miskanty giganteusy Meild 2 sztuki i Memory 2 szt i może molinie bo mam
2 - te różowe jeżówki
3 - w nogach traw ten owies wiecznie zielony

4 - hortensje Vanilki (2szt bym dokupiła) w nogach te bordowe kółka to rozchodniki
5 - berberysy Helmond Pillar

Przy sośnie
6 - Zebrinusy 3 szt
7 - tawuły żółte

8 - magnolia Susan
9 - buk Purple Dawyck
10 - ściana z ognika

To by podzieliło całość na część szarości, część różu i bordowego oraz część żółtego. A dalej nie wiem

Do małej rabaty mogłabym dosadzić Hortensje Diamantino. Osiąga około 1 metra wysokości.

Anna i Ogród 19:01, 23 sie 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Toszko oto co Ania tam ma

Mam tam:
- bukszpany

- tuje Rheingold żółte
- tawuły japońskie żółte
- Zebrinusy żółto zielone

- rozchodniki czerwone
- berberys kolumnowy czerwony

- owies wiecznie zielony
- czyściec wełnisty
- lawendy

- hortensje
- jeżówki
- turzyce The Beatles

- derenie Elegantissma
- choiny Jedelloh

Rabata ma wymiary 20m x 6m.

No drzewek nie wymieniłam.
Myślę że jak na taką dużą rabatę to nie jest zbyt różnorodnie tylko to poukładać ewentualnie dokupić sztuk więcej.

To jest ta część co na fotkach ale jest jeszcze lewa część której nie pokazuję bo jest prawie pusta.
Anna i Ogród 18:59, 23 sie 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
A ten świerk to serbski?

Inspirka którą dałaś ma większą powierzchnię... primo
Sekundo - napchałaś na tą rabatę jak nowicjusz...wszystkie chciejstwa (walę prawdę między oczy, wiem)

Jako posiadaczka sinych jałowców, i jako kobieta kobiecie powiem krótko - wywal je (albo weź moje z ich chorobami). Jeszcze 3-4 lata a zacznie się - wyzbyj się złudzeń
Zamiast nich posadź szpaler hortensji lub dereni (stawiam na hortensje)

Gdzieś znajdę liste roślin jakie masz posadzone na tej rabacie?

Ten jałowiec Blue Arrow to i eMa wkurza bo właśnie takie suchary gałęzie się pojawił od roku.

Pisałam co tam jest ale spokojnie mogę powtórzyć.
Drzewa duże
- 2 wiśnie Amanogawa
- 1 buk Purple Dawyck
- 1 sosna himalajska którą formuję i ograniczam
- magnolię Susan (wkurza mnie bo plamistość łapie co roku)
- świerk serbski ale odmiana wąska tyle wiem. U Szmitów kupowany.

poza tym:

- hortensje
- jeżówki różowe wysokie
- derenie
- tawuły żółte (jesienią pomarańczowe)
- tuje Rheingold
- Zebrinusy
- bukszpany
- daniki
- lawendy
- rozchodniki czerwone
- berberysy Helmond Pilar
- The Beatlesy

Przy ogrodzeniu rosną cisy Hicksii, jałowce, ogniki (jeszcze małe) i te derenie.

Po lewej stronie tworzy się trawiasty zakątek mam tam Giganteusy Meindl i miskanty Memory.

Tak wiem powiesz że dużo ale jest tam tyle miejsca że jeszcze drugie tyle się zmieści. Ta część ma 140 m2.
Anna i Ogród 18:51, 23 sie 2017

Do góry
Toszko oto co Ania tam ma

Mam tam:
- bukszpany

- tuje Rheingold żółte
- tawuły japońskie żółte
- Zebrinusy żółto zielone

- rozchodniki czerwone
- berberys kolumnowy czerwony

- owies wiecznie zielony
- czyściec wełnisty
- lawendy

- hortensje
- jeżówki
- turzyce The Beatles

- derenie Elegantissma
- choiny Jedelloh

Rabata ma wymiary 20m x 6m.

No drzewek nie wymieniłam.
Myślę że jak na taką dużą rabatę to nie jest zbyt różnorodnie tylko to poukładać ewentualnie dokupić sztuk więcej.

Anna i Ogród 13:37, 23 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Zebrinusy i tawuły pod sosnę też myślałam, zwłaszcza Zebrinusy bo po lewej od sosny tworzę rabatę trawiastą.

Derenie w kulkę? A one takie rozwichrzone mi się podobają

Derenia w kulkę pokazałabym Ci bo jest u sąsiadki ale leżę w domu od wczoraj w łóżku. To może innym razem. Jest piękny, gęsty co roku cięty jak bukszpan.

Trawiastą robisz to super.nie zapomnij o rozplenicach. Przed hortensją rozplenica też ładnie wygląda i rozchodnik i jeżówki. Ja mam też choinę jeddeloh.
Anna i Ogród 13:21, 23 sie 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Rozchodniki czerwone można dać przed Vanilkę.

Derenie nie zapomnij przyciąć na kulkę.

Tawuły żółte dałabym przed sosne-lewa strona. I pod ogrodzeniem zebrinusy.

Zebrinusy i tawuły pod sosnę też myślałam, zwłaszcza Zebrinusy bo po lewej od sosny tworzę rabatę trawiastą.

Derenie w kulkę? A one takie rozwichrzone mi się podobają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies