Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 09:44, 05 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Mało zdjęć, ale bardzo ładne

Bo ja mam mały ogródek więc ciągle pokazuję to samo. Ale fajnie, że Ci się podoba .
mrokasia 09:46, 05 paź 2017

jolka napisał(a)
Super fajne fotki, bardziej letnie niż jesienne.
No i kawałek tawuły zobaczyłam, hehe

Joluś , no widzisz, na tawułę się załapałaś . Jakoś tej jesieni tak bardzo w kolorach u mnie jeszcze nie widać, raczej w degeneracji roślin .
mrokasia 09:48, 05 paź 2017

Kasia_CS napisał(a)
Ja zrobilam eksperyment z wysokimi szałwiami i widzę, że za późno je ciąchnęłam jednak.. nie zdążą drugi raz zakwitnąć. Te niskie cielam sukcesywnie i do teraz mają kwiatostany, choć pojedyncze, ale widać, ze nowa rozeta liści się pojawiła, więc na pewno powinnam je do ziemi ciąchnąć z 1,5mies temu

A bo to tak szkoda wyciąć do ziemi taki kwitnący łan . Ale tez widzę, że trzeba ciachać bez sentymentu, chwilę będzie łyso a później znów ładnie .
mrokasia 09:59, 05 paź 2017

kwartet napisał(a)
Z tym ciachaniem wcześniej to masz racje tylko trzeba sypnąć coś na ślimaki bo mi co listki wyszły to je zeżarły i teraz na rabacie dziury
my z Izą to w przyszłym tygodniu chyba też poryjemy(ma dojść do wymiany gatunkowej)
zdjęcia jak zwykle paskudne
co ty dokładnie masz w tej murowanej donicy?

U mnie też ślimaki harcują, wiosną wykończyły mi w ten sposób wyłażące z ziemi jeżówki . Choć w tym roku i tak jakoś ich mało było...

Ja już nic w tym roku nie ryję. Choć jak bym spotkała piękne sadzonki liatry to kto wie... . Ale o tej porze roku już na piękne nie ma co liczyć więc jestem spokojna .

W murowanej donicy mieszka przede wszystkim wielki krzaczor karagany . A pod nim mam w tej chwili bergenie, bordowe żurawki, berberysy green carpet, bluszcz i te niebieskie bodziszki. W przyszłym roku chcę zostawić bergenie i bluszcz, wywalić żurawki, dosadzić bodziszków i silver sceptre. Może wywalę też te berberysy - posadziłam je, by zniechęcić koty do kopania w tym miejscu. Były skuteczne .
A co? Masz jakieś sugestie?

Ps. Zastanawiam się czy obrazić się za opinię o zdjęciach czy przyjąć ją z godnością
kwartet 10:31, 05 paź 2017

no mam, ja bym widziała wylewające się po bokach rozplenice(tak bardziej z tyłu)jako tło dla reszty,berberysy mogą wylewać się z przodu

na klatę z godnością(emotek to ja nie umiem używać,domyślnym trzeba być)
mrokasia 10:56, 05 paź 2017

kwartet napisał(a)
no mam, ja bym widziała wylewające się po bokach rozplenice(tak bardziej z tyłu)jako tło dla reszty,berberysy mogą wylewać się z przodu

na klatę z godnością(emotek to ja nie umiem używać,domyślnym trzeba być)

Rozplenice powiadasz? Mogłoby być fajnie. Tylko czy one dadzą radę w półcieniu? Albo nawet w cieniu bo z lewej strony to słońca prawie nie ma, z prawej tylko trochę po południu a i tak przesiane przez liście karagany... Chyba słabo, co???
Ale traw mi tam ewidentnie brakuje dlatego pomyślałam o silverach - byłby ładny kontrast barwy i faktury z bergenią i ładne uzupełnienie do bodziszków. No i mogłyby się trochę wylewać.

makadamia 10:57, 05 paź 2017

mrokasia napisał(a)

A bo to tak szkoda wyciąć do ziemi taki kwitnący łan .

Oj tak
kwartet 11:18, 05 paź 2017

doczytałam że powinna dać radę tylko słabiej kwitnie,bierz siewki ode mnie i próbuj
Albo jakaś z większych hakone
mrokasia 14:04, 05 paź 2017

kwartet napisał(a)
doczytałam że powinna dać radę tylko słabiej kwitnie,bierz siewki ode mnie i próbuj
Albo jakaś z większych hakone

wiesz co, jak ma słabiej kwitnąć lub wcale to chyba nie chcę bo jednak urok rozplenicy dla mnie polega na kłosach, same rozplenicowe liście to tak sobie...
ale rzeczywiście, może jakaś hakone??? poszperam
jolanka 16:33, 05 paź 2017

Ja tez bym widziała hakone wylewajacą się z tej "donicy" albo cos innego ale dającego taki efekt. I wylażące z nich szałwie albo przetacznik i.