Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Gosialuk 22:37, 05 paź 2017

Dołączam się do pytania. Też jestem ciekawa.
jolka 07:55, 06 paź 2017

Odpowiadając na pytanie dot. GOLDMOUND... na stronie tego sprzedawcy były w tytule podane: goldmound, golden princess. Jako że zapis taki nie do końca był dla mnie jasny (no bo co w końcu sprzedają), więc zadzwoniłam i pytam się o co chodzi.

A Pan mi odpowiedział, że mają oba gatunki niejako w jednej ofercie bo te rośliny są niemal identyczne. Subtelne różnice widać ponoć tylko wtedy jeśli rosną obok siebie i ktoś się naprawdę dobrze zna.

Golden Princess (ponoć) jest nieco delikatniejszym krzewem, troszkę niższym i nieco słabiej rosnącym. W późnej fazie wybarwienie liści wchodzi bardziej w zieleń.

GOLDMOUND jest trochę mocniejsza, rośnie ciut wyższa, przez cały czas utrzymuje żółto-seledynkowe zabarwienie.

Praktycznie bardzo podobną opinię napisała dwa dni wcześniej Kasia.

jolka 08:00, 06 paź 2017

Toszka napisał(a)
Z tą tawułą pieknie komponuje się brązowa trawa, a zwłaszcza Bronze Form. Ta trawa posadzona masowo świetnie łączy się ze Stellą i szałwią. Można na skarpie przenikającymi się plamami posadzić lub podwójnymi (a nawet potrójnymi) pasami po skosie.

Dzięki za podpowiedzi Tosia Stelle widziałam na żywo w nasadzeniu miejskim w moim mieście, i masz rację że bardzo fajnie wygląda. Będe musiała poszukać jakiegoś "ekonomicznego" źródła dostawy, no bo pewnie, żeby osiągnąć odpowiedni efekt ze 200 sztuk trzeba będzie kupić.

Z plamami to u mnie słabo ale przenikające się po skosie pasy mi się podobają

jolka 08:03, 06 paź 2017

Kaska napisał(a)
Jolka a gdzie zamawiasz te tawuły? Chodzi za mną żywopłocik z tawuł

Mireczka mi podała namiary na szkółkę, z której nic wcześniej nie kupowałam. Może poczekam na finalizację transakcji i zobaczę co to przyjdzie Jeśli będę zadowolona to napiszę publicznie skąd dostawa, bo uważam że jeśli ktoś zasługuje, to dobrą opinię warto upowszechniać
Pszczelarnia 17:29, 06 paź 2017

jolka napisał(a)
Odpowiadając na pytanie dot. GOLDMOUND... na stronie tego sprzedawcy były w tytule podane: goldmound, golden princess. Jako że zapis taki nie do końca był dla mnie jasny (no bo co w końcu sprzedają), więc zadzwoniłam i pytam się o co chodzi.

A Pan mi odpowiedział, że mają oba gatunki niejako w jednej ofercie bo te rośliny są niemal identyczne. Subtelne różnice widać ponoć tylko wtedy jeśli rosną obok siebie i ktoś się naprawdę dobrze zna.

Golden Princess (ponoć) jest nieco delikatniejszym krzewem, troszkę niższym i nieco słabiej rosnącym. W późnej fazie wybarwienie liści wchodzi bardziej w zieleń.

GOLDMOUND jest trochę mocniejsza, rośnie ciut wyższa, przez cały czas utrzymuje żółto-seledynkowe zabarwienie.

Praktycznie bardzo podobną opinię napisała dwa dni wcześniej Kasia.

Tego dziś szukałam - tej informacji.
jolka 17:27, 07 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Tego dziś szukałam - tej informacji.

Mówisz i masz
jolka 17:37, 07 paź 2017

Nie wiem jak u Was, ale u mnie dziś ładny słoneczny dzień
Choć chłodny, temperatura ok 10 stopni.
A ja się ciesze, bo w ogrodzie wciąż mam "coś" w kolorze lata

jolka 17:45, 07 paź 2017

Jednak kalendarza się nie oszuka, czuć że jesień za pasem. Trawy falujące na wietrze też o tym przypominają.

frezja 17:48, 07 paź 2017

To w takim razie muszę pozazdrościć pogody. U mnie chwile ze słońcem przeplatane są dość obfitym deszczem. Co wyjdę na fotki, to mnie deszcz wygoni ;(

Piękne kolory lata mam i ja róże The Fairy w super formie a Ballerina zachwycać nie przestaje. U Ciebie też ta pierwsza ??
jolka 17:54, 07 paź 2017

W ogrodzie użytkowym czas zbiorów. Cały czas jeszcze mam pełne skrzynie warzywne.
Najbardziej chyba selery porosły