Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe szaleństwo ... 09:10, 10 kwi 2019

Do góry
Mimo wczorajszej zimnicy, dzielnie dzialalam na działce. Zmarzłam i mam katar, ale co zrobiłam, to zrobione
"Zbudowałam pergolę" osłaniajacą kompostownik. Musze dać jeszcze jakąś siatkę i.puścić pnącza, w tym roku będzie to kobea.

Zagospodarowalam opuszczony pień. Korzystając z tego ze mialam wiertarkę , nawierciłam otworów i posadzilam rojniki i inne.
W kamiennym kręgu od początku 09:02, 10 kwi 2019

Do góry
Rano na termometrze -3.
Bywało gorzej.

Ogród tkany marzeniami 08:56, 10 kwi 2019

Do góry
I mój rozśmieszacz doniczkowy . Zapylił się i część kwiatów jest gładkich, a część w paski.

Rododendronowy ogród II. 08:54, 10 kwi 2019

Do góry
luk napisał(a)

Dziękuję. Uważam, ze to podłoże. Zrobiłem zbyt mały dołek i ziemia wkoło jest zbita. Jak ja zmienić? odkopać i uzupełnić kwaśnym torfem? Liście nie są podlewane bo mam podlewanie kropelkowe. Pewnie za mało nawozu. Jak wymienić tą ziemię? Jak zakwasić ziemię? nawozem np. siarczonem amonu? Raz jeszcze dzięki

W innym miejscu mam posadzone w lepszej ziemi i pomimo kory wyglądają lepiej ale też im wody brakuje.

Ja uwazam że najlepiej posadzic je od nowa. Dobry polski kwasny torf , pół na pół z ziemią z ogrodu i zadnych nawozów. Posadzic koniecznie na poziomie na jakim rosły dotąd, absolutnie nie głębiej no i oczywiscie podlewac.Przygotowac stanowisko szerokie jak dla 3-4 rododendronów bo one poza kwasna ziemie nie rosną a przeciez maja rosnac długie lata. Nawóz dopiero po roku , specjalny dla rh. Linia kroplująca najwyraźniej nie wystarcza w tym miejscu gdzie rosna więc dodatkowo podlewac trzeba. Te rh które teraz pokazujesz faktycznie lepsze , byc może są w tym miejscu lepsze warunki glebowe.
Ogród tkany marzeniami 08:53, 10 kwi 2019

Do góry
Moje zasiewy pomidorkowe. Zaszalałam i jest 5 sadzonek Ekologicznie w pojemnikach z odzysku.

Ogród tkany marzeniami 08:51, 10 kwi 2019

Do góry
Begonie zaczynają pokazywać listki...

Wizytówka - Ogród Kamila z Kluczborka 08:48, 10 kwi 2019

Do góry
Witajcie. Chciałbym w tym temacie prezentować wyłącznie to, co dla mnie najpiękniejsze w danym okresie mojego ogrodu

Wiosna to oczywiście tulipany
U mnie w skrzyni

Rododendronowy ogród II. 08:47, 10 kwi 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Pierwiosnki pierwszoklaśne...
I magnolie zapowiadają się pięknie tym bardziej Laura. Żeby kurczę nie przymrozilo tylko u nas. Pierwsze zapowiedzi dotyczyły tylko północnej Polski ale dziś w radiu mówili że centralną Polskę też ma sięgnąć aż do minus 3stopni. Szkoda by było bo i moja magnolia i inne okoliczne tu obok mnie wyglądają już prześlicznie

Nie mogłam dzis w nocy spac tak się denerwowałam tym przymrozkiem a temp spadła tylko do zera ale jeszcze do niedzieli zagrożenie .Pewnie kwiaty juz nie bedą tak piękne jak bez przymrozków ale żeby jakiekolwiek były.A tu kwiaty Laury sprzed przymrozków.

Ogród tkany marzeniami 08:46, 10 kwi 2019

Do góry
A tu coś schowałam

Ogród z wilkiem zamkn. 08:43, 10 kwi 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

…..zastanawiam się Ewa myslę o takim jasnym szarym jak bruk i kamienie i płyty co mam -tylko na razie nie znalazłam takiej farby-albo za jasne ,albo za ciemne …..ale to dopiero po skończeniu robót ziemnych zamierzam zrobić

jeszcze ewentualnie myślę o jasnym brązie -takim jak mam okna i drzwi -nie wiem na jaki kolor się zdecydować
a ławeczka odgapiona od Ciebie poszła na przód domu zamiast do warzywnika -tam jest za szeroka i całe przejście zajmuje

Pięknie się prezentuje w tym miejscu Jak by tam stała od zawsze. Ja za brązami nie przepadam, więc nke doradzę. Szarości są piękne, może taki gołębi?
Właśnie sobie przypomniałam, że miałam męża o farbę do skrzyń pytać. Jak wróci z pracy, zapytam.
Ogród tkany marzeniami 08:41, 10 kwi 2019

Do góry
Ogród Kamila 08:39, 10 kwi 2019

Do góry
Jak nie ma miejsca na warzywa, to się kombinuje. Córcia posiała rzodkiewkę i fasolkę, w Lidlowej szklarni

Ogród tkany marzeniami 08:38, 10 kwi 2019

Do góry
Ogród Kamila 08:37, 10 kwi 2019

Do góry
Dziękuję za radę, jednak dzieciom nie przeszkadza, zobaczymy jak będzie dalej - Basilikum.

Tulipany, w skrzyni w której pojawią się niebawem warzywa:

Ogród z wilkiem zamkn. 08:30, 10 kwi 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Nad oczkiem pomyśl dobrze bo pies na pewno będzie tam stałym gościem. To jest jednym z powodów że likwiduję u mnie stare oczko i robię ciurkadełko z kamienia, na środku, nie obsadzam roślinami. Nic nie rosło, wiecznie było zdeptane przez psiaki.

Asiu właśnie tego się obawiam ………..muszę na spokojnie pomyśleć

a tu masz moją mikrusią magnolcię
Ogród z wilkiem zamkn. 08:28, 10 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)

O mamo hehe. U mnie Agatka zasugerowała szarość ławeczkę i skrzynie.

…..zastanawiam się Ewa myslę o takim jasnym szarym jak bruk i kamienie i płyty co mam -tylko na razie nie znalazłam takiej farby-albo za jasne ,albo za ciemne …..ale to dopiero po skończeniu robót ziemnych zamierzam zrobić

jeszcze ewentualnie myślę o jasnym brązie -takim jak mam okna i drzwi -nie wiem na jaki kolor się zdecydować
a ławeczka odgapiona od Ciebie poszła na przód domu zamiast do warzywnika -tam jest za szeroka i całe przejście zajmuje

Ogród tkany marzeniami 08:26, 10 kwi 2019

Do góry
Trawa z grubsza wygłaskana. Po pierwszym nawozie. Jak się trochę wzmocni to pójdzie do poprawki

Ogród tkany marzeniami 08:21, 10 kwi 2019

Do góry
Maluchy trzmielinowe wypuściły liście

Ogród tkany marzeniami 08:12, 10 kwi 2019

Do góry
Zdjęcia trochę poglądowe . Na pierwszym azalia. Na drugim rodek miniaturowy, który dostałam w gratisie od Ciep.... Zastanawiałam się komu go sprezentować, ale ostatecznie upchnęłam go na rabacie. Nie okrywałam go na zimę. W zeszłym roku bardzo przemarzł. Na wiosnę miał smętne, brązowe liście. Miałam zamiar go wysiudać. Zanim się zebrałam pączki nabrzmiały i zakwitł. Zrobiła się z niego kwitnąca kulka. Potem wypuścił nowe liście. Dałam mu szansę i..... znowu przemarzł. I co tu zrobić z jegomościem?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies