Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiaty we włosach 21:53, 09 kwi 2019

Do góry
Daria wszędzie sasanki

Bylinowa łąka 21:51, 09 kwi 2019

Do góry
Grzesiu prztstrzeń jest, tylko trudna do obróbki. Moja mama na początku wszystko obsadzała barwinkiem i dzikim winem. Po siedmiu latach i barwinek i dzikie wino likwiduje. Nie wiadomo co gorsze. Dwa lata temu jak likwidowałyśmy barwinek, to był tak rozrośnięty, że siekierą wycinałam takie kwadraty i dopiero widłami i rękami wytrząsałyśmy z nich ziemię. Łopatą ciężko było się przebić przez plątaninę.

Elu okolica jest bardzo ładna. Jak oglądam swoje nieudolne zdjęcia, to żałuję, że nie mam dobrego aparatu i umięjętności, żeby to pokazać. Fajnie, że się ujawniłaś na forum. Bardzo dużo tu życzliwych osób i miło pogadać, nawet przez internet, na tematy ogrodowe. Miło mi, że mnie odwiedzałaś, zapraszam.

Ula liczę na weekend majowy - jak pogoda dopisze.

Paweł tu masz rację - to jak z ciuchami w szafie - na nowe zawsze jest miejsce.

Sylwio wiem, pomyślałam, że przedszkole zrobię tam, gdzie porzeczki i agrest mam zagrodzone. Pisałaś u Anitki, że knautia ci się podoba, a może chcesz takiej dzikiej z mojej łąki - siewek mam całe mnóstwo. Poniżej wstawiam jej zdjęcie z 1 lipca zeszłego roku. Kolorek ma nieco ciemniejszy niż na zdjęciu. Są też takie bladoróżowe.

Kwiaty we włosach 21:47, 09 kwi 2019

Do góry
Irenko osłonki chyba z jyska, a logo prezent od siostry.
Elisa właśnie ten nabytek przez te staniki.
U nas zrobiło się zimno , nie chce się wychodzić po południu na dwór.Prace znowu w tyle.
Nabyłam nowe rośliny:

piwonie

azalię

Radość w domu Gucia

jeden jedyny kwiat

i tulipany, których nie pamiętam, w tamtym roku ich nie miałam, może trzeba było czekać na nie 2 lata?

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 21:46, 09 kwi 2019

Do góry
Dziś bez mandatów

Pozbyłam się perzu i wyrownalam kolejny kawałek.
Posiałam trzy rzędy groszku - dwa opakowania nasion. Po kawałku rządka pietruszki i pietruszki naciowej, chyba pierwszy raz w życiu pietruszka bo zawsze mi było szkoda miejsca . I opakowanie słonecznika.

Posadziłam też trzy kilo topinambura, na dole wzdłuż granicy. Niech rośnie zielsko, będzie kiedyś dla kur.

Wygrabkowalam też po tym sianiu kawałek kolejny, kolejny raz w sobotę. Siejecie już buraczki i fasolkę, czy jeszcze? Posadziłam wiśnię.
No i pogadałam z elektrykiem, na dniach zrobi rozdzielnię budowlaną i będzie prąd

Uff. Dziękuję że trzymacie kciuki
Skąpana w słońcu 21:37, 09 kwi 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Caaaałe poletko sasanek One potem zanikają? NIe miałam ich jeszcze a takie śmieszne z nich puchatki

Nie zanikają, do samej zimy mają zielone liście.

coraz śmielej poczynają sobie sasanki

Podwórkowa rehabilitacja 21:36, 09 kwi 2019

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Byłam wczorej, ale tyle ciekawostek ujrzałam, że formalnie zgłupiałam, co by napisać.
Renia - pracusiu, wciąż poszukujesz nowości i to jest piękne!
Buźka

Basiu te ciekawostki mam dzięki Wikusi. Ale i ja robię coś fajnego, rękami tworzonego. Jak dokończę to się pochwalę
Poszukuję i nowości i starości, właśnie to moje rękodzieło musi połączyć stare z nowym.
Buziaki odsyłam i pozdrawiam
Wiem, że lubisz moje zdjęcia, dla Ciebie tulipan Light and Dreamy.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:34, 09 kwi 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Wiosna piękna a tort taki że szkoda ukroić. Buziak
Dziękuję za miłe słowa, z Twoich ust to prawdziwy komplement. Pamiętam, że kiedyś pokazywałaś swoje piękne wypieki.
Wiosna co dzień to ładniejsza.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:30, 09 kwi 2019

Do góry
No i efekt końcowy.
Gdybym go nie zmniejszyła o połowę formowanie kulek zajęło by mi ze dwa dni, no i miałabym stertę kujących gałązek.

Skąpana w słońcu 21:25, 09 kwi 2019

Do góry
Ja w tym roku robiłam nalewkę z pigwy ( miałam pierwsze 4 owoce, swoje własne), porzeczki czerwonej i malin.( też z mojej uprawy) Ale pyszna

Jak będą derenie to zrobię dereniówkę

To jeszcze hiacynty

Podwórkowa rehabilitacja 21:23, 09 kwi 2019

Do góry
Jana napisał(a)
M nie jest przekonany do tych truskawek bo kiedyś mu nie urosły, ja nigdy nie miałam ale chętnie bym chciała wypróbować w doniczce, myślisz, że tam urosną
a kubki to takie małe czy te większe do piwa

Byłam u Ciebie i widziałam ten wąski długi pasek do obsadzenia. Przy okazji pokażę jak obsadziłam mój (tyle, że u mnie wyszło jedynie 60 cm szerokości )
Są tu śmiałki darniowe (10 sztuk), róże lovely fairy (5 sztuk), 3 hortensje Bobo. Dodatkowo na siatkę pójdą 2 powojniki Paul Farges i 3 powojniki Justa.
Bardzo mi wstyd za tę kostkę koło siatki ale musi tak być póki co.
Sama to układałam i najbardziej nie lubię takich nędznych prowizorek.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:23, 09 kwi 2019

Do góry
Tu już w wersji odchudzonej o połowę.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:18, 09 kwi 2019

Do góry
Teraz pokażę moje poczynania z ogromnym krzaczorem. Cięcia u niego bardzo dużo, za dużo jak dla mnie. Z dwóch chmurek jest duże wiadro strzyg, a tych chmurek on miał z 15. Trudno było obok niego przejść i zasłaniał inne rośliny. Męczyłam go cały dzień, oczywiście więcej odpoczywałam niż robiłam, ale pokonałam go i efekt końcowy bardziej do mnie przemawia.
Tak wyglądał zanim się do niego dobrałam w tym roku.

Miejski ogród w wersji mini 21:16, 09 kwi 2019

Do góry
Dzisiejsze znaleziska .

Młoda rozplenica. Stara śpi w najlepsze .

I ruszyły jeżówki .

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:14, 09 kwi 2019

Do góry
I zaczyna się sezon magnoliowy
Nasz przydomowy ogródek 21:09, 09 kwi 2019

Do góry
Gosiu słucham lekarzy bo to moje zdrowie a nie ich. Bardzo dobrze że kupiłaś drzewiaste. Za opiekę się odwdzięczą.

Moja wlazła znowu pod plandekę bo zapowiadają przymrozki a już mi 2 pąki zdążyło "upalić". Walczę o każdego pączusia. Jak jest poniżej zera bez okrycia to i kwitnienie w danym roku zerowe. Piwonia zostanie odkryta jak miną chłody.

Ewa jak forsycje zakwitną , to do 2 tygodni wisi niebezpieczeństwo przymrozków.

Haniu dzięki za poezję. Widzę że jak przekroczę spacerowy limit - zaczynają boleć nóżki. A więc czujność bardzo wskazana.

Kilka fotek bieżących a wiosna włazi i nie pyta się o pozwolenie.

Tegoroczny prezent zaczyna przekwitać.

Ukojenie 21:06, 09 kwi 2019

Do góry
Dzisiejsze exotic emperor

Chyba otwieraja powazniejsza wiosne

Reszta prawie gotowa

Rododendronowy ogród II. 20:59, 09 kwi 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No cóż jak pytasz to odpowiem ,zaniedbałes te rh. Nie wiem do jakiej ziemii posadziłes bo to podstawa powodzenia ale nawet jesli przyjąc że do dobrej to i tak widac że nie były podlewane latem , nie dostały nawozu i moim zdaniem nie powinny byc podsypane korą a chyba są. Takie zmiany na obrysie lisci są spowodowane warunkami atmosferycznymi , mrozem ( ale go w tym roku nie było) suszą , podlewaniem po lisciach itp. Rododendrony to na pewno najbardziej wymagajace rosliny co do podłoża i podlewania. U nas deszczu jest mało a one pochodzą z lasów gdzie stale pada a jak nie pada to jest mgla, rosna na zboczach gór wiec woda w korzeniach im nie stoi ale ziemia jest zawsze wilgotna, no i ich korzenie potrzebuja dostepu powietrza wiec ściólka a juz zbita sciółka im nie służy. Te plamy juz nie zniką żebys nie wiem jak sie starał. oprysk może tylko spowodowac ze rh bedzie bardziej odzywiony i będzie mógł pobierac składniki pokarmowe z ziemi ale trzeba mu je dac. Najważniejsze to napisz do jakiej ziemii posadziłes, często podlewaj i zdejm korę. Widac ze paczki sa maleńkie nie miały siły ich zawiazac.Ja je odzywisz to nowe liscie wyrosna duze i ładne .Najgorsze liscie cale brązowe oberwij , pozostałe zostaw bo będą jeszcze odzywiac roslinę.No i obrywaj przekwitnięte kwiatostany.

Dziękuję. Uważam, ze to podłoże. Zrobiłem zbyt mały dołek i ziemia wkoło jest zbita. Jak ja zmienić? odkopać i uzupełnić kwaśnym torfem? Liście nie są podlewane bo mam podlewanie kropelkowe. Pewnie za mało nawozu. Jak wymienić tą ziemię? Jak zakwasić ziemię? nawozem np. siarczonem amonu? Raz jeszcze dzięki

W innym miejscu mam posadzone w lepszej ziemi i pomimo kory wyglądają lepiej ale też im wody brakuje.

Ogród Małej Mi 2017 20:55, 09 kwi 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
I coś z dzisiaj.. nowy telefon wiec testuję jakie focie robi

No jak jakie? Ładne.

Ania nie strachaj nowym robactwem. Ledwie bukszpany przeżyły ćmę a teraz znowu coś się przypałętało. Patrzyłaś czy u ciebie już znowu grasuje?
Ja codziennie w moje zaglądam, lepinox zakupiłam, czekam na przesyłkę, chociaż przygotowana będę jak mendy zobaczę.
Ogród w Klein Kottorz 20:52, 09 kwi 2019

Do góry

Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 20:52, 09 kwi 2019

Do góry
Dobry wieczór.

Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu rośliny ze zdjęcia.
Rosła u mnie przez całe zeszłe lato. Niestety nie przezimowała.
Krople to pozostałość po deszczu.

Pozdrawiam
MSTR
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies