Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:12, 08 kwi 2019

Do góry
Kasiu, oby z dobrym skutkiem.
Zaszafirkowałam się.
Miałam problem, co zrobić, aby w miejscu, w którym rosną ścinane wiosną trawy było coś. Szafirki idealnie wpasowały się między kępami turzyc, stip, a nawet miskantów. Po przekwitnięciu są mniej kłopotliwe niż tulipany (mam obie wersje).

A ogród pachniał dzisiaj tymolem. Jutro kolej na propionian wapnia. Przygotowałam sobie dzisiaj świeży roztwór.
Moje ustronie 18:10, 08 kwi 2019

Do góry
I znów powrót po dłuższym czasie,a mi zaatakowała i nie było szans jak on szybko leci.
Troche czasu spędzam na facebooku jak wielu z Was, spotykam po drodze hihihi.

Muszę troche zdjęc dodać bo zmieniło sie w ogrodzie wiele. Musiałam usunąć wierzby bo choroba zaatakowała i nie było szans na ratunek. Duży milin który piął sie na starej wiśni padł a właściwie wiśnia pod ciążarem milina i wiatru wywróciła sie.
Musiałam wyciąć kilka mocno dorosłych drzew bo uschły. Niestety szkody górnicze zbierają swoje żniwo, wody gruntowe znikają.

murarki dla owadów

Tego milina juz nie ma

Ogród z łezką II 18:08, 08 kwi 2019

Do góry
Gräfin Diana®,
TIAMO®
Souvenir de Baden-Baden®,
Eliza®,
Madame Anisette®,
te róże zamówiłam, wszystkie w donicach, ubiegłorocznie sadzone, czyli przekorzenione. Rozmawiałam z P. Ćwikiem na temat Grafin Diany, bo mi się jesienny golas nie przyjął i prawdopodobnie dałam jej za dużo kompostu w dołek...człowiek się całe życie uczy, chce dobrze, lepiej...i przedobrzy

Wczoraj wywlekłam też Baden Baden i dopiero wtedy zobaczyłam, że odrostek świeży nad szczepieniem ma, ale już za późno było, bo ją wyszarpałam i korzenie w opłakanym stanie były...cierpliwość ważna cecha, trzeba ćwiczyć. To tak na przyszłość

Pan twierdzi, że Grafin Diana to zdrowa róża warta grzechu. Czyli próbuję po raz drugi.

Zaraz do Zabrza jedziemy, a tu żółtek za momencik i Nigra tak pięknie kwiecie rozwija...

Miłkowo - sezon 2016-2022 18:04, 08 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Koniecznie, ale lepiej natryskowo Kupuj Ewa, no i może jeszcze Susan, obie mocne i pachnące

Tak, wszystko malujemy natryskowo. Mój brat ma aparat. Susan też jest piękna muszę i dla niej znaleźć miejsce
Ptasi gaj 18:03, 08 kwi 2019

Do góry
Przed chwilą byłam u ogrodnika i widziałam nektarynki karłowate przemyśle przez noc i może kupię

A to wiejskie klimaty

Ogród z łezką II 17:58, 08 kwi 2019

Do góry
Następne tulipanki się otwierają

Sasanki zaczynają, białe to nowy nabytek

Ogród z łezką II 17:54, 08 kwi 2019

Do góry
Gocha napisał(a)
Kasiu nie wiem od czego mam zacząć podziwianie. Wiosna u Ciebie już bardzo widoczna. Magnolii zazdraszczam. Ten piruecik mi się bardzo podoba. Moje jakieś mocno cherlawe, nie chcą mi wcale rosnąć. Trzeba by kupić z dobrego źródła i jednak nieco większe. U mnie lilii chyba niet bo je przesadzałam w tamtym roku i ich nie widzę już w ogóle. Tulipany Twoje rok świetlny przed moimi.
A kulki - to po prostu szczęka mi opadła. TY = PERFEKCJA.
Buziaki

Widziałam właśnie Gosiu, że dzwoniłaś, ale ja w ogrodzie cięłam. Oddzwonię, myślę, że jutro dopiero.

Magnolie ładnie mi rosną, ale myślę, że to zasługa nawozu...sypiesz im Gosiu?

Lilie wyłażą na potęgę, mam nadzieję, że w tym roku wreszcie będę się brać za swoje przy łezce, pamiętam o Tobie

Kulki mi przyzwoite wychodzą, to fakt, ze stożkami trochę się bardziej męczę. Buksy jeszcze nie wszędzie mam zdrowe, pocięłam i mam nadzieję, że w tym roku będą znowu lepsze. Łezka paskudnie wygląda z tymi chorowitkami...ale czekam twardo na ozdrowienie.

Przez tą chorobę zwaną perfekcja ledwo się zwlekłam z ogrodu do domu. Jeszcze mi 10 kulek buksowych zostało do cięcia, o trzmielinowych kulkach i cisowych jajkach nie wspomnę...jeszcze żywopłoty i skarpetki...

Cycuś drugi z pociętymi

Ogród z łezką II 17:52, 08 kwi 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)
Dzisiaj zastrajkowałam służbowo i zostaliśmy w Pszczynie wykorzystując pogodę na cięcie bukszpanów. Już zaczęłam wczoraj Pierwsza dziewiątka pokulkowana. Gdzie tam koniec...

Hakonki ładnie startują, zresztą miskanty też

Dziękuję za magnolie, ale super fryzjer był u was
Sasanka zwyczajna (Pulsatilla vulgaris) 17:47, 08 kwi 2019

Do góry
pora otworzyć sezon

Ogród z łezką II 17:44, 08 kwi 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Podziwiam przepiękną i zaawansowaną wiosną u Ciebie Kasiu. Magnolie cudowne, ta Piruette ciekawa, pewno podwójna, no i żółta ogromna, będzie pięknie jak zakwitnie

A trawnik to masz taki zieloniutki że szok. Jakbym lato u Ciebie widziała. U mnie dopiero skoszony po zimie, wydrapany i czekam na deszcz żeby go zasilić, na razie susza wiosenna

Tak, Piruetka podwójna i pachnąca I kompaktowa, a u mnie to ma znaczenie

Trawnik nie ruszany po zimie w ogóle, czasu na niego nie ma...chwaściory ma, i siana pełno. Wertykulacja dopiero po świętach. Tylko na zdjęciach przyzwoicie wygląda...kryguje się, czy o ???

U nas padało w sobotę, nawet tak przyzwoicie. Jeszcze by się przydało...
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:42, 08 kwi 2019

Do góry
Gosiek czuję się dowartościowany

dzisiaj był dzień sasanki ale teraz zrobiło się bardzo zimno

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:37, 08 kwi 2019

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Niesamowite Irenko magnolie! nie mogę się napatrzeć...

Jutro sprawdzę, czy masz Basiu magnolie, jeśli nie, kupuj
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:35, 08 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
Pięknie ławeczka się wkomponowała . Ja ją przelece jeszcze jedną warstwą farby, żeby dobrze zabezpieczyć
Magnolie boskie... kupię jeszcze gwiaździstą, tak mi się u Ciebie spodobały.

Koniecznie, ale lepiej natryskowo Kupuj Ewa, no i może jeszcze Susan, obie mocne i pachnące
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:33, 08 kwi 2019

Do góry
Gocha napisał(a)
Irenko prześliczna faza ogrodu. Uwielbiam taki budzący się do życia po zimie. Magnolie śliczne. Jakoś najbardziej podobają mi się białe. No i może jeszcze Black Tulip za ten jej głęboki kolor. Buziaki

Też lubię ten czas, ale z pracami się nie wyrabiam.
I miałam czarną serię awarii niemal wszystkiego...
Taki mocny kolor ma tez Gienie, ale inny odcień.. Czekam na Marie Rose, ta jest najpiękniejsza. Szykują się Yellow River i Satisfacion, a potem znowu kolejne.

gwiaździste

i obie białe
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:28, 08 kwi 2019

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Irenko, ogród BAJKA!
No i te prace szydełkowe!
Ja też na chwilę do szydełka wróciłam, ale tylko drobiazgi, bo szybko.

Dzięki Basiu...teraz tyle pracy, że mało czasu na robótki, ale coś po kawałku robię
Pewnie świąteczne robisz?

tulipanowiec coraz bardziej oznaki życia daje
fajnie, teraz będzie gruby pień i drzewo pod kontrolą
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:26, 08 kwi 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Piękne te magnolie, zawsze je chętnie u Was oglądam .

Gosiu sadź
w niebieskim na bogato się robi

stipy po cięciu szaleją

na pergoli już czysta robota teraz leci
białe kolumny jarzą z czasem nabiorą patyny

fajny widok teraz z niej będzie, na wszystkie strony
...uDany ogród 17:21, 08 kwi 2019

Do góry

...uDany ogród 17:18, 08 kwi 2019

Do góry
Dzisiaj zabraliśmy się wreszcie za czyszczenie terenu pod warzywnik i szklarnię. Stały tam dotąd resztki namiotu , a pod folią wszystkie moje skarby zgromadzone przez lata. Zatem selekcja była konieczna. Zajęło nam to pół dnia , ale jestem zadowolona. Śmieci do wywiezienia naszykowane, złom również, donice w jednym miejscu, ozdóbki do remontu czekają w kolejce. Zaczyna być czysto.
Jurto dokończę to zrobię zdjęcia , dzisiaj już mi się nie chciało...
Zdążyliśmy jeszcze zaplanować bramę. M zaraz się za nią zabiera
Miały być ceglane mury wokół, ale będą normalne przęsła i tylko dobudujemy dwa słupki przy bramie. Myślę, że będzie ładnie i w jednym stylu z całym ogrodzeniem.

W ogrodzie już jest bardzo wiosennie

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:16, 08 kwi 2019

Do góry
Renii napisał(a)
Uff, co nadrobię wątek, to mi znowu ucieka, tyle wpisów.
Magnolie masz cudne, może jeszcze jedną bym zakupiła, ale trudny wybór

Już rh u Ciebie startują, a ja się 10 maja wybieram do Wojsławic na spektakl rh. Myślisz, że będą jeszcze kwitły, czy się spóźnię?

Reniu, 10 maj, chyba ciut za wcześnie, ale kto wie, bo jeśli pogoda się utrzyma, to mogą już kwitnąć. Ale tydzień później byłoby lepiej.
Jak masz miejsce, sadz od razu 3 sztuki i po kłopocie z wyborem

hakonki ogromne już

a carex Elata aurea już kwitnie
fajne te czarne pałeczki

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:05, 08 kwi 2019

Do góry
Jana napisał(a)
gdzie nie wchodzę to wiosna bardziej zaawansowana magnolie cudne, black tulip w rzeczywistości to taki bordo jak na zdjęciu?

Jana, szybka wiosna w tym roku. Tak, ma rzeczywiście, ciemny kolor, jak wino, taki rubinowy.

Zaczyna Susan
rok temu po kwitnieniu przycięłam gałęzie, bo nie można było przejść, na każdej w tym roku jest pąk kwiatowy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies