Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:55, 20 lut 2019

Do góry
bedzie bedzie dzis ogladalismy kratki z ktorych powstanie trzykomorowy kompostownik, musimy tylko poszukac troche tanszych jak sie da.

No i nowy kompostownik bedzie w innym miejscu, ktore teraz jest zagracone. Dzieki kompostnikowi zrobi sie ladniejsze.

Kratek nie kupilismy jeszcze ale za to wypatrzylam takiego ciemiernika

no i oczywiscie zabralam do domu. Narazie wsadze do donicy przed wejsciem a potem do ogrodu.

No i odebralismy od sasiada dwa wielkie okregi z plaskiej blachy, bedzie nowa dekoracja w ogrodzie
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 17:47, 20 lut 2019

Do góry
Znajoma szosa

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 17:37, 20 lut 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Zrobiłam też rano zdjęcia tej rabaty z różnych perspektyw. Nie zwracajcie uwagi na ogólny nieporządek....
Widać zarówno sposób odcięcia rabaty, jak i stan choin.

Jaka odległość jest pomiędzy ogrodzeniem a drewutnią?
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 17:35, 20 lut 2019

Do góry
Dzika przyroda chyba jeszcze nieskazona

Podejrzalam sąsiadkę

Samotnia pod lasem 17:20, 20 lut 2019

Do góry
W styczniu 2018 wprowadziliśmy się do w pełni wykończonego, umeblowanego domu i zima zleciała na rozpakowywaniu, parapetówkach itp Ale przyszła wiosna i ....

Na pierwszy ogień poszedł taras, bo trzeba usiąść z kawką i popatrzeć na ogród, w budowie co prawda, ale zawsze to zieleń ...

Taras dwupoziomowy, 24m z modrzewia syberyjskiego ...

Potem trzeba było zagospodarować teren wokół tarasu i najbliższe otoczenie domu ... Fotki w przyspieszonym tempie, ale ile to było taczek, glebogryzarki itd to wie tylko mój kręgosłup

Taras jest podwyższony, żeby ktoś przypadkiem nie spadł wymyśliłem sobie zaporę z róż w pojemnikach ... Tak wyglądały w maju, czerwcu ...

20 październik

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:06, 20 lut 2019

Do góry
Tulipany też już powolutku wyłażą

A Wawrzynek Wilcze Łyko już ma nabrzmiałe pąki kwiatowe

No normalnie wiosna, wiosna, wiosna.....albo co najmniej przedwiośnie
To i tak cieszy Hurra!
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:03, 20 lut 2019

Do góry
Chyba trzeba już na poważnie zacząć myśleć o wiośnie.
U mnie już pokazały się przebiśniegi i ciemierniki, duuużo ciemierników. Na razie jeszcze wszystko w łąkach ale najważniejsze że już są

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:58, 20 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A kochana firanki to i ja dzisiaj założyłam, bo ścianę z drzwiami od środka pomalowałam dziś i jeszcze jedną boczną, została tylna już tylko

włala

Ślicznie - mnie się bardzo podoba, drzwi tez rewelacyjnie wyszły
Na patelnie poczekam - myślę że Aga faktycznie może tchnąć w nie drugie życie i będzie super
Dolomity Super Ski 16:49, 20 lut 2019

Do góry
Dolomity, ale na biku

Skąpana w słońcu 16:10, 20 lut 2019

Do góry
Pierwszy raz ma hiacynty w kolorze lilia-róż

I błękitne

Skąpana w słońcu 16:03, 20 lut 2019

Do góry
Agatko (Nowa12) świdośliwę mam w odmianie Smoky. Ma bardzo smaczne owoce. Ta odmiana ma kształt drzewka co mnie bardzo cieszy. W tamtym roku dokupiłam drugą, bo wszystkim bardzo smakuje. Dodatkowo jej owoce są podobnież bardzo zdrowe. Ptaszki też je lubią. Ja na swoją zarzucałam firanę.

Sylwia ( sylwia_slomc...) , dzięki, tak zrobię.

Właśnie zakończyłam sezon grypowy i rozpoczęłam ogrodowy. Troszkę poformowałam krzewy i korony drzew, pobieliłam pnie i zabrała się za przesadzanie. To efekt zimowych przemyśleń. Sporo mam tego przesadzania, ale może zdążę.

Póki co hiacynty dostarczają mi cudownych wrażeń wizualnych i zapachowych. W planach mam wysadzić nimi całą aleję różaną. Trochę cebulek już tam jest. Te po przekwitnięciu też tam trafią.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:19, 20 lut 2019

Do góry
Martusia, Ciebie to normalnie nie można z oka spuścić!
Już chciałam włosy rwać i epistoły sążniste pisać, kiedy Ania Cię na dobry trop naprowadziła i sięgnęłaś do planu, który Ci chyba dwa lata temu narysowałam
Ta rabata była tak dziwnie wycięta, że choćby nasadzenia na niej były najpiękniejsze, to i tak by dziwnie wyglądała, bo nie była powiązana kompozycyjnie z resztą ogrodu.

Jak rozumiem, powodem była potrzeba zrobienia osłony od wiatru ale skoro i tak choiny nie dają rady, to jest dobry powód, żeby tą osłonę przerobić.
To, i zrobienie tej kostki przed drewutnią.

Jeżeli w tym przesmyku wiatr tak się rozpędza, że choiny nie wytrzymują, to trzeba zrobić wyższe nasadzenia, które będą rozbijać ten pęd. I nie tylko od frontu ale od tyłu też.

Posadziłabym przy obu rogach domu jodły koreańskie albo świerki (ciemnozielone duże gwiazdki), dodatkowo przy nich jakieś wyższe drzewa liściaste (kółka) i dopiero pod nimi te choiny (małe gwiazdki). Nie w rzędzie, tylko w trójkątach.

A jak to będzie zrobione, to można się zastanawiać, czy hortki będą lepiej wyglądały czy rodki

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:58, 20 lut 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Obfocę Pierwszy etap - najprostszy za nami. Płyty przymocowane kołkami - dół, boki i tył. Jak lubisz styl industrialny to coś dla ciebie

To to i bez mchu mi się podoba Naprawdę..
taka abstrakcja
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:23, 20 lut 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Angeliko:
1. tak, chcę dołożyć kostkę przed drewutnią, bo i tak jest jej tam za mało- ciąg komunikacyjny, w tym taczkowy siłą rzeczy został przesunięty na trawnik. Dalej chciałam poprowadzić ścieżkę do warzywnika- albo jakąś ażurową z pojedynczych okrągłych płyt granitowych, albo taką ca. 80 cm z kostki. Chciałabym też"zaokrąglić" (dołożyć) trochę kostki, tak żeby nieco poszerzyć przejście "z podjazdu do drewutni"

2. tak, chce pociągnąć rabatę wzdłuż siatki na całej długości, aż do warzywnika.

3. o kurde! No chyba tak- no bo nie zostawię jakiegoś "trójkąta" z trawnika? Choć w ogóle nie pomyślałam o tym

Teraz sporo zdjęć

Do czegoś takiego, kiedyś wymyślonego jako jeden z wariantów przez Asię Makademię zmierzam:
w prawym górnym rogu jest ten warzywnik, od którego płotek widać za drewutnią na zdjęciach.

lub czegoś takiego: Tam, gdzie ten "cycek" w lwym rogu górnym, było ognisko, a obecnie chciałam tam przesadzić magnolię.

Tak wyglądał stan wyjściowy rabaty "okularowej"

i tak:

Marta wszystko jasne
Trawę w takim razie nie ma sensu zostawiać - takiego malego trójkata... jeden problem mniej znaczy problematyczne wytyczenie kształtu okularowej samo się rozwiązało Linia jaką narysowałąś jest ok - też bym tak zrobiła
Ciesze się, że myślisz o dodaniu tez kostki na rogu przy garażu, bo wąsko mi się tu wydawało i nieśmiało chciałam zaproponować, skoro i tak planowana jest przy drewutni

Zdecydowanie bardziej podoba mi się poprowadzenie kostki wg planu 2. czyli nie w prostej linii do warzywniaka (przez co nie zrobi się tutaj "kiszka")

Natomiast co do okularowej... napiszę tak, jeśli gra Ci w duszy aby były tam hortki to sadź - gleba po rodkach odpowiednia, trawy masz (podzielisz sobie aby dać hortkom w plecy przed nimi jakieś niższe (niska odmiana rozplenic np ) a całkiem na froncie rabaty zagospodarujesz te co już tam są - jak dobrze widzę żurawki (?) carexy i kulki (tych bym ewentualnie dokupiła jeśli przybraknie)
Kosztowo całkiem fajnie, bo nie wydasz kupę kasy a efekt będzie :
* kwiatki bedą
* trawki dodające lekkości będą
* element zimozielony będzie

Wg mnie bedzie super

ps. OSobiście wyeksmitowałabym choiny, bo to front i ma być "cycuś-glancuś" a jak im nie pasi rosnąć u Ciebie to albo na tyły (jako ostatnia szansa) albo won
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:50, 20 lut 2019

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Tak Irenko, to duże ułatwienie, ten ogród na zimę, nie tylko jako przechowalnia ale i na okoliczność przyspieszenia wiosny

a to tu, to niebywałe zjawisko chęci przetrwania te cebulki, zapomniane i porzucone gdzieś w ogrodzie, przezimowały nie okryte ziemią i nawet wypuściły zielone kiełki.
Kiedy odnalazłam je w ogrodzie zabrałam do o.z. i dałam należyte warunki do dalszego wzrostu. Taka determinacja zasługuje na odnotowanie

Niesamowite i nie przemarzły
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:24, 20 lut 2019

Do góry
Pocięte trawki, przemielone i rozlożone na rabatach pod folią, będdzie ciepła rabatka pod pomidory.
Przy pomocy takiego sprzętu oczyściłam tuje, nie było łatwo, to jest praca dla dwu osób, jedna rozgarnia gałęzie druga wprowadza rurę ssącą. Sprzęt działa dobrze, jednocześnie mieli to co zbiera.
Na wyposażeniu jest też dmuchawa, ładnie radzi sobie z liśćmi na rabatach i na ścieżkach. Taki prezencik urodzinowy przyjaciele sprawili eMowi (z dyskretną moją sugestią, haha)
...uDany ogród 12:18, 20 lut 2019

Do góry
Dana , też robiłam zdj.
Pięknie u Was Praca wre, oznaki wiosny już widać. U nas ospa, pierwsza M,już koniec, ale od wczoraj dostałą Mała, więc następne dni ,,uwięzieni'' w domu. My już działamy z tynkami w środku.
Pozdrawiamy !!!
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:16, 20 lut 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
tak sobie mysle, skad ja te krokusy mam i chyba one przez tesciowa posadzone sa
dis juz wiecej kwitnie

moje nowe uszytki

Iza piekne sa te uszytki poprzednie worki tez bardzo pomyslowe. Jak to nie wiele trzeba aby wyszly takie cudenka wazny pomysl. Powiedz a czy ty masz chetnych na te uszytki?
A co tam z porcelana slychac? Jakos tak ostatnio niby kraze po forum, ale sie nie wpisuje bo zaraz elaboraty pisze.

U ciebie kochana wiosna cala geba u nas bylo przez kilka dni cieplo ok 10 stopni wczoraj 14 w cieniu bezwietrznie i slonecznie. Dzisiaj juz wiatr i pochmurno ok 7 na plusie.
U mnie tulipany tez wyrosly od strony slonecznej, krokusy mam w trawie posadzone to nke rozrozniam jeszcze pewnie siedza w ziemi.
Krokus szybko pokazuje swoja glowe jak jest sloneczko.

Pozdrawiam Iza
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:05, 20 lut 2019

Do góry
I żeby nie było, że leniuchuję..a tu wiosna...
takie u mnie widoczki, czyli kolejna rewolucja

Tu powstaje nowa rabata, wcześniej były tam dwie akebie, które rozrosły się i zasłoniły okno, były dwie róże, trzmielina, kilka bukszpanów i... jednym słowem groch z powidłem.
Teraz po wykopaniu wszystkiego, oczyszczeniu i założeniu nowego krawężnika jest tak:

a następnie tak:

a więc 4 bukszpany, jeden cyprysik groszkowy chyba boulevard (dla wprowadzenia koloru niebieskiego, będą dwa cisy (takie smukłe, na razie jest jeden, drugi czeka w donicy)
Po środku jest wolne miejsce, ponieważ będą wymieniać mi okno do ogrodu (będzie duża szyba) i żeby nie zadeptali podczas montażu, muszę na razie wstrzymać się z dalszym urządzaniem tej rabaty.
Ale ten czas też się przyda na rozwój pomysłów w sprawie aranżacji.
Po środku, pod oknem chcę puścić clematisy, po dwóch stronach będą cisy.Mam też w rezerwie kilka trzmielin w odmianie gold, taki akcent kolorystyczny też może się przyda, zobaczę jak to będzie wyglądało w praktyce.
No i co dalej? nie wiem. Może coś podpowiecie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:49, 20 lut 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dla zakręconej Madzi moja Susanka

No i niech mi ktoś powie, że magnolia nie jest piękna, nawet, jak nie kwitnie! Cudna! A jaki pokrój!!! Zakochałam się...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies