Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 11:05, 20 lut 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, ja też już pohasałam w ogrodzie w sobotę. Przycięłam powojniki, hortensje bukietowe i ogrodowe( nie wiem czy już był czas na ogrodowe), trawy i trochę jeszcze innych roślinek. Usunęłam dekoracje świerkowo- cyprysikowo-tujowe ze skrzynek. I to na razie tyle. Na wrzosy podobno jeszcze czas.
Szukam u Ciebie donice ze styroduru. Ale może jeszcze nie są zrobione.
Pozdrawiam.

Basiu moje donice,praktycznie już zrobione...ale jeszcze nie pomalowane.Robię próbki jak je upodobnić do piaskowego koloru moich figurek.
Ja wczoraj niestety nie wykorzystałam w pełni pięknej pogody w ogrodzie
Ale za to zaopatrzyłam się w nowy sekatorek,trochę różnych nasion kwiatów jednorocznych(do gruntu)i kłącza kanny.I w komisie wygrzebałam tanią ...koronę!
Jeżeli chodzi o trawki wzd€ż siatki ,to wolałabym takie wysokością chociaż 1- 1,5m.Selserie jesienne bardzo mi się podobają,nawet trzy kupiłam latem i może jeszcze dokupię.Ale przy siatce to chyba coś wyższego jednak.Choć kto wie...Może dam tylko po środku przęsła po jednej wyższej trawie a między nimi właśnie jakieś niższe kępki czy kulki ,poduchy...czegoś tam... cały czas myślę....może też traw

Gracimilliusa nie mam ,inne miskanty reż dopiero będą miały rok ,jak przeżyły,bo jakoś zielonego się u nich dopatrzeć nie mogę na razie,tylko u ML. Więc doświadczeń z podziałem nie miałam.

Blaski i cienie nowego życia 10:48, 20 lut 2019

Do góry
Narysowałam planik. Zawijasek do połowy z lawendy a dalej z biało- zielonej trzmieliny, co myślicie? I na obrzeżu z lewej strony ( przy tych pustakach które usunę) te same rośliny tylko w innym układzie :trzmielina na pniu(3 szt) w nogach żywopłot lawendowy i z tyłu gdzie cień będzie bukszpanowy.

A w zawijasku kulki zimozielone i trochę wypełniaczy.

A może ktoś narysuje mi coś fajniejszego wymienione przeze mnie rośliny muszą być bo to latem patelnia. Mogą być też tawuły i berberysy - choć tych kolczaków z lekka unikam
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:44, 20 lut 2019

Do góry
Studiuje Twoje wytyczne

Jak dobrze rozumiem chcesz przed drewutnią dołożyć kostkę tak? A z jej prawej ma być rabata wzdłuż płotu tak? A tą tą trawę miedzy dorobioną kostką a "problematyczna" rabatą ten kawałek to chcesz się całkowicie pozbyć tak?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:22, 20 lut 2019

Do góry
Mirko choiny kupiłam w donicach, czyli kopane z ziemi. Może faktycznie korzenie miały pocięte. Po zakupie, czyli w VI 2017 r. i przycięciu wyglądały mniej więcej tak:

czyli były w lepszej kondycji, niż obecnie
Podlewam je regularnie, bo rosną blisko punktu poboru wody, wiec rzucam węza i się kropli kilka godzin.
Dziewczyny mi sugerowały, że te przysychające igiełki to wina mroźnych wiatrów- faktycznie przysychają i obsypują się po zimie. Potem "jakoś" ciągną, ale słabo.

Zdaję sobie sprawę, że przesłona prostopadła nie pasuje nijak, i choiny trzeba będzie przesadzić. Nie stanowi to problemu- przynajmniej dla mnie- nie wiem jak dla choin

A te rośliny (wyższe-niższe), to myślisz, żeby sadzić po okręgu?
Zielony AZYL 10:22, 20 lut 2019

Do góry
Wczoraj zaczęłam wycinkę.
Pierwsze poszły Trzcinniki KF

Jeszcze czekają miskanty Gracillimusy, ten szpaler i reszta ogrodu również czeka.

Japoński ogród Reni i Matiego 10:19, 20 lut 2019

Do góry
Renii napisał(a)
Ta rabatka do całkowitej zmiany

Ha, ha też masz tak jak ja
Ranczo Edy 10:17, 20 lut 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Walentytnkowe buziacki dla Was! Zamiast serduszka coś innego.

Hanusia dziękuję wzajemnie buziaków moc
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:17, 20 lut 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Nie bój sie budynku... takie uroki miasta.
Zasłonisz się? a może jakieś świerki, żeby od zimy do maja też coś zasłaniało.
Popatrz na to tak- mieszkasz we Wrocku i masz ogród , ile Wrocławian o takim czymś marzy. Moja ciocia we Wrocławiu mieszka i jeździ na swoje ranczo ze 40km.

Dario masz całkowitą rację, mam wielkie szczęscie że mieszkam w mieścia a mam tyle przestrzeni wokół siebie, ale wiesz przyzwyczajenie do pustki a tu nagle cywilizacja hehe.
Na jesieni nasadzenia tak wyglądają (jeszcze nie było murów tego domku)
Pszczelarnia 09:47, 20 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
To ja jeszcze o drzewach:

Deski dębowe po 100 latach. Podłoga zmieniła właściciela i trafiła do nas. W trakcie malowania.

A to bale świerkowe po 150 latach:

Z ta podłogą to mi dałaś do myślenia
W domu tam gdzie ogród mam dwie drewniane podłogi, które nie maja pod spodem wylewki tylko na chasiu( nie wiem jak się pisze) ułożone legary i nabite deski. Legaryn w przeciągu 60 lat praktycznie miejscami zgniły, deski nie wiem w jakim są stanie, ani z jakiego drewna bo babcia wielokrotnie potraktowała je farbą olejną.
Ale patrząc na Twoja podłogę tak sobie myślę, czy by sie kiedyś z tych desek nie udało odzyskać choć na jedną podłogę i czy trzeba będzie drapać tą olejną warstwę ( wielokrotną) czu gdyby deski odwrócić do góry nogami to by mogło być......
Tak się zastanawiam pod wpływem Twojej cudnej podłogi

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:43, 20 lut 2019

Do góry

Jaka piękna rama! To chyba bardziej styl marokański niż industrialny.
Ciekawa jestem efektu końcowego.

Pozd.
Hania
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:28, 20 lut 2019

Do góry
Zrobiłam też rano zdjęcia tej rabaty z różnych perspektyw. Nie zwracajcie uwagi na ogólny nieporządek....
Widać zarówno sposób odcięcia rabaty, jak i stan choin.

Tutaj widać zarówno właz do szamba (w podjeździe), jak i rewizję do instalacji wodnej (w rabacie)
Samotnia pod lasem 09:13, 20 lut 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Ciekawa jestem wrzosowiska teraz...przycupnę u Ciebie, bo pewnie pokażesz?
Sympatycznie wyglądasz ze swoim przyjacielem na avatarku

Oczywiście ciąg dalszy będzie uzupełniany wieczorami, bo w ciągu dnia już od 2 tygodni działam w ogrodzie lubuskie najcieplejsze miejsce w Polsce

Co do avatara zaraz się zarumienię a obok to przyjaciółka, sznaucer olbrzym ... mam jeszcze sznaucera miniaturkę, ale to pies moich dziewczyn ...

Jurajski Ogród 08:46, 20 lut 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

To też inspirujące

poza tym szukam niskiej żółtej tawuły rosnącej w kulkę. Mam golden princess ale one za duże są na moją rabatę.
Możesz mi wypisać iglaki niewielkich rozmiarów rosnące w kulkę. Te na małym pniu to jakie?

A co płożące kwitnie na biało na samym obrzeżu rabaty?
Jurajski Ogród 08:39, 20 lut 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
wrześniowe obrazki

Siedzę u Ciebie w jesiennych fotkach w poszukiwaniu inspiracji macham wiosennie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:38, 20 lut 2019

Do góry
Myślałam, że dopadnie mnie wczoraj bezsenność przez tego jegomościa i pobiegam po ogrodowisku a usnęłam jak dziecko
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:35, 20 lut 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Mamy cztery sztuki i rosną prawie od początku. Tu na zdjęciu po lewej jest na przy domku a po prawej te pod ogrodzeniem ledwo widoczne 2 patyki. Rok 2010.
Szybko rosną. Ja swoich nie przycinam, bo zależy mi na takie ażurowej koronie. Dopiero teraz przycięłam niektóre gałęzie.

W nocy łaziłam po forum bo mnie moja rabata dobija. Tu fajna inspiracja z zimozielonymi roślinkami wpadła mi w oko. Macham
Pszczelarnia 08:20, 20 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Stan obecny rabaty prawej - lewej do strumienia (dla wnikliwych analityków zachowań bylin zimą. Dodam tylko, że jesienią przeszedł przez nią armadegon (zwalony klon sąsiada), została doszczętnie zdeptana. Czeka na porządki.

A to Justyna zrobiła kiedyś zdjęcie tej rabacie w lipcu:

Ewo dzięki Ci za tę inspirującą fotkę rabat przy ścieżce. Mam też podobną wąską i długą i od 2 lat walczę tam ostro i nic nie pasuje. Czyli jednak będą kulki zimozielone na pewno, trzeba to było u Ciebie zobaczyć reszta się ułoży sama.
Jeszcze inspiracje z 2 innych ogrodów i już przynajmniej znam swój kierunek. Pozdrawiam i życzę miłych wiosennych prac przy sprzataniu rabat.
Ogrodowy song 08:16, 20 lut 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Ślicznie szydełkujesz...wiosnę masz już zaawansowaną, co to za cebulki na przedostatnim zdjęciu?

Super wyjazd miałaś...ile tam kolorów wow
Aganiu,daleko zaszłas,że i o wycieczkowe foty zahaczyłaś Piękne miejsce;polecam każdemu Czy chodzi o te cebulki? To krokusy.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:04, 20 lut 2019

Do góry
Krakus napisał(a)

plany ambitne...ścianę proszę odfocić... realizację też krok po kroku styl industrialny lubię ale u siebie tylko w jednym pokoju (pokoju Taty nad garazem) mi sie udało zaimplementować

Obfocę Pierwszy etap - najprostszy za nami. Płyty przymocowane kołkami - dół, boki i tył. Jak lubisz styl industrialny to coś dla ciebie

Sałatka pokrzywowa 08:02, 20 lut 2019

Do góry
Mgduska napisał(a)

Na ostatnim zdjęciu widać, ze w kwestii pokroju, wciąż negocjujemy

No ale o co chodzi, przecie pięknie się przewiesza

A czarne owocki ma?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies