Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 14:12, 19 lut 2019

Do góry

Młody ,lecz wiecznie zielony żarnowiec

Zwykły ogród 14:06, 19 lut 2019

Do góry
Dziękuję za odpowiedź.
Hmmmm fale..... Jakby to powiedzieć.. o ile rozwalę je sama, wyczyszczę cement sama to jest mi potrzebny do ich ułożenia taki bardzo miły pan Jak ja mu powiem, że kostki, które układał 5 lat temu trzeba ułożyć w inny kształt to on mi już nic nie zrobi na działce, bo stwierdzi że się nie opłaca, bo za 5 lat zmienię zdanie.
Także poproszę o inny zakres prac jeśli można

Może spojrzysz, czy obrzeża z tyłu mogą mieć taki kształt? Bo to będzie TŻ na wiosnę układał?

Lecę na dwór coś ogarnąć po zimie póki jest słońce

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:05, 19 lut 2019

Do góry
Dzień dobry Ogrodnicy, budzimy się powoli do życia ogrodowego cały rok chodze obok tego miejsca i wiele rzeczy w ogrodzie zmieniłam, a przy tej jednej rabatce się głowię i zamiast od początku zrobić jakiś projekt to podosadzałam trochę bez namysłu roślinki które mi się podobają, a które razem nie do końca dobrze tu grają, a możne grają ale czegoś im brak.
Sprawa dotyczy rabaty po lewej stronie od wejścia do domu. Zobrazowałam to rysunkami, a zdjęcie mam tylko takie małe obecnie z oddali.
Technicznie, miejsce przez poprzednich właścicieli oddzielone chodnikiem i krawężnikami, stąd kształt był gotowy. Rosła tu krzewuszka, mahonia, 2 rododendrony, całość w trawie, azalia z większymi kwiatami. Dosadziłam w ubiegłym roku:
- 3 żurawki lime
- hakonechloa
- obok 2x rozplenica japonska
- modrzew japonski na pniu
- po lewej stronie 3 funkie
- calosc wysypana korą

Pomiędzy tymi rododendronami, które są wymiarów ok 40x40 jest jakos pusto. Myślałam czy nie przesadzić stamtąd tej krzewuszki - chyba mi tam nie pasuje dos tylu. chciałabym zakryć te obrzeża chodnikowe - czy obsadzić je trawami, czy funkiami? Strona wychodnia. słonce pełne do ok. południa
Marzy mi się rabata, elegancka, nieprzesadzona, niby minimalistyczna, ale żeby była dopracowana. naprzeciwko schodów jest rabata z trawami ozdobnymi, trzmielina na pniu i cyprysikami nana tu widać kawałek

Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 13:55, 19 lut 2019

Do góry
Dzień dobry z dębowego lasu pogoda cudownie wiosenna
Pierwsze zwiastuny wiosny 2019

Mam nadzieję ,źe ognik dał radę i przetrwał zimę dzielnie ,dziś czerpie energię ze słońca

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:26, 19 lut 2019

Do góry
Dla zakręconej Madzi moja Susanka

W liściach

Mój ogrodowy pamiętnik 13:22, 19 lut 2019

Do góry
Hortensja Preziosa i nieśmiało wychyla się przetacznik.

Mój ogrodowy pamiętnik 13:17, 19 lut 2019

Do góry
I "takietamy" z błękitem w tle. Rabata żwirowa jak zawsze do gruntownego sprzątania z liści berberysów. Zielone coś na siatkę zakładamy tylko na zimę żeby osłonić przed wiatrem. W marcu będziemy to ściągać.

Pszczelarnia 13:15, 19 lut 2019

Do góry
Stan obecny rabaty prawej - lewej do strumienia (dla wnikliwych analityków zachowań bylin zimą. Dodam tylko, że jesienią przeszedł przez nią armadegon (zwalony klon sąsiada), została doszczętnie zdeptana. Czeka na porządki.

A to Justyna zrobiła kiedyś zdjęcie tej rabacie w lipcu:

Mój ogrodowy pamiętnik 13:09, 19 lut 2019

Do góry
Wystrzygłam derenia IH.

Carexy Everest wyglądają nie najgorzej po zimie więc znowu będę miała dylemat czy wycinać tylko to co brzydkie czy iść na całość .

Majówka na Majówce 13:06, 19 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mam wrażenie, że Ty już masz ogród i nic nie trzeba.

A ja mam wrażenie, że mam długi pas trawy z przyklejonymi po bokach "rabatami"
A na rabatach to już w ogóle zbieranina bylin i krzewów, niektóre nawzajem się wykluczające (np. lawenda w opasce Red Barona z hortensją Bobo za plecami :/), to tez muszę uporządkować.

Mój ogrodowy pamiętnik 13:03, 19 lut 2019

Do góry
Mam dzisiaj przymusowe wolne więc połaziłam trochę po ogrodzie i uwieczniłam moje obserwacje wiosenne.
Wykopałam w zeszłym roku cebulki tulipanów. Chyba jednak nie wszystkie .

Majówka na Majówce 12:58, 19 lut 2019

Do góry
Asiu, linie proste były najprostsze do zrobienia Ogród Moni widziałam, wiem o czy mówisz, wijące się i faliste rabaty są jak najbardziej mile widziane, ale ja ni kija nie wiem jakie proporcje tych zawijasów, gdzie zacząć, gdzie skończyć Na środku posadziłam nawet z ta myślą Strzępka żeby go jakoś wkomponować w "brzuszek" rabaty, no i na tym zostało, ze teraz drzewko tkwi w środku trawnika i nie wiem czy nie będę go musiała przesadzać Bo tak sobie myślałam, żeby własnie optycznie skrócić przestrzeń. Te pokoje to ja bardziej chciałabym na drugiej części działki robić, za ogrodzeniem, tam marzy mi się łąka z koszoną ścieżką o taka np. https://pl.pinterest.com/pin/223913412695286423/
Na pewno muszę zachować miejsce do przejazdu dla samochodu z drzewem, bo drewutnia jest na końcu działki w warzywniku niestety tego nie przeskoczę. No chyba, ze kiedyś założą gaz na Majówce, to problem zniknie
Tu jest drzewko po środku niczego i w dali drugie - buk rohan obelisk, posadzony żeby zacieniał taras...

Ogród w remoncie 12:56, 19 lut 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
(...)
Derenie Sibrica-już je bezwarunkowo kocham. Świecą pod ogrodzeniem tą swoją czerwienią. Jak brzozy dorosną i zbieleją mam nadzieję na piękny widoczek

(...)]

Wszystko cieszy!

A co to byłaby za miłość gdyby była warunkowa?

Ptasi gaj 12:42, 19 lut 2019

Do góry
Dzisiaj u nas piękna pogoda w cieniu ponad 14 stopni i godzin 12.39.
W słoneczku jak widać ok 21 jak żyć w takich zimowych ubraniach.

Ogród to moja bajka 12:39, 19 lut 2019

Do góry
Ciemiernik biały "Helleborus niger"

Samotnia pod lasem 12:33, 19 lut 2019

Do góry
We wrześniu wjechała oczyszczalnia i można było zagospodarować przed ogródek, wjechało 100 wrzosów na wrzosowisko, troszkę iglaków i brzozy doorenbos. Docelowo brzozy mają się zlać z lasem za płotem.

I tak zakończyłem ogrodowo 2017r
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 12:32, 19 lut 2019

Do góry
Zwiastuny wiosny

Jakos krzywo ta wiosna wychodzi

Anetko dla Ciebie

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 12:30, 19 lut 2019

Do góry
Zwiastuny wiosny

Jakos krzywo ta wiosna wychodzi

Anetko dla Ciebie

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:28, 19 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)
i jak pisałam wielokrotnie
moje najlepsze hakonki rosną w betonie, kamienie beton trzymają
zero wody, patelnia i są super, sama do dziś nie wiem, co one lubią,,,

a tak na koniec
3 i śladu nie ma
i tak sobie rosną, warunki ekstremalne

Czyli u mnie z nimi tak kiepsko, bo one u mnie po prostu wygniwają, bo mają za mokro wiosną, super, fajne zdjęcia poglądowe z cięcia traw, myslałam żeby stipę ciachnąć niżej...nie?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:13, 19 lut 2019

Do góry

Ależ skurczybyk piękny! Czy to zdjęcie udało Ci się zrobić jakimś profesjonalnym aparatem ?
Uwielbiam patrzeć na księżyc, choć cierpię zawsze na bezsenność jak jest pełnia ..ale wybaczam mu patrząc na niego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies