Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Moja "przyziemna" :) pasja 16:42, 30 wrz 2014

Do góry
malkul napisał(a)

no widzisz , gadałam że pikne

gadałaś, gadałaś
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 14:34, 30 wrz 2014

Do góry
Malkul, Jagoda, Gabi - dziękuję za wizytę w moim ogrodzie
Pewnie, że Was wszystkie kocham

I muszę powiedzieć, że się tutaj wypłakałam na pierwszej stronie, Wy otarłyście moje łzy a ja się oczyściłam ze smutku, który się we mnie panoszył.

Tuje zostawiam, bo na jesieni znów mnie uraczyły pięknymi przyrostami, że nie mam sumienia potraktować ich łopatą.
mam 3 klony Red Sunset, które oszałamiająco nie wyglądają, ale to ich pierwszy rok i w sumie od czerwca, kiedy były posadzone nadal je mam - momentami było ciężko, ale wszystkie 3 się utrzymały.

Liczę na to, że na wiosnę pokażą mi na co je stać.

Muszę jeszcze tylko posadzić 3 inne drzewa - myślałam o wiśni pissardi, i mam nadzieję, że będzie dobrze.

Gabi, mieszkania sprzedały się na pniu. Za chwile nowi mieszkańcy odbiorą klucze.
Na szczęscie w jednym z szeregowców graniczącym z naszą działką narożnikiem będą mieszkać nasi przyjaciele.
I tak sobie zakładam, że ich sąsiedzi to również będą bardzo mili ludzie

Hałas na pewno będzie jakimś problemem, bo odległość między naszym domem a ściana szeregowców wynosi ok 19 metrów, więc sama wiem jaki hałas my sami robimy, bo dźwięki się niestety potęgują bardzo.

To w sumie prawda, że nikt nie będzie wystawał w oknach sypialni po to, by popatrzeć na mnie , życie raczej będzie się toczyło na dole w salonie i ogródku a tego nie widzę, bo wiklina skutecznie zasłania parter.

Teraz moim priorytetem jest posadzenie 3 drzew (szukam ładnych okazów w przyzwoitej cenie) no i zrobienie przedogródka, który wymaga natychmiastowej interwencji.

Wczoraj zrobiłam już zdjęcia frontu, ale właśnie myslałam, by zacząć od nowa nowym wątkiem, a teraz zabiłyście mi ćwieka....

Projektu całego nie wkleję, ze względu na prawa autorskie.
Może jakieś fragmenty?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:22, 30 wrz 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Sebastianie Ty zawsze jestes taki uśmiechnięty

Przy ogrodomaniakach nie da się nie uśmiechać
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 14:06, 30 wrz 2014

Do góry
Witaj. Przychodzę od Malkul jako reprezentantka mieszkańca szeregowca.
Na szczęście nasze są większe i mają większe ogródki niż te za Twoim płotem. Ja od tarasu mam prawie 10 m do płotu, a od okien ponad 13 m.
To mnie właśnie skusiło - że nie jest aż tak klaustrofobicznie.
Za płotem na razie pole, ale w planach budownictwo jednorodzinne lub szeregowiec ogródkami do nas. Pewnie też kiedyś będę miała problem zasłaniania się od sąsiedztwa.
Jestem ciekawa, co w końcu wymyślisz. Głosuję za zostawieniem tuj, nie przesadzaniem z ich wysokością (żebyś nie zacieniła całego sąsiada i siebie też przy okazji) i drzewami liściastymi nad, dającymi przesłonę w sezonie ogrodowym, a nie zasłaniającymi światła zimą.
Wiem, że teraz jesteś w rozpaczy, ale nie przesadzajmy z tym odgradzaniem się od normalnych sąsiadów. Rozumiem, że nie chcesz patrzeć na ściany, też by chciała widok budynku przesłonić, ale przecież sąsiedzi nie będą siedzieć cały dzień na piętrze z lornetką i Cię podglądać. Chyba nie jesteś celebrytką?
Ja z góry widzę sąsiednie ogródki. I co? Podchodzę do okna, żeby spojrzeć na swój ogród, albo wieszam pranie na balkonie. Widzę, że u sąsiadów dzieci zjeżdżają na zjeżdżalni, czy biegają za piłką. I co? I nic, odchodzę od okna i idę na dół, gdzie sąsiadów nie widać. To nic ciekawego stać w oknie i patrzeć jak ktoś kawę na tarasie pije. I nikt z sąsiadów tego nie robi. Lepiej się dołączyć do sąsiadki. Naprawdę nie trzeba odgradzać się od każdego 7 metrowym murem.

Dla mnie dużo większym problemem w ogródku jest hałas. Jestem wrażliwa i czasem latem się wściekam. Nikt nie hałasuje nadmiernie, żadnego disco polo co tydzień przy grillu, po prostu normalne życie w ogródkach, a w każdym małe dziecko.

Czasem marzę, żeby kupić parę hektarów, najlepiej z lasem, żeby nikt mi nie zepsuł widoku i ciszy. Bo 2 tys. też nie wystarczają, jak się trafi ktoś uciążliwy.
Z drugiej strony mamy naprawdę cudownych sąsiadów.
Wszystko ma swoje wady i zalety.
Szukaj zalet i twórz piękny ogród.

Sąsiedzi na pewno nie będą siedzieć w oknach i Cię podglądać, będą woleli taras.
A może długo się nie sprzedadzą te domy? Módl się o wysokie ceny.

Pozdrawiam.

PS: Ja właściwie masz na imię, bo tu na wątku pojawia się Aga i Jola.
PS2: Zostań w tym wątku. Opisałaś trudną sytuację, tak masz, nie ma co uciekać.

Miejsko & sielsko 13:49, 30 wrz 2014

Do góry
o to nocka na strazy cie czeka, juz mam spakowane
Miejsko & sielsko 13:17, 30 wrz 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Babo od rana pielę to coś mi wczorajszej nocy poprzesadzała

jak nie pilnujesz ta tak jest
muszę pilnować czy aby tego nie zbierasz aby do mnie przepikować
Miejsko & sielsko 13:16, 30 wrz 2014

Do góry
malkul napisał(a)
jazz przecunde , wiesz co zdradze ci mój sekret:
Bardzo czekam na Twoja minimalystyczną realizację bo sama u siebie kiedyś tak planowałam ale potem na zabój zakochałam sie w trawach i przepadłam. Bardzo ci kibicuję

To obie mocno trzymamy kciuki za „nasze marzenia”
Będziemy chociaż wspierać Jazzy, niech jej się uda
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:45, 30 wrz 2014

Do góry
Karolcia jak idzie "układanie" ogrodu?
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:44, 30 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)

No i super było się znowu zobaczyć i prywate zostawiam

)

WOW, pasujecie jak ulał
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 12:40, 30 wrz 2014

Do góry
Jestem znowu i będę.
Przemyślałaś temat wątku?
Kochasz nas jeszcze?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:39, 30 wrz 2014

Do góry
Pszczółko niezła jesteś
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:39, 30 wrz 2014

Do góry
Sebastianie Ty zawsze jestes taki uśmiechnięty
BB 12:38, 30 wrz 2014

Do góry
Pokaz pokaż
Miejsko & sielsko 12:37, 30 wrz 2014

Do góry
jazz przecunde , wiesz co zdradze ci mój sekret:
Bardzo czekam na Twoja minimalystyczną realizację bo sama u siebie kiedyś tak planowałam ale potem na zabój zakochałam sie w trawach i przepadłam. Bardzo ci kibicuję
Pokażę nasz ogród 12:35, 30 wrz 2014

Do góry
ja jak toszka średnio pałam miłością do zebrinusa, ale i tak masz piękne kompzycje
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:34, 30 wrz 2014

Do góry
Twoja boląca głowa przyszła w nocy do mnie, chciałam ci ulzyć i teraz ja mam bół głowy od rana
Moja "przyziemna" :) pasja 12:33, 30 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Wstawiam sobie link do wielopiennej, pięknej brzozy Agnieszki:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/171-agnieszkowy-ogrodek?page=120#post_2

no widzisz , gadałam że pikne
Minimalizm z odrobiną romantyczności 12:31, 30 wrz 2014

Do góry
O Matko Toszka jakie masz korzenie

ps. tosia jak będziesz ją dziliła to służe adresem
Postawić trawkę nad i... 12:29, 30 wrz 2014

Do góry
a jak krzyże boleć będą tomozna se klapnąć z winkiem na trawce
W Gąszczu u Tess 12:29, 30 wrz 2014

Do góry
Natchnełaś mnie też coś wreszcie wylazłam do ogrodu porobić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies