Witam serdecznie,
zaczytuję się w Ogrodowisku już jakiś czas i postanowiłam poprosić o pomoc. Chciałabym zasłonić się od sąsiadów - mam odcinek ok. 15m i 2 m szerokości.
Marzą mi się ogniki Golden Charmer, bo ich owoce żółto - pomarańczowe super komponowałyby się ze "wściekłym" kolorem mojej pergoli po przeciwnej stronie. Może tego nie widać na zdjęciach, ale jej kolor jest naprawdę intensywny

aż razi

Tylko nie wiem co do tego - chciałabym jakiegoś miskanta na tył i może perovskia? Ale jak to ułożyć? Sąsiad będzie miał u siebie za płotem w tym miejscu platany formowane w ekrany pionowe, ale ich korony będą ponad ogrodzeniem, więc dół chciałabym zagospodarować (max wys. 2m). Narazie wymyśliłam jakoś tak.
Dodam, że po przeciwnej stronie tej rabaty - przy wejściu do domu przy pergoli- planuję nasadzenia naturalistyczne w zieleni i fiolecie (werbena patagońska, miskant, ostnice i perovskia, bylice stellera, wisteria fioletowa). Jest to strona południowa - straszna patelnia - trawa nie chce tu rosnąć, co zresztą widać na zdjęciu.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc! Działkę mam bardzo nietypową, wejście od południa, trudny kształt i skłonność do kupowania roślin wszystkich naraz, które mi się podobają

walczę z tym, ale to nierówna walka

Pomożecie?