No to wróciłam, z głową pełną przemyśleń, aura tez sprzyjała, mogłam dzisiaj jeszcze 'za dnia' pomierzyć wszystko na frontowej. Dziewczyny, nie bijcie

To ostatnia (mam nadzieję) wersja.
Posiłkuję się tym swoim rysunkiem odręcznym, żeby pokazać jak to wygląda w terenie. Jeśli Wojtki mają być w tym rogu, to z tego co pamiętam, minimalna odległość między nimi to ok 70-80 cm. Czyli od brzegu do drugiego ciska te 1,5-2 m minimum odchodzę w głąb rabaty. Jakąś odległość drzewa od nich też trzeba zachować już ze względów wizualnych? Czyli powinnam je posadzić tak min. 4 m od brzegu, mniej więcej w połowie długości.
Dach domu jest dosyć rozłożysty, jako że to parterowy z poddaszem tylko, wychodzi poza obręb budynku- zaznaczam go przerywaną linią. Czytam, że korona dorosłego Doorenbosa to ok 7m szerokości, będzie kolidować z dachem w którymś miejscu przy ganku. I teraz albo wybiorę jakieś małe szczepione, albo żadne. A jeśli zrezygnuję na tej rabacie z drzewa w ogóle, to zostawić żywopłot z cisa i Wojtki pasują do niego też? Bo chciałabym (zdecydowanie już i na pewno) mieć jakieś zimozielone na tej rabacie.
Tu rysunek: