Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogródek warzywny na balkonie 10:56, 26 mar 2016

Do góry
Hakuro ma tutaj za niski pień, trzcinniki wręcz ją przytłaczają swoją wysokością.
Trzcinniki czy nawet coś innego (ja nie lubię trzcinników) powinny być bliżej pnia moim zdaniem.

Przede wszystkim podtswowy błąd to umiejscowienie wierzby na środku, gdyby była większa można by się pokusić o symetrię, ale w tym przypadku - niedobrze.

Jeszcze najmniej radykalne wyjście - przesadzić trzcinnkiki po obu stronach pnia, są za bardzo zorstrzelone.
Ale ja proponuję inne wyjście

Dwa jednakowe gatunki np Pendula i kulka - np. miłorząb.
Generalnie mój wniosek jest taki, donica jest za mała.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:48, 26 mar 2016

Do góry
Idea zaplanowania ogrodu polega na tym, żeby najpierw zaplanować tło czyli "zasłony" w zależności od sytuacji za płotem. Tam gdzie masz sąsiada, zasłaniasz wyższym, chodzisz po domu i patrzysz gdzie musi być coś wyższego. Dopiero potem w zależności od koloru żywopłotu musi ci wyjść coś takiego. I tu jest wyspa, ale ma ona sens, widzisz ją z prawej z ławki (tam też jest wyżwirowany placyk, widzisz ją z domu, Usytuowałam na niej źródełko z kamienia, zwisający miłorząb który okala łagodnie głaz.

Rozumiesz co chcę ci przekazać?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:39, 26 mar 2016

Do góry
Napisałaś - płot..no płot, ale żeby go nie było widać, musisz posadzić żywopłoty, czyli duże powyżej płotu rośliny.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:39, 26 mar 2016

Do góry
Zrób rysunek rzut z góry, a nie zdjęcia, wtedy będzie widać jak to jest usytuowane wszystko. Dom i cała reszta
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 26 mar 2016

Do góry
elmagra napisał(a)

Pomożecie?

Robi się rabaty na środku jeśli mają sens, tutaj sensu nie ma.
Toszka dobrze napisała że od czapy, bo jedna rabatka zakończona ostro w kancik, druga zaraz obok jajeczko. Rabaty wsypowe robi się nawiązując do linii rabat i wtedy wyspa jest proporcjonalnie mniejsza, u Ciebie jest większa. a to od czapy włąśnie wygląda. I co na niej jest, ? małe kwiatuszkiO

Tak być nie może, kwiatuszkami nie załatwisz sprawy. Najpierw zaplanuj ramy ogrodu, zasłonięcia brzydkich widoków na cudze domy, które przytłaczają Twój ogród, na tyle że nie masz ogrodu.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:17, 25 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Napędzam się do działania i kolejnych marzeń, albowiem oto dzisiaj dostałam książkę o nowych ogrodach angielskich do odwiedzenia Stąd radość i wyzwanie, czy aby uda się do nich dotrzeć

Ktoś, kto założył Ogrodowisko i dał "POWER" do działania tylu osobom, na pewno zrealizuje swoje marzenia. Pozdrawiam. Wesołych Świąt!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:28, 25 mar 2016

Do góry
Najnowsza Weranda

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:34, 25 mar 2016

Do góry
Seniorka ogląda TV Dziękuję za pamięć o babci Jasi że jest i się kołacze, jak to ona sama mówi.

Książkę na amazonie można zamówić. Nie chwaląc się moja też tam jest Co mnie zdziwiło mocno

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=danuta+mlozniak&rh=i%3Aaps%2Ck%3Adanuta+mlozniak
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 15:15, 25 mar 2016

Do góry
Tojeść rozesłana 'Aurea'
Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 15:14, 25 mar 2016

Do góry
Wyślij link do zdjęcia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:09, 25 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Napędzam się do działania i kolejnych marzeń, albowiem oto dzisiaj dostałam książkę o nowych ogrodach angielskich do odwiedzenia Stąd radość i wyzwanie, czy aby uda się do nich dotrzeć

Na pewno nie rezygnuj z marzeń
dałabyś Danusiu link gdzie można taką pozycję kupić?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:04, 25 mar 2016

Do góry
Skasowałam te posty.
Tutaj poniżej masz zasady siewu.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Sprawdź prognozę pogody w swoim rejonie. Nieważna jest temperatura w dzień siewu a ta, która nastąpi w ciągu kolejnych dni kiełkowania poszczególnych gatunków traw w mieszance oraz utrzymanie wilgotności podłoża, aby kiełkujące nasiona nie zamarły z powodu suszy. I jest to od 7 do miesiąca.

Ze masz w sobotę plus 15 nie ma żadnego znaczenia w tym momencie. Nasionom minus też nie zaszkodzi, wschodzącym siewkom już gorzej. A kiedy wzejdą poszczególne gatunki traw? nie wiem, bo nie napisałeś/aś jakie masz gatunki.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:03, 25 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Powodzenia Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:59, 25 mar 2016

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:57, 25 mar 2016

Do góry
Nie ciąć bluszczu, gdy ma rok. Mój ma z 10 lat i zarósłby wszystko, stąd cięcie konieczne.

Dzisiaj umyłam bluszcz mocnym deszczykiem z węża ogrodniczego, zrobiło się świeżo i ciemna zieleń wylazła spod tej zakurzonej.

Czuję taką dziwną ulgę, że oto dzisiejszego dnia następuje przełom w pogodzie.
Usunięcie darni z siatką przeciw kretom 23:45, 24 mar 2016

Do góry
Tu nie wiedza o roślinkach, a techniczne tajemnice sadzenia. Kolejność jest obojętna.
Roślina będzie wyglądała tak samo, czy najpierw położysz siatkę i wytniesz dziurę, czy roślinę obłożysz siatką po wsadzeniu. Najwyżej kształt dziury może być bardziej krzywy przy drugiej opcji.

A najważniejsze jest wypoziomowanie i wyrównanie terenu.

Dla drzewa i jego rośnięcia nie ma znaczenia czy dziura jest prosta czy krzywa ale to czy nie jest za głęboko posadzone.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:43, 24 mar 2016

Do góry
U nas ziąb, krokusy ledwo, ledwo, zbliża się najlepszy dzień w roku i z tego się cieszę. Mało mam czasu na odwiedziny po kominkach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:15, 24 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Już kilka nocy było minus 3 i żyje

ja dziś wyrzucałam swój bluszcz, który spędził zimę na dworze i też wyglądał u nasady na zielony
ale i tak wyrzuciłam, bo jakoś nie dowierzałam że domowy bluszcz może przetrwać zimę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:07, 24 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mają dobrą ziemię okraszoną kompostem i linię kroplującą, która chyba działa. Załapały korzeniami dobrego "żarcia" jak to mówię, no i dają "czadu".

Moj bluszcz stoi w miejscu jak na złosc a mi sie spieszy , wpadłam sie pokazac
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:57, 24 mar 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
Zapomniałam wcześniej napisać, że piękne ujęcia ogrodu poszły do czasopisma.

Tak patrzę na ten bluszcz w donicach i się zastanawiam czy to taki domowy?
Bo kusiło mnie by kupić, ale stwierdziłam, że przymrozki mogą go jeszcze sieknąć...

Już kilka nocy było minus 3 i żyje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies