Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

ReKo 18:29, 14 mar 2016

hanka_andrus napisał(a)
Kwiaty cisa

Ja posadziłam w maju 2015 odmianę Hilli właśnie dlatego, żeby nie było czerwonych "owocków", a mam podobne jasne kulki na swoich cisach, czyżbym została oszukana na odmianie?
Pozdrawiam
Mazan 07:56, 15 mar 2016

Mam wystarczającą ilość różnych odmian cisów i nie wszystkie mają 'czerwone kuleczki', ale wszystkie mają białe. To są kwiatostany męskie, a czerwone to żeńskie - nibyjagody.

Pozdrawiam
ReKo 17:20, 15 mar 2016

Mazan napisał(a)
Mam wystarczającą ilość różnych odmian cisów i nie wszystkie mają 'czerwone kuleczki', ale wszystkie mają białe. To są kwiatostany męskie, a czerwone to żeńskie - nibyjagody.

Pozdrawiam

Dziękuję za informację. Ulżyło mi, że jednak nie będzie czerwonych jagódek .
Pozdrawiam
evik0 12:34, 26 mar 2016

Cześć,
W jakiej odległości od żywopłotu cisowego hilli mogę sadzić rośliny? Przed moim mini żywopłotem chciałam posadzić miskanty gracilimus (pierwszy rząd doniczek ) które byłyby ok 70 cm od środka żywopłotu. Czy to za mało? Jaka odległość będzie bezpieczna dla roślin?
Gardenarium 17:07, 26 mar 2016

Dalej od cisa, bliżej do pni. mogą pnie otulać. Inaczej cis będzie nadmiernie zacieniony i może zamierać. Też zależy na jaką szerokość będziesz go (cisa) docelowo prowadzić. Ale ja bym odsunęła w prawo za linię.

Instagram Ogrodowiska
evik0 18:04, 26 mar 2016

Dzięki Danusiu. W takim układzie miskanty były by ok 150 cm od ogrodzenia. Rozumiem ze tyczyć sie to tez będzie innych gatunków miskantow. Południe mam od strony ogrodzenia - czy w takim razie moze mogę je nieco cofnąć czy raczej nie? Rozwaliła mi sie tym samym cała koncepcja rabaty, ale jak widać koncepcja błędna
Gardenarium 19:26, 26 mar 2016

Cisy trzeba było dosunąć do siatki.

Instagram Ogrodowiska
jalos 07:05, 06 kwi 2016

Witam,

Mam pytanie o cięcie cisów hilli - posadzilam je jesienią i nie były wtedy przycięte. To odmiana hilli. Sadzonki mają obecnie wysokość ok 50-60 cm.

O ile powinnam je skrócić?

(ps. brzydkie klepisko przed cisami będzie likwidowane w tym roku)

Gardenarium 09:18, 06 kwi 2016

Niewiele, 10 cm około. Po prostu wyrównaj.

Instagram Ogrodowiska
Ayna 08:44, 07 kwi 2016

Witam, mam pytanie: jakie są szanse, że poniższe cisy się przyjmą?

To są cisy wykopane z ziemi z mocno ograniczoną bryłą korzeniową i wsadzone do doniczek (niby pojemnikowane???). Faktem jest, że egzemplarze są ładnie rozrośnięte i ich wysokość wynosi około 60-80 cm.
Martwi mnie ich bryła korzeniowa. Nie ukrywam, że nie chcę marnować pieniędzy na nieudane zakupy, bo to i tak będzie spory wydatek. Jeśli szanse powodzenia są małe, to wolę kupić mniejsze pojemnikowane i po prostu poczekać aż urosną.
Proszę o informację jeśli ma ktoś doświadczenie w tym zakresie.