Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Motylogród 16:09, 08 lut 2019

Do góry
Pomimo dość grubej jeszcze pierzynki śniegowej, Wiosna i do nas powoli już zmierza

Prawdziwie przebi-śniegi

Jeżówka - Echinacea 15:57, 08 lut 2019

Do góry
Jeżówka Papallo White

To niska jeżówka, dobra na obrzeża rabat. Białe pojedyncze kwiaty są osadzone na sztywnych łodygach. Jeżyki duże, w odcieniu seledynowej żółci . Z kępy wyrasta dużo kwiatów. Szybko przyrasta.

jezówka Meteor Yellow

Kolejna jeżówka na obrzeża rabat. Niewysoka, średnio sztywne łodyżki, ale nie wymaga podwiązywań. Szybko przyrasta, wypuszcza dużo kwiatostanów. Płatki zewnętrzne dużo jaśniejsze, jeżyk w kolorze żółtym lub cytrynowym

Delicious Nougat

Nowość u mnie. Kupiłam ja w tym roku, ale dobrze rokuje. Widoczne jest, ze wytwarza dużo kwiatów, które osadzone są na bardzo sztywnych łodygach. Niewysoka, na obrzeża rabat. Dolne płatki w kolorze białym, jeżyk - sama nie wiem, może kremowy ?

Sweet Sixteen

To również nowość z tego roku. Jestem oczarowana nią i to bardzo. Zamówiłam na dokładkę bez większego przekonania. Całkowicie inaczej wyglądała na poglądowym zdjęciu.
Dla mnie cudna. Kolor intensywny, malinowy. Kwiat przypomina kuleczki, prawie niewidoczne dolne płatki. Niska, sztywne pędy. Zdecydowanie na obrzeża rabat. Nie wiem jak się krzewi.

Rododendronowy ogród II. 15:57, 08 lut 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No to będę czekac na Twoje tegoroczne zdjęcia.Miło że mnie pochwaliłas za moja propozycję: Piwonie dobrze tez sie zgrywaja kwitnieniem z bodziszkami.

A masz więcej takich zgranych zdjęć?

Miodzio.

Jeżówka - Echinacea 15:51, 08 lut 2019

Do góry
Butterfly Kisses

Również niska odmiana nadająca się na obrzeża rabat. Jest niższa od poprzedniczek. Szybko przyrasta i buduje ładną kępę, która wypuszcza dużo kwiatostanów. Kwiatki są koloru różowego, z pięknymi pomponikami. Pedy są sztywne. Bardzo sympatyczna odmiana. Nie mogę dużo o niej napisać bo mam ją krótko, ale podbiła moje serce.

Dixie Belle

Kolejna bardzo fajna odmiana. Również niska na obrzeża rabat. Szybko buduje ładne kępy, które obsypane są dużą ilością kwiatów. Są one pojedyncze w kolorze mocnego różu. Pedy są bardzo sztywne.

Pow Wow Wild Berry

Bardzo fajna odmiana na obrzeża rabat, ponieważ rośnie niewysoka. Szybko przyrasta i kwitnie dużą ilością pojedynczych kwitów. Kwity są koloru mocnego różu. Sztywne łodygi dobrze trzymają kwiaty

Coconut Lime

Nieco wyższa odmian od poprzedniczki, ale na tyle niewysoka, ze może rosnąć na obrzeżach rabat. Łodyżki są średnio sztywne. Radzą sobie bez podwiązywania pochylając się, ale nie leżą na ziemi. Kwiaty są dwukolorowe. Dolne płatki są białe a jeżyk seledynowy. W początkowej fazie rozwoju widoczny jest pomarańczowy środek, który nadaje im uroku.

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 15:50, 08 lut 2019

Do góry
I wiosna w torbie, czyli zakupione pierwiosnki w ilosci sztuk 3 i hellebore,3 hybrydy korsykanskich, i dwie orientalne. jako wyraz buntu z okazji opadow sniegu.
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 15:46, 08 lut 2019

Do góry
jeszcze grudniowe rabaty przed domem

Jeżówka - Echinacea 15:43, 08 lut 2019

Do góry
Meringue

Mam ją już kilka lat. Godna polecenia, jest niewysoka i nadaje się na obrzeża rabat. Szybko przyrasta, ma dużo kwiatów, które są pełne. Jeżeli chodzi o barwę to trudno mi ją jednoznacznie określić, kremowy z dodatkiem jasnej cytrynki. Pedy kwiatowe są średnio sztywne, ale sama jakoś sobie radzi bez podwiązywania.

Cherry Fluff

Ta jeżówka też nie jest wysoka, nadaje się na obrzeża rabat. Łodygi są dużo sztywniejsze i sama dobrze trzyma pion. U mnie szybko przyrosła i zakwitła dużą ilością pięknych, lekko różowych, pełnych kwiatów. Piękna i godna polecenia. Zakwita wcześnie i kwitnie do samych mrozów, ciągle wypuszcza kolejne kwiatostany.

Jeżówka - Echinacea 15:39, 08 lut 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Zwykłą purpurową,Magnus,Mamma mia i czerwoną nn
ale liczę się z tym,że nie powtórzą cech rośliny matecznej i zapewne większość będzie różowa

Bardzo jestem ciekawa co z tego będzie.

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 15:36, 08 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Rartytasy pokazujesz. Smakowite. My jeszcze musimy troszkę poczekać na to ożywienie przedwiosenne.

W zeszlym roku wiosna przyszla pozniej niz w kotlinie klodzkiej, ale wyglada na to, ze tegoroczna bedzie szybciej.

Zaczynaja wychodzic hostowe kly (francee tak zaszalala, bywalo, ze w maju dopiero dawala znak zycia), zakwitly krokusy i sniezyczki, wczesne narcyzy tez (to te grudniowo-styczniowe, musze pamietac, aby kupic na przyszly rok), niektore piwonie tez pokazaly czerwone pedy Bylo zimno, mrozy przez 3 tygodnie co noc, nawet do -5, snieg lezal tylko przez dwie noce. Szalenstwo.

Roze nawet nie poszly spac

Rozmaryn prostatus ma paki. Ten drugi, zwykly nie, ale zostal objedzony przez jakies stworzenia, niestety

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 15:29, 08 lut 2019

Do góry
upolowalam tez kilka momentow snieznych
zmrozona dama kameliowa yuletide

Druga kamelia ciagle w pakach, od listopada

I na koncu hamelis, aphrodite, w koncu zakwitl, ale moj telefon nie jest w stanie zlapac ostrosci, wiec rozmazany na tle kurtki

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 15:21, 08 lut 2019

Do góry
Kilka zimowych migawek ogrodowych, z grudnia i stycznia
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 15:14, 08 lut 2019

Do góry
Styczen na lokalnej farmie, teraz widac juz wiosne, sniezyczki zakwitly.
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 15:10, 08 lut 2019

Do góry
Kronikarsko wstawiam kilka zdjec pt zima w miescie, czyli zdjecia z wigilijnego spaceru w lesie niedaleko domu. Wyjatkowo slonecznie bylo
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:09, 08 lut 2019

Do góry
Ogrodowo zakręcona. 15:07, 08 lut 2019

Do góry

Trochę pusty wydaje mi się lewy róg?

Korony jarzębów mają rozpiętość od 4-7 m wg katalogu, uda się zrobić mniejsze. Wiem, że to za 10 lat, ale?
Zakręcony ogród 14:45, 08 lut 2019

Do góry
DorKa napisał(a)
co myślicie o tym żywopłocie z aureospicaty ale tak serio Czy to będzie ładnie wyglądać cięte równiutko za parę lat ?

czy jednak zamienić je na szmaragdy, które są na innych rabatach ?

Taka myśl mnie naszła przy okzaji szukanie wysokich szmaragdów, które będę sadzić zamiast maluchów,żeby zaskonić wiatę sąsiada. Więc może przy okazji pojechać po całości ? Co myśicie ? Czy za bardzo kombinuję ?

Ja mam cięty żywopłot z Aureospicata i fajnie mi się zagęszcza, a sadzonki miałam mikrusie. Jak dla mnie szybko rośnie. Szmaragdów nie mam, niestety babka ze szkółki namówiła mnie na odmianę Columna i dziś żałuję.

Na tym zdjęciu jaka masz odmianę derenia? Bo super wybarwiony? Muszę chyba swojego wywalić
Sezon 2017 u Hanusi 14:45, 08 lut 2019

Do góry
Zgadzam się z Tobą, Basiu! Ja je bardzo lubię kwitną do mrozów, przynajmniej moje na zacienionej tak miały.

Sezon 2017 u Hanusi 14:37, 08 lut 2019

Do góry
Wg mnie słońce, bo to i łacińska nazwa na to wskazuje/Hellenium/.

A ziemia może być każda, na piaszczystej są niższe, na zasobnej wysokie.

W cieniu posadzone były wyższe ode mnie. Ale są niezawodne. Nawet w gorącym słońcu dały radę. W celu ograniczenia wysokości można przycinać przed kwitnieniem

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:35, 08 lut 2019

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Nudy ciąg dalszy...

Ale to ładne!!!
Z racji braku takich zdolności w chwilach nudy sięgam po prostu po książki .
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:31, 08 lut 2019

Do góry
3 razem
ten błękitny,lekki jak piórko;a co do obrazu szyszkowego, musiałam mieć podstawę, nowe rzeczy w sklepach strasznie drogie, za taki rozmiar 50-x70 około 50-70 zł, tu dałam 10, taniej, jak sklejka i robienie ramy z listw ozdobnych ze styropianu.
Oczyszczę, zamaluję i będę wyklejać szyszkamifarb mam pełno, cała gama kolorów, kredowe, akrylowe, metaliczne, betonowe nawet.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies