Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:19, 23 mar 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:18, 23 mar 2016

Do góry
Pozdrawiam i dziękuję. U mnie dzisiaj słońce było, zrobiłam nowe aranżacje donicowe na ulicy. Nawet jeden pan się zatrzymał samochodem żeby pochwalić. Głownie jednak był zainteresowany, dlaczego u mnie bluszcz ma takie wielkie liście
Mata przeciw chwastom 17:15, 23 mar 2016

Do góry
Jurus napisał(a)
Ja stosuje tkanine plastikowa tzn z paskow plastikowych na to sciolka z lasu tzn igly i szyszki a na to kora kupna lub z lasu i zero chwastow a warstwa ogolna od ziemi to 10cm lacznie tego wynalazka

Nie popieram tego, uważam że szkodzisz ogrodowi.
Mata przeciw chwastom 17:13, 23 mar 2016

Do góry
Taka jest natura, że to co wyrosło z ziemi, spadnie na ziemię - wraca do ziemi. Dlatego nie odwrócisz tego. Tak być musi. Z tego powstaje próchnica, mikroorganizmy glebowe mają pożywienie, a rośliny dzięki temu tym bardziej.

Jeśli kładziesz matę zakłócasz ten proces czyli szkodzisz glebie, organizmom i roślinom. Tym samym ogród ubożeje. I z tego powodu mi smutno, że ludzie uprawiający ogród nie rozumieją tego procesu, a martwią się, że kory muszą dosypywać. W takim razie posyp plastkiem, wtedy się nie rozłoży albo za 50 lat. Tyle bowiem trwa uniecestwienie plastiku.
Przycinanie - cięcie tui 17:09, 23 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pani tobie źle powiedziała, moje rady są lepsze. tak właśnie nie można przycinać.

Tak trzeba przycinać , wtedy nie ma brązowych wierzchołków, Pani nie nadaje się do ogrodnictwa.

Witam
Przyciąć to tak jak Pani zaznaczyła na rozgałezieniu i zostawic jeden pęd niech się ciagnie w góre , czy nic z tym teraz nie robić ??
Serdecznie pozdrawiam
Bank patyków-sadzonek 10:32, 23 mar 2016

Do góry
Patyki po ucięciu i posegregowaniu wkłądajcie do mokrych torebek foliowych, żeby sadzonki nie wyschły.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 10:25, 23 mar 2016

Do góry
Kup jedno opakowanie i rozsiej na tych 2 metrach.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 10:21, 23 mar 2016

Do góry
Z donicy wysadzony się przyjmie, bo ma 100% korzeni, więc o to się nie bój. Tylko podlej po przesadzeniu, bo jak zapomnisz to padnie.

Podlać najlepiej nawozem w płynie do iglaków. Jeśli podsypiesz to musisz zmieszać z glebą i podlewać systematycznie, żeby dotarł do korzeni.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 10:20, 23 mar 2016

Do góry
Fuksja napisał(a)
Witam. Ponawiam moje pytanie. Posadziłam w ogrodzie thuje smaragd w odstępie 1,40 m chcąc osiągnąć efekt smukłych cyprysów włoskich. A teraz zastanawiam się czy nie są za blisko siebie i z czasem nie połączą się czy bezpiecznej 1,80 m lub nawet 2 metry od siebie je posadzić?

Skoro mają mieć pokrój cyprysów, to po prostu tnij je w pionie w wąskie kolumny. Bez cięcia nie będą "cyprysami".
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 10:19, 23 mar 2016

Do góry
martaibartek napisał(a)
Danusiu czytam, że najlepsza odległość na posadzenie thuji smaragd od płotu to 40-60 cm.
Ja mam bardzo mało miejsca, a pomimo tego chciałabym stworzyć zimozieloną ścianę. Czy jeżeli posadzę tuję 20cm od siatki to da ona radę ładnie rosnąć (w górę/szerz).

Tak, przy siatce ok, bo będzie miała światło i nie zmarniej od tyłu. Najwyżej przerośnie i siatka zniknie, co jest dodatkowym atutem.
Cięcie traw i turzyc 10:17, 23 mar 2016

Do góry
Tak, tniesz nisko, tylko może jeszcze wstrzymaj się do po świętach. Puszcza? widać? czy sucha jest jeszcze?
Rozpoznawanie traw 10:15, 23 mar 2016

Do góry
Może też być Deschampsia taka

zdjęcie
Ostnica - Stipa 10:14, 23 mar 2016

Do góry
Padła bo pewnie przelałaś albo gleba zbyt zlewna.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 10:13, 23 mar 2016

Do góry
Wg mnie to Smaragd. najładniejsze.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:12, 23 mar 2016

Do góry
Zero stopni, źle mi się napisało, więc poprawiam. Przedwczoraj nie spałam, zarwałam noc
Jesli wszystko inne ok, to możesz sypnać w czwartek.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 10:06, 23 mar 2016

Do góry
Napowietrzanie trawnika

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/306-napowietrzanie-trawnika

zobacz przyrząd z rurkami

Wypożycz takie coś maszynę 60 zł/godz (tu robię darmową reklamę) więc wyślę na pw.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 09:47, 23 mar 2016

Do góry
Oakenfoald napisał(a)
Witam.

Mam zaniedbany trawnik, podłoże gliniaste, sporo chwastów, dużo miejsc do dosiewania, trawa rośnie kępkami. Czytam i czytam i już zwariowałem. Proszę powiedzcie co mam zrobić. Pomyślałem:
-na początku kwietnia aerator + dosiewka (są takie mieszanki do dosiewania 3w1, czy użyć tego?)
-potem zamierzam sypnąć odżywką mój trawnik, pytanie jaką?
-następnie chciałbym pozbyć się chwastów, chwastox czy inny preparat?

Bardzo proszę o pomoc

A więc tak:

- trawnik nie znosi podłoża gliniastego ani stagnującej wody, więc przygotowany być musisz na to, że nie będzie rósł dobrze, dopóki nie poprawisz właściwości fizykochemicznych gleby.

Musisz przede wszystkim zrobić dziury, nakłuwanie rurkami i piaskowanie, bez tego ani rusz, będzie problemco roku i brzydki trawnik

- trawa rośnie kępkami? dlaczego? pewnie podczas wysiewu zaniedbałeś podlewanie i nie wzeszły wszystkie gatunki traw, szczególnie rozłogowe - dlatego masz kępkowe (trzeba dosiać Kiepenkerla najdroższego)

-aerator nic tu nie da, problem tkwi głebiej, w ziemi, kochany

- sypnąć odżywkę jaką? saletrzak, saletra amonowa, wapniowa na start, ale najpierw badanie gleby, może przenawożona jest i co wtedy?

- pozbycie chwastów zostaw na później albo na teraz (mniszek, starane) przed czymkolwiek, ale odwlecze się w czasie regeneracja.

To tyle. Problemu nie będziesz miał z głowy, bo to ziemia gliniasta.

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 09:38, 23 mar 2016

Do góry
Oakenfoald napisał(a)
Witam.

Mam zaniedbany trawnik, podłoże gliniaste, sporo chwastów, dużo miejsc do dosiewania, trawa rośnie kępkami. Czytam i czytam i już zwariowałem. Proszę powiedzcie co mam zrobić. Pomyślałem:
-na początku kwietnia aerator + dosiewka (są takie mieszanki do dosiewania 3w1, czy użyć tego?)
-potem zamierzam sypnąć odżywką mój trawnik, pytanie jaką?
-następnie chciałbym pozbyć się chwastów, chwastox czy inny preparat?

Bardzo proszę o pomoc
Moja codzienność - ogród Oli 08:46, 23 mar 2016

Do góry
Hahahaha
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:44, 23 mar 2016

Do góry
Korzenie rosną w 0 stopni. W tym tygodniu powinny skończyć się mrozy i można nawozić, podlej po nawożeniu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies