Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 22:10, 20 lis 2014

Do góry
Uzupełniłam listę nasadzeń

Nasadzenia rabatowe:

1. buk kolumnowy "Dawyck Gold" - 3 sztuki
2. miskant ML lub gracimilus lub adiago (tego ostatniego nie znam ) - 2 sztuki najmniej
3. kulki bukszpanowe - 7 dużych, mogą być różnej wielkości
4. turzyce "Ice dance" lub Evergold" ( hakonechloe ? ciekawe, czy znajdę w szkółce), ale i tak jeden gatunek - 15 sztuk (chyba zbankrutuję )
5. trzmielina zielono - zółta (mam)
6. Serby - 2 sztuki
7. obwódka bukszpanowa - 20 sztuk
8. berberys admiration kulki - 8 sztuk
9. rododendron za kołem - Nova Zembla (mam), chyba, że znajdę dla niego miejsce na rabacie z jodłą, tam już rosną inne rh, też w tonacji różu i fioletu

Ogródek Iwony 22:05, 20 lis 2014

Do góry
eda napisał(a)
Zawilce cudowne sa ja tez je kocham ale dziewczyny u ciebie zaszalały świetnie doradzają no i nie trzeba sobie wobrażać na gotowo widać super

No, wizualizacja świetna I Danusia doradza i Wieloszka i Tess i Basia i Małgosik
Sporo szczęścia
Ogródek Iwony 22:00, 20 lis 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Tam gdzie Danusia zaproponowała buka faktycznie przydałoby się coś wysokiego, jakieś drzewo. I zauważ, że wprowadziła czerwony kolor. Możesz zrobić kulki bukszpanowe i z berberysa, dla odmiany Admiration, bo bagatelle już masz.

Co do zasłonięcia płotu, to miskantów przez jakiś czas nie będzie, więc nie spełnią najlepiej roli wysłaniacza. Bluszcz, albo wąski ekran z cisa.

A wogóle, to zamierzasz przenosić te hortensje?
Bo możesz posadzić czerwone drzewo i hortensje zostawić. Dosadzić z przodu kulki i turzyce lub coś innego pierzastego.

Co to rabaty przy kółku podoba mi sie koncepcja Barbary. Tylko że tam jest dość wąsko i blisko od domu, a buki to duże drzewa. Tak zawsze Danusia piszę, żę się nadają do dużego ogrodu. (Nie wspominam o nie tylko bukszpanowym, ale ty nie chcesz cięcia...). Więc jeśli strażnicy mają być
to z jakiegoś szczepionego drzewa, coby nie było wysokaśne.

Dodatkowo obwódka bukszpanowa podkreśla kółko i prosi się o postawienie ławeczki lub stolika z dwoma krzesełkami. Może tak być też bez stolika, ale jeśli tamtędy tylko przechodzicie, to może zrobić bardziej luźną rabatę z różanecznikami, paprociami, funkiami i innymi kwiatami cienia jak tawułki.(testuję Twoje preferencje).

Natomiast jeśli tu przy wejściu ma cię zacząc rabat ze strzyżonymi formami, to jednak lepeij utrzymać taka tonację, a paprocie i tak mogą wystawiać zza obwódki.

A

Oj, Małgoś, dobrze pamiętasz, że mam już bagatelle
Też myślałam, żeby następnym razem spróbować admiration. Wciągnęłam go na moją listę
Na płot dam matę bambusową (chyba to bambus) i na to bluszcz, aby lepiej się piął, bo na goły płot nie bardzo chce mu się. Próbowałam już. Za hortkami tyle miejsca będzie
Hortki na razie zostawię na tym miejscu, gdyby kolor nie grał, wymienię na białe albo anabell, ale wtedy zrobię tak, jak Tess radziłą: z tyłu trawy i ładne nasadzenie hortensji, już nie szpalerem, ale coś na zasadzie duży krzew. dla koloru.
Za kołem posadzę różanecznik. Mogą być też hosty, ale to później jeszcze pomyślę, jest tam pięknie rozrośnięta bergenia, którą akceptuję. Paproci w ogrodzie nie lubię, bo kojarzą mi się z kleszczami. Nie wiem, czy pies by z lasu, ze spaceru nie przyniósł i mogłyby się w ogrodzie zadomowić
Co do tawułek, myslałam, że lubią słońce Musze doczytać
Dzięki Małgoś za rady
Ogródek Iwony 21:51, 20 lis 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Cześć Iwonko,
Przeczytałam o słodziakach pieskach i o zmianach na rabacie (jestem za drzewem aby zasłonił dom). Rabata z czerwonymi różami mnie zachwyciła
Ściskam i dobrych wyborów życzę

Kasiu, dziękuję Dziękuję za odwiedziny i dobre słowo, buziak
Ogródek Iwony 21:49, 20 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Też bym zasłoniła ten dom sąsiadów drzewem ,buki lubię bardzo.

No i będą buki, nawet, jakbym je musiała ciąć, choć najpierw muszę szkolenie przejść, ale z ogrodowiskiem dam radę
Ogródek Iwony 21:47, 20 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Na zachętę, bo nie wiem, czy u mnie sobie zajrzałaś, co autor ma na myśli
U Tessi:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=492

Widziałam, piękne. I wysokie. W tym roku kupiłam różowe i się w nich zakochałam, kwitły w sierpniu i we wrześniu

Ogródek Iwony 21:39, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Siem przy donicy nie upieram, choć widziałam onegdaj - chyba u Ani Kulkowej, jak rewelacyjnie zasłoniła dekiel petuniami białymi. Nie było widać ani dekla, ani doniczki.

Iw, mogłabyś sobie tu wraz z trawami fundnąć zawilce.

Muszę sprawdzić to u Ani. Drugi dekiel w kostce brukowej szpeci. M mówi, że powariowałam, ze wszystko chcę zasłaniać, a ja tak już mam. Kiedyś jeszcze coś wymyślę ze śmietnikiem. Śmietnik i ogród, beeeeeeeee ...
Ogródek Iwony 21:36, 20 lis 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Moim skromnym zdaniem dekla nie powinno się podkreślać poprzez postawienie na nim donicy.To działa jak wykrzyknik.

Podglądnęłam Basiu u Danusi w realizacjach, jak sobie poradziła z tym problemem. Całą rabatkę razem z deklem zasypała żwirkiem. Ja zasypałam korą, zresztą M mi tak doradził, bo przecież w czasie wywozu można odsunąć korę, a potem znowu zasypać
Ogródek Iwony 21:31, 20 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Ja lubię powtarzalność, bo wprowadza odczucie porządku i harmonii.
Zakochałam się w trawach wysokich i wiem - na swoim przykładzie, jak dobrą robotę robią w ogrodzie. Ich falowanie na lekkim wietrze powoduje, że ogród żyje.

Dlatego proponuję płot zasłonić miskantami. Ponieważ w nawęższym miejscu nie zmieszczą się już hortensje, można je zacząc nieco dalej, za deklem. Albo całkiem stąd zabrać. Przed trawy przed deklem dać kilka kulek (nie wiem, co tam się zmieści). Za deklem - mozna też kulki albo rząd Żurawek .
Na dekiel okrągłą, dość płaska donicę a w niej co chcesz - mogą być jednoroczne, a u mnie miałam bordowe żurawki.

Tess, dziękuję, że przyszłaś podzielić się swoją wiedzą
Moją pierwszą miłością były hortensje, potem rododendrony po tym, jak zobaczyłam Rododendronowy ogród w Maji. Wtedy jeszcze nie wiedziałąm, że istnieje Ogrodowisko. Dopiero w necie szukałam informacji o rodkach i trafiłam tutaj. Na ogrodowisku poznałam następne dwie miłości: róże i trawy. Pierwsze trawy już mam od tego roku i się w nich coraz mocniej zakochuję i na tej rabacie to dobry pomysł. Odwrócę chwilowo nasadzenie, tzn. zostawię hortensje w tym sezonie, a trawy dosadzę z boku, jak na wizualizacji Basi. Jeśli hortki nie urosną w drugim roku większe, a trawy lepiej się popiszą - chwilowo testuję je, nie wiem, jak się zaaklimatyzują w moim ogrodzie, to pod płotem będą trawy, tak jak proponujesz. Ta propozycja też mi się podoba. Najważniejsze, że mam światło w tunelu, nie muszę błądzić, widzę cel
Kulki przed deklem to bardzo dobry pomysł, a puste miejsca i dekiel wysypię korą i będzie jednolicie
Dziękuję Tess za dobre rady
Ogródek Iwony 21:22, 20 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Iwonko obserwuję, piękne wizizualizacje Ci Basia porobiła, aż do niej z wrażenia poleciałam.

Danusiu, nie chcę być zachłanna, ale może tobie by zrobiła wizualizację z białymi rh? Zdolna z Basi osóbka
Ogródek Iwony 21:21, 20 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Świetne pomysły, buk zrobi dobrą rabatę. Też zastanawiam się nad takim bukiem u mnie na froncie, ale u mnie chyba wody gruntowe wysoko, nie wiem czy buk to zniesie ? Będą u mnie kopać kanalizację więc się zorientuję. Plan nasadzeń rewelacyjny A która turzyca jest bardziej żarówiasta Ice dancer czy evergold?

Violu, na trawkach się nie znam jako początkująca, ale się zimą dokształcę. U ciebie jeszcze raz muszę doczytać o serbach i jak szeroko sadzić, będą dwa, ale się cieszę
Ogródek Iwony 21:18, 20 lis 2014

Do góry
eda napisał(a)
Ja myślę że jak wszystko wsadzisz albo w trakcie wsadzania zobaczysz czy berberys będzie tam jeszcze grał ja to tak robię chodzę i patrzę czy mi leż y widok hi hi

Eda, myślę że będzie pasował, tylko będę musiała go przyciąć i trochę przesunąć
Przecież dojdą berberysy admiration (propozycja Basi i Małgosi )
Ogródek Iwony 21:17, 20 lis 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Jakie zdolne pomocniczki masz

Fajne plany rabatowe ...bedzie sie działo wiosna ...ja niestety jeszcze nie pomoge nie znam efektów wzrostu i rozłozystosci roslin

Jolu, właśnie nad podstawie propozycji dziewczyn robię spis z natury na tą rabatę A potem będzie napad na bank, hi, hi.
Oj, cudowne jest to forum i ogrodniczki na nim.
Ogródek Iwony 21:10, 20 lis 2014

Do góry
Dziś zrobiłam zdjęcia poglądowe tej strony - liście opadły, wygląda trochę pusto, ale może dobrze, bo do projektowania lepiej

widok z drugiej strony:
Ogródek Iwony 21:00, 20 lis 2014

Do góry
Trzeci buk byłby tutaj, a na płocie bluszcz.
Ogródek Iwony 20:55, 20 lis 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Witaj Iwonko.
Przyszłam na Twoją prośbę.
Poczytałam o planach i Twoich preferencjach roślinkowych.
Podoba mi się Twój żywopłocik z bukszpanu na wejściu dlatego moim zdaniem powinno się kontynuować ten styl podkreślajac koło.
Hortensje są fajne w tym miejscu gdzie są.
Różanecznik można przenieść za koło.
Dom sąsiada przesłonić wąskimi świerkami serbskimi.
Moim zdaniem powinno to wyglądać tak (możesz się oczywiście nie zgodzić )
Jest to jednak tylko propozycja i możemy dyskutować

Basiu
BARDZO ci dziękuję, pięknie to wymyśliłaś. Resztę opiszę na moim wątku. Akceptacja niemal pełna.
Dziewczyny radzą trawy na przód rabaty, ty zaprojektowałaś mi ciąg dalszy podkreślając kolo bukszpanami. Wiosną przy kole miałam kulki bukszpanowe z własnej hodowli, takie małe, ale jak potrzebowałam do obwódki, a brakowało kasy, e-Muś wykopał z całego ogrodu wszystkie, abym mogła zrobić obwódkę dla rabaty różanej. Faktycznie bukszpany tam pasowały, wiosną muszę kupić zatem
Marzyły mi się w ogrodzie serby, ale bym sama nie wpadła, żeby dopisać je do listy na tej rabacie Nie jestem tylko pewna, czy 2 się tam zmieszczą, ile potrzeba rozstawu między nimi, aby się zmieściły?
Nie pomyślałam też o bukach wartownikach, a to fajny pomysł na tej rabacie, ale wtedy chyba dodam trzeciego buka tam, gdzie z przodu zaproponowała Danusia.
Gdybym zostawiła hortensje tam, gdzie są, to za nimi mam miejsce na przesłonę na płot ( taka mata, jak dziewczyny zasłaniają ogrodzenie), na tym fajnie by się wyciągnął bluszcz gęsto podsadzony. Testowałam, i na płocie samym słabo się pnie. Byłoby to dobre miejsce na ścianę zimozieloną. Trawy symetrycznie przy serbach podobają mi się. Miałyby miejsce na swój popis. Kulki w pełni akceptuję.
Dekiel od szamba zasypałam latem korą i nie było go widać. Szambonurek przyjeżdża raz na pół roku, więc jak teraz przyjedzie i wiosną, to reszta roku o szambie mogę zapomnieć.

Dziś zrobiłam fotki tej rabaty z większej perspektywy, tylko nie umiem sobie tego wszystkiego nanieść.

Aha, w przyszłym roku zostawię te hortki na swoim miejscu. Jesli kolory się nie zgrają, mają jesienią blady róż, potem żółkną, to wymienię na białe hortensje , a te posadzę w innym miejscu

Basiu, jesteś mistrzem wizualizacji. Pokazałam twoje propozycje córci, nie poznała, ze to u nas tak może być.
Wielkie dzięki.
Ogród ogrodniczki 20:44, 20 lis 2014

Do góry
Teraz Basiu co do projektu dla mnie:
BARDZO ci dziękuję, pięknie to wymyśliłaś. Resztę opiszę na moim wątku. Akceptacja niemal pełna.
Ogród ogrodniczki 20:40, 20 lis 2014

Do góry

Najbardziej podoba mi się to zestawienie Basiu:

Najlepszą opcją będą wiosną czosnki z kulkami i czosnkami

Potem przytniesz czosnki i będzie kwitła szałwia (koniecznie niska w tej wersji) i jeżówki

Rododendronowy ogród II. 19:42, 20 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, ty masz 4 pory roku nad cudną wodą. Vivaldiego jeszcze brakuje i kocyka do posiedzenia i tak bym mogła tam zostać

Kocyk nie jest konieczny sa dwie ławeczki.Zapraszam.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:43, 20 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dziękuję Wieloszka za pomoc.
Coś mi się rozjaśniło. To są moje początki na O. (od końca maja). Podobają mi się ogrody nowoczesne, ale muszę lewitować między nowoczesnością a romantyczną klasyką, aby dopasować do klasycznego stylu domu i tego, co go otacza Zresztą Danusia szefowa jest dowodem tego, że jak ktoś potrafi, style może łączyć. Niestety, nie wszyscy są mistrzami. Ja potrzebuję pomocy w tym tworzeniu.
Gotowa jestem na rewolucję mojej rabaty, przecież jest ona zaraz przy wejściu, nie może być byle jak. Na teraz dziękuję za pomoc
Będę podglądać twoje poczynania. W wolnej chwili spróbuję przebrnąć przez twoje 603 strony

Iwonko, wszyscy sobie pomagamy - na miarę możliwości Każdy ogród jest inny, każdy ma inny styl, gust, dlatego czasem trudno doradzać miłośniczce prostych kresek innej miłośniczce - romantycznych rabatek Najważniejsze, żeby Tobie się podobało
Zamiast brnąć przez te strony moich wypocin ogrodowych, lepiej szukaj sobie ciekawych inspiracji na Twoje rabatki - będzie większy pożytek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies