Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:39, 20 lis 2014

Tess napisał(a)
Siem przy donicy nie upieram, choć widziałam onegdaj - chyba u Ani Kulkowej, jak rewelacyjnie zasłoniła dekiel petuniami białymi. Nie było widać ani dekla, ani doniczki.

Iw, mogłabyś sobie tu wraz z trawami fundnąć zawilce.

Muszę sprawdzić to u Ani. Drugi dekiel w kostce brukowej szpeci. M mówi, że powariowałam, ze wszystko chcę zasłaniać, a ja tak już mam. Kiedyś jeszcze coś wymyślę ze śmietnikiem. Śmietnik i ogród, beeeeeeeee ...
Iwk4 21:47, 20 lis 2014

bdan napisał(a)

Na zachętę, bo nie wiem, czy u mnie sobie zajrzałaś, co autor ma na myśli
U Tessi:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=492

Widziałam, piękne. I wysokie. W tym roku kupiłam różowe i się w nich zakochałam, kwitły w sierpniu i we wrześniu

Iwk4 21:49, 20 lis 2014

Bogdzia napisał(a)
Też bym zasłoniła ten dom sąsiadów drzewem ,buki lubię bardzo.

No i będą buki, nawet, jakbym je musiała ciąć, choć najpierw muszę szkolenie przejść, ale z ogrodowiskiem dam radę
Iwk4 21:51, 20 lis 2014

makkasia napisał(a)
Cześć Iwonko,
Przeczytałam o słodziakach pieskach i o zmianach na rabacie (jestem za drzewem aby zasłonił dom). Rabata z czerwonymi różami mnie zachwyciła
Ściskam i dobrych wyborów życzę

Kasiu, dziękuję Dziękuję za odwiedziny i dobre słowo, buziak
eda 21:55, 20 lis 2014

Zawilce cudowne są ja też je kocham ale dziewczyny u ciebie zaszalały świetnie doradzają no i nie trzeba sobie wobrażać na gotowo widać super
Iwk4 22:00, 20 lis 2014

Malgosik napisał(a)
Tam gdzie Danusia zaproponowała buka faktycznie przydałoby się coś wysokiego, jakieś drzewo. I zauważ, że wprowadziła czerwony kolor. Możesz zrobić kulki bukszpanowe i z berberysa, dla odmiany Admiration, bo bagatelle już masz.

Co do zasłonięcia płotu, to miskantów przez jakiś czas nie będzie, więc nie spełnią najlepiej roli wysłaniacza. Bluszcz, albo wąski ekran z cisa.

A wogóle, to zamierzasz przenosić te hortensje?
Bo możesz posadzić czerwone drzewo i hortensje zostawić. Dosadzić z przodu kulki i turzyce lub coś innego pierzastego.

Co to rabaty przy kółku podoba mi sie koncepcja Barbary. Tylko że tam jest dość wąsko i blisko od domu, a buki to duże drzewa. Tak zawsze Danusia piszę, żę się nadają do dużego ogrodu. (Nie wspominam o nie tylko bukszpanowym, ale ty nie chcesz cięcia...). Więc jeśli strażnicy mają być
to z jakiegoś szczepionego drzewa, coby nie było wysokaśne.

Dodatkowo obwódka bukszpanowa podkreśla kółko i prosi się o postawienie ławeczki lub stolika z dwoma krzesełkami. Może tak być też bez stolika, ale jeśli tamtędy tylko przechodzicie, to może zrobić bardziej luźną rabatę z różanecznikami, paprociami, funkiami i innymi kwiatami cienia jak tawułki.(testuję Twoje preferencje).

Natomiast jeśli tu przy wejściu ma cię zacząc rabat ze strzyżonymi formami, to jednak lepeij utrzymać taka tonację, a paprocie i tak mogą wystawiać zza obwódki.

A

Oj, Małgoś, dobrze pamiętasz, że mam już bagatelle
Też myślałam, żeby następnym razem spróbować admiration. Wciągnęłam go na moją listę
Na płot dam matę bambusową (chyba to bambus) i na to bluszcz, aby lepiej się piął, bo na goły płot nie bardzo chce mu się. Próbowałam już. Za hortkami tyle miejsca będzie
Hortki na razie zostawię na tym miejscu, gdyby kolor nie grał, wymienię na białe albo anabell, ale wtedy zrobię tak, jak Tess radziłą: z tyłu trawy i ładne nasadzenie hortensji, już nie szpalerem, ale coś na zasadzie duży krzew. dla koloru.
Za kołem posadzę różanecznik. Mogą być też hosty, ale to później jeszcze pomyślę, jest tam pięknie rozrośnięta bergenia, którą akceptuję. Paproci w ogrodzie nie lubię, bo kojarzą mi się z kleszczami. Nie wiem, czy pies by z lasu, ze spaceru nie przyniósł i mogłyby się w ogrodzie zadomowić
Co do tawułek, myslałam, że lubią słońce Musze doczytać
Dzięki Małgoś za rady
Iwk4 22:05, 20 lis 2014

eda napisał(a)
Zawilce cudowne sa ja tez je kocham ale dziewczyny u ciebie zaszalały świetnie doradzają no i nie trzeba sobie wobrażać na gotowo widać super

No, wizualizacja świetna I Danusia doradza i Wieloszka i Tess i Basia i Małgosik
Sporo szczęścia
Iwk4 22:10, 20 lis 2014

Uzupełniłam listę nasadzeń

Nasadzenia rabatowe:

1. buk kolumnowy "Dawyck Gold" - 3 sztuki
2. miskant ML lub gracimilus lub adiago (tego ostatniego nie znam ) - 2 sztuki najmniej
3. kulki bukszpanowe - 7 dużych, mogą być różnej wielkości
4. turzyce "Ice dance" lub Evergold" ( hakonechloe ? ciekawe, czy znajdę w szkółce), ale i tak jeden gatunek - 15 sztuk (chyba zbankrutuję )
5. trzmielina zielono - zółta (mam)
6. Serby - 2 sztuki
7. obwódka bukszpanowa - 20 sztuk
8. berberys admiration kulki - 8 sztuk
9. rododendron za kołem - Nova Zembla (mam), chyba, że znajdę dla niego miejsce na rabacie z jodłą, tam już rosną inne rh, też w tonacji różu i fioletu

Tess 22:19, 20 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Muszę sprawdzić to u Ani. Drugi dekiel w kostce brukowej szpeci. M mówi, że powariowałam, ze wszystko chcę zasłaniać, a ja tak już mam. Kiedyś jeszcze coś wymyślę ze śmietnikiem. Śmietnik i ogród, beeeeeeeee ...

Masz na myśli dekiel przed tym na którym narysowałam donicę, ten bliżej wejścia?
Jeśli tak, to możesz go spokojnie zostawić. Widać go, owszem, ale nie będzie przyciągał uwagi, jeśli wchodzących/wychodzących będą witać/żegnać piękne roślinki.
Tess 22:21, 20 lis 2014

Mata wiklinowa, nie bambusowa. Chyba że myślisz o czym innym.