Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 15:35, 20 lis 2014

Przepraszam, ze nic nie piszę. Wpadłam dopiero do domu z pracy i na telefonie sprawdzam, co nowego. Ślicznie to wszystko pomyślane, dzięki wielkie, teraz lece głodnemu dziecku zrobić obiad i wtedy postaram się odpisać.
Iwk4 20:55, 20 lis 2014

BarbaraM napisał(a)
Witaj Iwonko.
Przyszłam na Twoją prośbę.
Poczytałam o planach i Twoich preferencjach roślinkowych.
Podoba mi się Twój żywopłocik z bukszpanu na wejściu dlatego moim zdaniem powinno się kontynuować ten styl podkreślajac koło.
Hortensje są fajne w tym miejscu gdzie są.
Różanecznik można przenieść za koło.
Dom sąsiada przesłonić wąskimi świerkami serbskimi.
Moim zdaniem powinno to wyglądać tak (możesz się oczywiście nie zgodzić )
Jest to jednak tylko propozycja i możemy dyskutować

Basiu
BARDZO ci dziękuję, pięknie to wymyśliłaś. Resztę opiszę na moim wątku. Akceptacja niemal pełna.
Dziewczyny radzą trawy na przód rabaty, ty zaprojektowałaś mi ciąg dalszy podkreślając kolo bukszpanami. Wiosną przy kole miałam kulki bukszpanowe z własnej hodowli, takie małe, ale jak potrzebowałam do obwódki, a brakowało kasy, e-Muś wykopał z całego ogrodu wszystkie, abym mogła zrobić obwódkę dla rabaty różanej. Faktycznie bukszpany tam pasowały, wiosną muszę kupić zatem
Marzyły mi się w ogrodzie serby, ale bym sama nie wpadła, żeby dopisać je do listy na tej rabacie Nie jestem tylko pewna, czy 2 się tam zmieszczą, ile potrzeba rozstawu między nimi, aby się zmieściły?
Nie pomyślałam też o bukach wartownikach, a to fajny pomysł na tej rabacie, ale wtedy chyba dodam trzeciego buka tam, gdzie z przodu zaproponowała Danusia.
Gdybym zostawiła hortensje tam, gdzie są, to za nimi mam miejsce na przesłonę na płot ( taka mata, jak dziewczyny zasłaniają ogrodzenie), na tym fajnie by się wyciągnął bluszcz gęsto podsadzony. Testowałam, i na płocie samym słabo się pnie. Byłoby to dobre miejsce na ścianę zimozieloną. Trawy symetrycznie przy serbach podobają mi się. Miałyby miejsce na swój popis. Kulki w pełni akceptuję.
Dekiel od szamba zasypałam latem korą i nie było go widać. Szambonurek przyjeżdża raz na pół roku, więc jak teraz przyjedzie i wiosną, to reszta roku o szambie mogę zapomnieć.

Dziś zrobiłam fotki tej rabaty z większej perspektywy, tylko nie umiem sobie tego wszystkiego nanieść.

Aha, w przyszłym roku zostawię te hortki na swoim miejscu. Jesli kolory się nie zgrają, mają jesienią blady róż, potem żółkną, to wymienię na białe hortensje , a te posadzę w innym miejscu

Basiu, jesteś mistrzem wizualizacji. Pokazałam twoje propozycje córci, nie poznała, ze to u nas tak może być.
Wielkie dzięki.
Iwk4 21:00, 20 lis 2014

Trzeci buk byłby tutaj, a na płocie bluszcz.
Iwk4 21:10, 20 lis 2014

Dziś zrobiłam zdjęcia poglądowe tej strony - liście opadły, wygląda trochę pusto, ale może dobrze, bo do projektowania lepiej

widok z drugiej strony:
Iwk4 21:17, 20 lis 2014

lojalna_ napisał(a)
Jakie zdolne pomocniczki masz

Fajne plany rabatowe ...bedzie sie działo wiosna ...ja niestety jeszcze nie pomoge nie znam efektów wzrostu i rozłozystosci roslin

Jolu, właśnie nad podstawie propozycji dziewczyn robię spis z natury na tą rabatę A potem będzie napad na bank, hi, hi.
Oj, cudowne jest to forum i ogrodniczki na nim.
Iwk4 21:18, 20 lis 2014

eda napisał(a)
Ja myślę że jak wszystko wsadzisz albo w trakcie wsadzania zobaczysz czy berberys będzie tam jeszcze grał ja to tak robię chodzę i patrzę czy mi leż y widok hi hi

Eda, myślę że będzie pasował, tylko będę musiała go przyciąć i trochę przesunąć
Przecież dojdą berberysy admiration (propozycja Basi i Małgosi )
Iwk4 21:21, 20 lis 2014

Viola napisał(a)
Świetne pomysły, buk zrobi dobrą rabatę. Też zastanawiam się nad takim bukiem u mnie na froncie, ale u mnie chyba wody gruntowe wysoko, nie wiem czy buk to zniesie ? Będą u mnie kopać kanalizację więc się zorientuję. Plan nasadzeń rewelacyjny A która turzyca jest bardziej żarówiasta Ice dancer czy evergold?

Violu, na trawkach się nie znam jako początkująca, ale się zimą dokształcę. U ciebie jeszcze raz muszę doczytać o serbach i jak szeroko sadzić, będą dwa, ale się cieszę
Iwk4 21:22, 20 lis 2014

bdan napisał(a)
Iwonko obserwuję, piękne wizizualizacje Ci Basia porobiła, aż do niej z wrażenia poleciałam.

Danusiu, nie chcę być zachłanna, ale może tobie by zrobiła wizualizację z białymi rh? Zdolna z Basi osóbka
Iwk4 21:31, 20 lis 2014

Tess napisał(a)
Ja lubię powtarzalność, bo wprowadza odczucie porządku i harmonii.
Zakochałam się w trawach wysokich i wiem - na swoim przykładzie, jak dobrą robotę robią w ogrodzie. Ich falowanie na lekkim wietrze powoduje, że ogród żyje.

Dlatego proponuję płot zasłonić miskantami. Ponieważ w nawęższym miejscu nie zmieszczą się już hortensje, można je zacząc nieco dalej, za deklem. Albo całkiem stąd zabrać. Przed trawy przed deklem dać kilka kulek (nie wiem, co tam się zmieści). Za deklem - mozna też kulki albo rząd Żurawek .
Na dekiel okrągłą, dość płaska donicę a w niej co chcesz - mogą być jednoroczne, a u mnie miałam bordowe żurawki.

Tess, dziękuję, że przyszłaś podzielić się swoją wiedzą
Moją pierwszą miłością były hortensje, potem rododendrony po tym, jak zobaczyłam Rododendronowy ogród w Maji. Wtedy jeszcze nie wiedziałąm, że istnieje Ogrodowisko. Dopiero w necie szukałam informacji o rodkach i trafiłam tutaj. Na ogrodowisku poznałam następne dwie miłości: róże i trawy. Pierwsze trawy już mam od tego roku i się w nich coraz mocniej zakochuję i na tej rabacie to dobry pomysł. Odwrócę chwilowo nasadzenie, tzn. zostawię hortensje w tym sezonie, a trawy dosadzę z boku, jak na wizualizacji Basi. Jeśli hortki nie urosną w drugim roku większe, a trawy lepiej się popiszą - chwilowo testuję je, nie wiem, jak się zaaklimatyzują w moim ogrodzie, to pod płotem będą trawy, tak jak proponujesz. Ta propozycja też mi się podoba. Najważniejsze, że mam światło w tunelu, nie muszę błądzić, widzę cel
Kulki przed deklem to bardzo dobry pomysł, a puste miejsca i dekiel wysypię korą i będzie jednolicie
Dziękuję Tess za dobre rady
Iwk4 21:36, 20 lis 2014

BarbaraM napisał(a)
Moim skromnym zdaniem dekla nie powinno się podkreślać poprzez postawienie na nim donicy.To działa jak wykrzyknik.

Podglądnęłam Basiu u Danusi w realizacjach, jak sobie poradziła z tym problemem. Całą rabatkę razem z deklem zasypała żwirkiem. Ja zasypałam korą, zresztą M mi tak doradził, bo przecież w czasie wywozu można odsunąć korę, a potem znowu zasypać