Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Opuchlaki 18:57, 16 mar 2016

Do góry
Takie coś?

My ograniczyliśmy znacznie populację poprzez zbieranie dorosłych osobników.
2 lata temu Witek łapał po 150 a rok temu po 30 do 15. Ale są i gryzą dziury. U mnie najbardziej upodobały sobie bluszcz w takich miejscach niewidocznych, ciasnych. No i różaneczniki głównie C.White, tych R. yakushimanum jakoś mało ruszają.
Hebe 18:53, 16 mar 2016

Do góry
Dać sobie spokój, one nawet w gruncie źle zimują, co dopiero w donicy. Zmień aranżację na wiosenną i ciesz się kolorami.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 18:49, 16 mar 2016

Do góry
Panowie co sprzedają ziemię mają ją spod wykupowanych terenów pod autostrady. Ja tylko polną kupuję pod trawniki.
Albo kopią na polach, mają hektary.

Przejedź się na przedmieścia sporego miasta, zwykle tam są takie hałdy ziemi i się wybiera jaką chcesz.
Ogród z lustrem 18:38, 16 mar 2016

Do góry
Thuja 'Aureospicata'.
Ogród - podmokły, gliniasty teren 18:34, 16 mar 2016

Do góry
Podwyższyć rabaty co najmniej na 30 cm w stosunku do trawnika, a na styku rabat i trawnika dać odwodnienie liniowe w rurach drenacyjnych jeśli jest gdzie odprowadzić wodę.

Właśnie aktualnie to robię.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=353
Nawożenie, zasilanie trawnika 18:31, 16 mar 2016

Do góry

Czekamy na lepszą pogodę, dawkowanie zależy od stanu trawnika, zasobności gleby. Dawkuj po swojemu, albo daj glebę do zbadania na zawartość skłądników mineralnych i w stacji podadzą czego brakuje. I wg tych zaleceń działaj.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:29, 16 mar 2016

Do góry
Generalnie to trzeba odczekać aż ziemia osiądzie, wyliczono że siada 10%.
Wałowanie warstw raczej nic nie da za bardzo.

Uśmiałam się "trochę" hmm, 40 ton, ładne trochę
Miejsko & sielsko 16:24, 16 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obrzydliwie dużo chęci - to już wspaniale, bo bez chęci byłoby kiepsko. Działaj, bo ogród czeka na twoją rączkę

o tak, bardzo dużo chęci mam nadzieję, że wszystkie moje plany, które są bardzo ambitne wypalą w 100 % i ten nadchodzący sezon będzie radosny
Rozmnażanie hortensji 22:12, 15 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam pytanie, "wsadzone wiosną patyki", ale którą wiosną, 2015 czy 2016?
Pytanie jest nieprecyzyjne

Teraz wsadzałąś patyki i teraz chcesz wysadzać do gruntu, czy w zeszłym roku ukorzeniane i mają już korzenie?
W obu wypadkach odpowiedź brzmi, nie. Teraz nie wsadzamy bo jest za zimno.

to pytanie zadawałam w sierpniu zeszłego roku a patyki do ukorzenienia wsadzałam w 2015 roku, część się ukorzeniła i jesienią chciałam wsadzać na miejsca stałe, ale wszyscy radzili wstrzymać się do tej wiosny i tak też zrobiłam- teraz dopiero jak się zrobi ciepło i prawdziwie wiosennie posadzę na miejsca docelowe
nowa partia patyków poszła dziś do ukorzenienia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:06, 15 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeśli minus 5 aż, to chowaj wszystko. No może bukszpana, ale też pewnie pędzony w szklarni, to chowaj. Mróz szybko minie.

Moje hiacynty stoją cały czas więc są zahartowane, narcyzy też. Ale twoje świeże to chroń przez te parę dni.

Mamę też poprosiłem, by schowała donice Bo zahartować się raczej nie zdążyły rośliny od soboty
Sprzeczność w ogrodzie 20:38, 15 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Od sąsiada posadź tuję Aureospicata albo Spiralis. Tę pierwszą lepiej ciąć, a drugiej można nie ciąć.
Danusiu, jestem bardzo zaszczycona i bardzo dziękuję Aurespicata jest piękna, widziałam w internecie, te żółte przyrosty ... niestety ten sprzedawca ich nie miał, Mój podjął męską decyzję i zamówił 50 sztuk szmaragdów, pewnie już są w drodze cieszę się, że jednak bardziej pasują tuje w tym miejscu tak jakoś intuicyjnie stwierdziliśmy, że chyba nie ma sensu mieszać gatunków i zostały tuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:12, 15 mar 2016

Do góry
violka171 napisał(a)
Danusiu to ja tez zapytam,kupiłam tuje szmaragd pare dni temu w doniczkach-nie zwrocilam uwagi ze brązowieją im końcowki,co zrobić by to zniwelować i kiedy mam je przyciąć i o ile?mają jakieś 70 cm ,pytalam w watku ciecie tui ale wiem ze nie łatwo jest tak sakakać z watku na watek

Pokazywałaś je? Jak wyglądają, bo może cięcie wcale niepotrzebne jest?
Brązowienie też pokaż Mazanowi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:03, 15 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeśli minus 5 aż, to chowaj wszystko. No może bukszpana, ale też pewnie pędzony w szklarni, to chowaj. Mróz szybko minie.

Moje hiacynty stoją cały czas więc są zahartowane, narcyzy też. Ale twoje świeże to chroń przez te parę dni.

tak zrobię
Drzewa liściaste na ciężką glebę 19:49, 15 mar 2016

Do góry
To może jeszcze wątek przeniosę do Drzewa liściaste?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:47, 15 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Danusiu ty napewno bedziesz wiedziala czy mozna zostawic teraz na noc na dworze (zapowiadaja do -5) kupione teraz stokrotki, pedzone hiacynty i narcyzy i małe bukszpany ?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:46, 15 mar 2016

Do góry
katel napisał(a)
Zbierałam się i zbierałam na odwagę, żeby się u Ciebie Danusiu w wątku przywitać i się wreszcie zebrałam . Zdjęcia oczywiście piękne (jak zawsze), ciemierniki zachwycają, ogród maksymalnie dopieszczony - cudeńko .

Witam jak zwykle z radością i pozdrawiam. Wracaj do mnie
Drzewa liściaste na ciężką glebę 17:53, 15 mar 2016

Do góry
Pierwsze pytanie : jakie drzewa ozdobne? - iglaste czy liściaste? Jeśli iglaste to nie w tym wątku należy zadać pytanie https://www.ogrodowisko.pl/watek/3205-drzewa-iglaste-na-podmokly-teren

A jeśli liściaste, to tutaj, przy okazji zmieniłam tytuł wątku, aby było wiadomo o co chodzi w wątku.
Ogrodowy song 13:42, 15 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja generalnie nie lubię tych klonów jesionolistnych, mam do nich uprzedzenie, ale chyba Aureum jeszcze mogę przełknąć, choć w swoich ogrodach nie posadzę. No to pomogłam

Danusiu, klony jeszcze w koszyku zakupowym mam podobają mi się ze względu na kolorystykę i nie będą wielkie nigdy.
Ciekawa jestem skąd to uprzedzenie u Ciebie...kiedyś dawno był na Twojej liście polecanych liściastych
pozdrawiam i główkuję dalej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:08, 15 mar 2016

Do góry
Madziu,pozdrawiam, nas też ogród uczy
Violka. Dziękuję, ale za dużo mam chyba na głowie. Postaram się jednak
Ogród z lustrem 11:14, 15 mar 2016

Do góry
Nie są przycięte, ale za to są przycięte tuje.
Nie sposób wszystkiego wykonać naraz w jednym czasie.
Albo cięcie, albo drenaż, czekając na żwir przycięliśmy to, co najbliżej płotu, czyli żywopłot. Reszta jak śnieg zginie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies