Nie powinno się dawać nawozu podczas sadzenia. Raczej żyzne podłoże zgodne z wymaganaimi. Nawóz i sadzenie to pierwszy stopień do unicestwienia roślin.
Ktoś się dziwił, że derenie jeszcze nie przycięte - przecież ich nie trzeba przycinać jeszcze. Mają wiele gałęzi i dobry kolor. Każde cięcie do pnia powoduje, że roślina wypuszcza wiele rachitycznych długich gałązek. I to też dobrze nie wygląda.
To są młode derenie, przecież wyglądają dobrze.
Bo co sobie i dereniom utrudniać życie?
Najlepiej wynająć wiertło i przewiercić się do piasku. A w dziurę wsypać kamienie. Tak robiliśmy w jednym ogrodzie. Pod każde drzewo wierciliśmy wiertnicą 2.5 metra dziurę o średnicy 50 cm i tam sypaliśmy pół tony kamieni.
My ograniczyliśmy znacznie populację poprzez zbieranie dorosłych osobników.
2 lata temu Witek łapał po 150 a rok temu po 30 do 15. Ale są i gryzą dziury. U mnie najbardziej upodobały sobie bluszcz w takich miejscach niewidocznych, ciasnych. No i różaneczniki głównie C.White, tych R. yakushimanum jakoś mało ruszają.
Podwyższyć rabaty co najmniej na 30 cm w stosunku do trawnika, a na styku rabat i trawnika dać odwodnienie liniowe w rurach drenacyjnych jeśli jest gdzie odprowadzić wodę.
Czekamy na lepszą pogodę, dawkowanie zależy od stanu trawnika, zasobności gleby. Dawkuj po swojemu, albo daj glebę do zbadania na zawartość skłądników mineralnych i w stacji podadzą czego brakuje. I wg tych zaleceń działaj.
to pytanie zadawałam w sierpniu zeszłego roku a patyki do ukorzenienia wsadzałam w 2015 roku, część się ukorzeniła i jesienią chciałam wsadzać na miejsca stałe, ale wszyscy radzili wstrzymać się do tej wiosny i tak też zrobiłam- teraz dopiero jak się zrobi ciepło i prawdziwie wiosennie posadzę na miejsca docelowe
nowa partia patyków poszła dziś do ukorzenienia
Danusiu, jestem bardzo zaszczycona i bardzo dziękuję Aurespicata jest piękna, widziałam w internecie, te żółte przyrosty ... niestety ten sprzedawca ich nie miał, Mój podjął męską decyzję i zamówił 50 sztuk szmaragdów, pewnie już są w drodze cieszę się, że jednak bardziej pasują tuje w tym miejscu tak jakoś intuicyjnie stwierdziliśmy, że chyba nie ma sensu mieszać gatunków i zostały tuje