Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W samym słońcu 15:40, 09 kwi 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
co to za drzewko?

Sosna hihi mój mąż teraz ma halo na sosny kupil ostatnio 5 i będzie rabat sosnowa też mam taka
Po nitce do kłębka ;) 15:32, 09 kwi 2019

Do góry
Odnośnie bardzo szybko ciętych wrzosow uwaga.... Zaczynają kwitnąć
Bo ktoś mnie prosił o to abym dała znać czy nic im nie będzie maja się z dobrze
Po nitce do kłębka ;) 15:21, 09 kwi 2019

Do góry

Krotka relacja z ogrodu klony, azalie wszystkie cebulki oraz wiśnia japońska szaleją wygląda na to że nawet wisteria będzie kwitnąć
Magnolia też już w miejscu docelowym
Ogród w remoncie 14:53, 09 kwi 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Mój patyczek magnoliowy na froncie

Same pąki kwiatowe, piekny patyczek.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 14:53, 09 kwi 2019

Do góry
Mini wawrzywniak, cz. 3 nie ostatnia

No a potem wzięłam się za "budowanie".
Niestety nie dokumentowałam całości przedsięwzięcia, ale odbyło się to mniej więcej tak:
1. Pomalowałam skrzynki z zewnątrz farbą, która została z malowania pergoli.
2. Od wewnątrz takerem umocowałam folię i wywinęłam, żeby chroniła drewno.

3. Przekopałam trawnik w miejscach skrzynek, posadowiłam skrzynki w czterech rogach na kostce. Te metalowe zamki świetnie blokują, a kostka powoduje, że skrzynka jest minimalnie nad ziemią. Ponieważ straciłam już zapał do ścieżek pomiędzy skrzynkami - stoją one w rozstawie umożliwiającym swobodny wjazd naszej kosiarce.

4. na dno sypnęłam gałązki, rzuciłam tekturę i podlałam. Przysypałam ziemią ogrodową wymieszaną z humusem. Ostatnią warstwę zmieszałam z obornikiem końskim. Do każdej skrzyni weszły trzy taczki. Zostawiłam tak na trzy tygodnie. Czasem zlewałam ziemię.
5. Na górę wrzuciłam na koniec 50l czystej ziemi ogrodowej do każdej skrzynki i posadziłam, co miałam Opisy scedowałam na córkę - zrobiła po swojemu i miała z tego frajdę
Ogród do odnowy 14:52, 09 kwi 2019

Do góry
TAR napisał(a)

pewnie ze tak, liscie jescze beda to bedzie wiadomo co przesadzasz. szkoda kwiatkow jak teraz kwitna. ja tez czekam ze swoimi krokusami, hiacyntami i szafirkami az poprzekwitaja zebym mogla tarasowa rabate ogarnac w koncu.

na razie tulipany się pokazują i moja wiosenna ulubienica

Ogród do odnowy 14:50, 09 kwi 2019

Do góry
TAR napisał(a)

u mnie 4 szt. sa sztywne i kwiatki ladnie widac a 2 szt. opadaja. i wychodzi mi ze to chyba kwestia podciecia lisci. juz sama nie wiem.

Sprawdził się na mojej rabacie pod sosnami w otoczeniu kiścieni i rodków - dolomit i woda, teraz ładnie stoją. Liście obcinam tylko wtedy gdy mają czarne plamy

jesienią zaszalałam i w czasie posezonowej obniżki cen dwa nowe nabyłam. Pierwszy raz kwitną i jestem ciekawa jak się pokażą

Ogród do odnowy 14:45, 09 kwi 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)
Zawsze jak oglądam takie piękne ciemierniki jak Twoje...kupiłabym wszystkie odmiany Mam takiego jednego zwykłego, różowego, trudno się aklimatyzował, w zeszłym roku koleżanka mi kupiła drugiego i nawet nie wiem jaki on...chyba nie zakwitnie w tym roku jeszcze. Tak piękne kwiaty powinny dumnie trzymać głowę do góry, a te wszystkie, które na żywo w sprzedaży widziałam, mają łebki w dół...są takie, które łebek do góry mają?

To ciemierniki orientalne, w tym Double Ellen. Ostatnio, nowy nabytek, wysoki ciągle kładł mi się, podsypałam dolomitem i mączką bazaltową, podlałam i o dziwo wstał i tak trwa

Ogólnie ciemierniki patrzą w dół

Ale mam takiego prawie umarłego od ubiegłego roku, poobcinałam większość liści z plamami a teraz robi niespodziankę i zaczyna wypuszczać nowe kły. Warto zatem dać im szansę

Mrówki w trawie 14:41, 09 kwi 2019

Do góry
Czy takie male kopczyki to tez mrowki czy cos innego? w zeszlym roku juz zauwazylem ze n terenie mam mrowki ktore atakuja drzewa w jednym starym scinanym nawet zrobily sobie mrowisko

System automatycznego nawadniania 14:39, 09 kwi 2019

Do góry
PiterSas napisał(a)

Paweł88 nie usunąłeś błędów wcześniejszych. nadal masz miejsce na które nie spadnie żadna kropla (prawy dół) i zobacz na samej górze masz dwa zraszacze które ledwo co się stykają (lewy górny zraszacz 90 stopni połączony ze zraszaczem 180 stopni oraz lewy górny zraszacz 120 stopni z drugim lewym zraszaczem 90stopni - na miejscu styku masz pustynię. Ułożenie linii OK

chciałem pokazać tylko czy linie zasilające mogę tak zrobić bo już kupiłem rury, kolanka, trójniki i jakby się okazało że źle to byłoby źle Ok ale naniosłem poprawki zgodnie z Twoimi uwagami - jeśli chodzi o górę to zraszacz z rogu tarasu przeniosłem na środek tarasu (ten 180 st), ten w rogu tarasu i domu (90 st) zmieniłem na He-Van 15 (był HV12) przez co zasięg się zwiększył, a na dole przesunąłem w prawo żeby pokryć suchy "trapezik" z poprzedniej wersji.

W samym słońcu 14:15, 09 kwi 2019

Do góry
co to za drzewko?
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 14:11, 09 kwi 2019

Do góry
Mini warzywniak, cz. 2

Potem jeszcze 1000 razy zmieniałam zdanie, gdzie będzie mój warzywniak. Ostatecznie padło na miejsce przy tarasie, słoneczne, widok z jadalni - niech i tak będzie.
W między czasie rozpoczęłam hodowlę pomidorów koktajlowych z nasion - nie wiem czy mi się udadzą jak nie to kupię sadzonki Wykorzystałam wszystkie możliwe opakowania po bratkach. Powoli rosną.

Na meblach hoduję też werbenę patagońską i maciejkę. Dziecko narzeka, że nie ma gdzie się bawić, biedactwo

cdn.
Miejski ogród w wersji mini 14:11, 09 kwi 2019

Do góry
Z cyklu znajdź różnicę .
Niby popracowane ale efektu nie ma .

System automatycznego nawadniania 13:49, 09 kwi 2019

Do góry
pawel88 napisał(a)

jakoś uparłem się na 2 sekcje i chyba tak zostanie poniżej wrzucam na szybko zrobiony plan linii, czy jest OK? główna linia to PE32, odnogi do zraszaczy PE25.

Paweł88 nie usunąłeś błędów wcześniejszych. nadal masz miejsce na które nie spadnie żadna kropla (prawy dół) i zobacz na samej górze masz dwa zraszacze które ledwo co się stykają (lewy górny zraszacz 90 stopni połączony ze zraszaczem 180 stopni oraz lewy górny zraszacz 120 stopni z drugim lewym zraszaczem 90stopni - na miejscu styku masz pustynię. Ułożenie linii OK
W cieniu - zacieniona 13:38, 09 kwi 2019

Do góry
Z liśćmi nareszcie skończyłam...już nie pamiętam ile było wiaderek.
Zimno i wietrznie...w domu zadoniczkowałam coś niecoś.W tym roku tylko kilkanaście sadzonek...nie wiedziałam,czy będę miała siły wszystko poukładać ale jestem dobrej myśli i wyzwalałam "działkową energię".

Skąpana w słońcu 13:36, 09 kwi 2019

Do góry

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 13:32, 09 kwi 2019

Do góry
Na szybko wrzucam fotkę mojej magnolijeszcze malutka ale cieszy. Jeszcze Hakonechloe ruszyła hip hip hurra

Skąpana w słońcu 13:31, 09 kwi 2019

Do góry

Skąpana w słońcu 13:26, 09 kwi 2019

Do góry
Renatko, jeżeli tylko będzie na tyle owoców to zrobię dereniówkę

Mirusiu, hiacynty dopiero zaczynają swój spektakl. Za rok będzie ich więcej

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:23, 09 kwi 2019

Do góry
Mini warzywniak, cz. 1

Powiadają nigdy nie mów nigdy
Zawsze twierdziłam - nigdy nie będę mieć warzywniaka, bo za dużo zachodu, bo się nie znam, bo mi się nie chce... No patrzcie, a w tym roku mi się zachciało i zakasałam rękawy
Oczywiście wersja mini, jak na początkującego, ale zawsze
Miałam do dyspozycji:
1. wyzbierane z gruzowiska odpady granitowe - poskakałam po hałdzie gruzu i coś tam sobie powybierałam - darmowy materiał

2. nadstawki palet ze skupu - kupiłam kilka po 25zł. Nadstawki są składane, więc bez problemu można je zapakować do osobówki i przewiezć.

3. W markecie kupiłam 24szt. zwykłych kostek betonowych, które będą służyć jako "fundament"

Na początku chciałam ułożyć je równo pod ogrodzeniem, ze ścieżkami pomiędzy,

ale ostatecznie zrezygnowałam, bo:
1. Sąsiad posadzi platany i będzie cień
2. Grządki wzdłuż drogi mojej i sąsiada to taki średnio ekologiczny chów
3. Skrzynki są niskie i nawet w sile sezonu rośliny nie zasłonią mnie od sąsiada, a ostatecznie stwierdziłam, że zrobię sobie jakiś fajniejszy widok z salonu.

Za chwilę dalszy ciąg historii - pokażę Wam co z tego wyszło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies