Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nawadnianie » System automatycznego nawadniania

System automatycznego nawadniania

pawel88 09:52, 29 mar 2019

PiterSas napisał(a)

Popatrz na 1 projekt tam w dolnym rogu miałeś zraszacz 180 st a w drugim projekcie wywaliłeś ten 180 i dałeś w rogu tylko 90. Z powrotem wstaw ten 180 i z tym zraszaczem 90 st ten róg będzie już OK. Na górze może ten dodatkowy 360 st. się sprawdzi, ale musisz sprawdzić czy ci wody starczy.

dzięki, wody nie starczy, to jest max co moge dac (10 zraszaczy po 5 na linię). Tam na dole wywaliłem jeden 180 ale dałem dwa na rogi, jeden 90 a drugi 140 na oko. Ale ok, pobawię się jeszcze i coś z tego wyjdzie. Tak na marginesie dwóch moich sąsiadów mają systemy zrobione kompletnie od pały, na oko tu se wkopali zraszacz, tu i tu i tu (wiadomo, sprawdzili zasięg podlewania ale to wszystko) i trawniki mają zieloniutkie w upały jak ta lala. Dlatego ja się aż tak bardzo nad tym nie skupiam ale oczywiście jakiś projekt mam, straty sobie policzyłem, dobrałem rury - główną mam 32 a do sraszaczy 25 - czytam, dopytuję itp.

Nic nigdy nie robię od pały, przykładowo rok temu robiłem taras drewniany, sam, na legarach, 35 słupów betonowych itp. Projekt mój, wykonanie moje, przeczytałem całe forum o tarasach, pytałem o wszystko itp i chyba coś z tego wyszło, całe wykonanie 100% to moja głowa i dwie moje ręce zdjęcie poniżej

PiterSas 10:32, 29 mar 2019

pawel88 napisał(a)

dzięki, wody nie starczy, to jest max co moge dac (10 zraszaczy po 5 na linię). Tam na dole wywaliłem jeden 180 ale dałem dwa na rogi, jeden 90 a drugi 140 na oko. Ale ok, pobawię się jeszcze i coś z tego wyjdzie. Tak na marginesie dwóch moich sąsiadów mają systemy zrobione kompletnie od pały, na oko tu se wkopali zraszacz, tu i tu i tu (wiadomo, sprawdzili zasięg podlewania ale to wszystko) i trawniki mają zieloniutkie w upały jak ta lala. Dlatego ja się aż tak bardzo nad tym nie skupiam ale oczywiście jakiś projekt mam, straty sobie policzyłem, dobrałem rury - główną mam 32 a do sraszaczy 25 - czytam, dopytuję itp.

Nic nigdy nie robię od pały, przykładowo rok temu robiłem taras drewniany, sam, na legarach, 35 słupów betonowych itp. Projekt mój, wykonanie moje, przeczytałem całe forum o tarasach, pytałem o wszystko itp i chyba coś z tego wyszło, całe wykonanie 100% to moja głowa i dwie moje ręce zdjęcie poniżej
Ciach[...]

taras fajny.
Wracając do systemu zrób 3 sekcje i będzie cacy.
Pszczelarnia 11:30, 29 mar 2019

Dziękuję bardzo.
pawel88 08:23, 09 kwi 2019

PiterSas napisał(a)

taras fajny.
Wracając do systemu zrób 3 sekcje i będzie cacy.

jakoś uparłem się na 2 sekcje i chyba tak zostanie poniżej wrzucam na szybko zrobiony plan linii, czy jest OK? główna linia to PE32, odnogi do zraszaczy PE25.

Maciek86 09:04, 09 kwi 2019

Witam,
Jest to mój pierwszy post więc przepraszam jeśli pisze nie w tym dziale.
Mam pewien problem odnośnie swojej pierwszej linia nawadniające.
Założyłem linie kroplująca z około 30 emiterami + 3 zraszacze 1804 z dyszami rotorowymi. Sterownik RAIN BIRD 1ZEHTMR.
Wszystko podłączone do wodociągu rura 1/2 cała. Od wodociągu do zaworu wstawiłem 6 m rury 25mm, następnie zawor zwrotny, elektrozawór, reduktor ciśnienia i linia wraz z zraszaczami.
Gdy elektro zawor otwiera się następuje dziwne walenie w rurach... Co zrobiłem nie tak...

Dziękuję za odp
PiterSas 13:49, 09 kwi 2019

pawel88 napisał(a)

jakoś uparłem się na 2 sekcje i chyba tak zostanie poniżej wrzucam na szybko zrobiony plan linii, czy jest OK? główna linia to PE32, odnogi do zraszaczy PE25.

Paweł88 nie usunąłeś błędów wcześniejszych. nadal masz miejsce na które nie spadnie żadna kropla (prawy dół) i zobacz na samej górze masz dwa zraszacze które ledwo co się stykają (lewy górny zraszacz 90 stopni połączony ze zraszaczem 180 stopni oraz lewy górny zraszacz 120 stopni z drugim lewym zraszaczem 90stopni - na miejscu styku masz pustynię. Ułożenie linii OK
PiterSas 13:56, 09 kwi 2019

Maciek86 napisał(a)
Witam,
Jest to mój pierwszy post więc przepraszam jeśli pisze nie w tym dziale.
Mam pewien problem odnośnie swojej pierwszej linia nawadniające.
Założyłem linie kroplująca z około 30 emiterami + 3 zraszacze 1804 z dyszami rotorowymi. Sterownik RAIN BIRD 1ZEHTMR.
Wszystko podłączone do wodociągu rura 1/2 cała. Od wodociągu do zaworu wstawiłem 6 m rury 25mm, następnie zawor zwrotny, elektrozawór, reduktor ciśnienia i linia wraz z zraszaczami.
Gdy elektro zawor otwiera się następuje dziwne walenie w rurach... Co zrobiłem nie tak...

Dziękuję za odp

Hej.
Zawór zwrotny założyłbym przed tym dostawionym 6 metrowym odcinkiem rury. Jak wysokie ciśnienie to za zaworem zwrotnym założyłbym reduktor ciśnienia (a nie za elektrozaworem).
Walenie w rurach związane jest z napełnianiem rurociągu wodą.
P.S. jakie masz ciśnienie w sieci?
pawel88 14:39, 09 kwi 2019

PiterSas napisał(a)

Paweł88 nie usunąłeś błędów wcześniejszych. nadal masz miejsce na które nie spadnie żadna kropla (prawy dół) i zobacz na samej górze masz dwa zraszacze które ledwo co się stykają (lewy górny zraszacz 90 stopni połączony ze zraszaczem 180 stopni oraz lewy górny zraszacz 120 stopni z drugim lewym zraszaczem 90stopni - na miejscu styku masz pustynię. Ułożenie linii OK

chciałem pokazać tylko czy linie zasilające mogę tak zrobić bo już kupiłem rury, kolanka, trójniki i jakby się okazało że źle to byłoby źle Ok ale naniosłem poprawki zgodnie z Twoimi uwagami - jeśli chodzi o górę to zraszacz z rogu tarasu przeniosłem na środek tarasu (ten 180 st), ten w rogu tarasu i domu (90 st) zmieniłem na He-Van 15 (był HV12) przez co zasięg się zwiększył, a na dole przesunąłem w prawo żeby pokryć suchy "trapezik" z poprzedniej wersji.

PiterSas 14:47, 09 kwi 2019

No już lepiej to wygląda.

Pozdrawiam
Maciek86 18:24, 09 kwi 2019

PiterSas napisał(a)

Hej.
Zawór zwrotny założyłbym przed tym dostawionym 6 metrowym odcinkiem rury. Jak wysokie ciśnienie to za zaworem zwrotnym założyłbym reduktor ciśnienia (a nie za elektrozaworem).
Walenie w rurach związane jest z napełnianiem rurociągu wodą.
P.S. jakie masz ciśnienie w sieci?

dzieki za szybkie odp.

Cisnienie wg. sieci 3-3.3 bar przepływ wynosi 1.9 m3 /h

zawor zwrotny założyłem za 6m rurą. nastepny jest elektrozawor i regulator cisnienia. pozniej jest redukcja z 3/4 na wąż 16 mm i linia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies