Jeśli przyjdzie mróz to pączki zmarzną i tak, niezależnie od cięcia, cięcie nie ma tutaj znaczenia bo gałęziom mróz nie zaszkodzi już o tej porze. Dlatego zalecam ciąć teraz. Na pogodę nie masz wpływu.
U mnie w każdym razie pocięte prawie wszystko i powiązane.
W ten sposób nie potrafię pokazać, musiałabym na realnym egz. pokazać jak się tnie jeśli trzeba sporo ściąć. Ale ze zdjęć wcale nie wynika że musisz jakoś bardziej ingerować. Po prostu zetnij te najwyższe. Przeciągnij sznurek i tnij stopniowo, potem najwyżej zjedziesz jeszcze niżej. Odejdź i z daleka popatrz.
Aniu, brązowieniem się nie martw, często zimą niektóre tak zmieniają kolor. Ważne aby wypuściły, wtedy kolor się wyrówna. Na razie niczym nie podsypuj, nie jest to w tej chwili najważniejsze, skoro sadzone jesienią to mają przecież coś w dołku dodane?
Co to za cis? Jaka odmiana czy też gatunek bo są mizerniutkie, pomiędzy nimi powinno być ich jeszcze po dwie sztuki. Albo po jednej przynajmniej.
Nie ciąć wcale, dosadzić jeszcze, bo są po prostu za rzadko. Ani to żywopłot, ani pojedyncze sztuki. Taka jest rzeczywistość. Cięcie nic tutaj nie zmieni.
Mycie prawie skończone. Teraz bluszcze, potem trawnik. Jutro trawnik. Sporo strat po zimie, fatalnie wygląda wszystko z tyłu, z donic wywaliłam co suche i wiadomo, że nic z tego. Puste donice czekają na nowe rośliny.
1. Smaragd
2. Jak przygotować podłoże podałam w linkach do artykułów - kilka szt do przeczytania
3. od siatki jeśli sąsiad się czepia - 70 cm, a jeśli się nie czepia - 50 cm
4. nie wysokość ma znaczenie, a jakość i sposób wykopania. Żeby się przyjęły najlepiej nie kopane z gruntu, a uprawiane w doniczkach, czyli 100% bryły korzeniowej. Wyjmij i zobacz, czy ma balot czy korzenie 100%. Wielkość nie ma wtedy znaczenia. Może być metr a nawet 2.5 metra. Może być 50 cm. Cena tutaj gra rolę i ilość, czy cię stać na duże czy nie.
5. Jak formować?