Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Gardenarium 10:36, 10 mar 2016

Może być, a nawet mniejsze koło.

Instagram Ogrodowiska
JoannaDe 10:47, 10 mar 2016

Dziękuję Danusiu za ekspresowa odpowiedz,

czy tak jest ok?
JoannaDe 11:33, 10 mar 2016

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Cis - Taxus

Beata, pozwolę sobie odpowiedzieć trochę nie na temat. Te pytania które zadałaś to nie w tym wątku. Ten jest o cisach.

Proponuje zadać pytania w odpowiednim temacie a tutaj tylko cisy.

Pozdrawiam i witaj na formu
lorka 11:36, 10 mar 2016

Mam pytanie, w tamtym roku posadziłam takie małe ciski, teraz są obsypane jakby pączkami. Czy je przycinać teraz, czy dać spokój i dopiero gdy puszczą młode pędy?
AnnaCh 12:54, 10 mar 2016

Pytanie jak powyżej Jak ciąć te mikrusy wsadzone jesienią? Dwa z nich, te po lewej są jskieś brązowawe, nie wiem dlaczego. wsadzone nie za głęboko, w nie kwaśną ziemię. Kupię mączkę rogową podsypę je.
Na otoczenie nie patrzeć Będzie uprzątnięte, bo już przed zimą nie zdążyliśmy.
Gardenarium 16:45, 10 mar 2016

AnnaCh napisał(a)
Pytanie jak powyżej Jak ciąć te mikrusy wsadzone jesienią? Dwa z nich, te po lewej są jaskieś brązowawe, nie wiem dlaczego. wsadzone nie za głęboko, w nie kwaśną ziemię. Kupię mączkę rogową podsypę je.
Na otoczenie nie patrzeć Będzie uprzątnięte, bo już przed zimą nie zdążyliśmy.

Aniu, brązowieniem się nie martw, często zimą niektóre tak zmieniają kolor. Ważne aby wypuściły, wtedy kolor się wyrówna. Na razie niczym nie podsypuj, nie jest to w tej chwili najważniejsze, skoro sadzone jesienią to mają przecież coś w dołku dodane?

Co to za cis? Jaka odmiana czy też gatunek bo są mizerniutkie, pomiędzy nimi powinno być ich jeszcze po dwie sztuki. Albo po jednej przynajmniej.

Nie ciąć wcale, dosadzić jeszcze, bo są po prostu za rzadko. Ani to żywopłot, ani pojedyncze sztuki. Taka jest rzeczywistość. Cięcie nic tutaj nie zmieni.

Instagram Ogrodowiska
AnnaCh 18:08, 10 mar 2016

Gardenarium napisał(a)
Aniu, brązowieniem się nie martw, często zimą niektóre tak zmieniają kolor. Ważne aby wypuściły, wtedy kolor się wyrówna. Na razie niczym nie podsypuj, nie jest to w tej chwili najważniejsze, skoro sadzone jesienią to mają przecież coś w dołku dodane?

Co to za cis? Jaka odmiana czy też gatunek bo są mizerniutkie, pomiędzy nimi powinno być ich jeszcze po dwie sztuki. Albo po jednej przynajmniej.

Nie ciąć wcale, dosadzić jeszcze, bo są po prostu za rzadko. Ani to żywopłot, ani pojedyncze sztuki. Taka jest rzeczywistość. Cięcie nic tutaj nie zmieni.
Danusiu dziękuję bardzo za zainteresowanie
W dołku mają kompost i ziemię ogrodową, oraz troszeczkę ziemi do iglaków, ale to mała część była.

To są cisy 'Hicksii'. Wsadzone co 70 cm., przed nimi miały być miskanty w tych przerwach, a przed jeszcze hortensje 'Limelight'. To nie miał być szczelny żywopłot, tylko takie pojedyncze sztuki, ale teraz sama już nie wiem... Źle będzie?
Borbetka 19:44, 10 mar 2016

Ja bym dosadziła po jeszcze jednej sztuce cisa pomiędzy te co są. Poczekasz długo, ale będzie zielona, piękna ściana. Z tego co jest teraz ściany nie będzie.
jazzy 20:01, 10 mar 2016

AnnaCh napisał(a)
Pytanie jak powyżej Jak ciąć te mikrusy wsadzone jesienią? Dwa z nich, te po lewej są jskieś brązowawe, nie wiem dlaczego. wsadzone nie za głęboko, w nie kwaśną ziemię. Kupię mączkę rogową podsypę je.

Może brązowieją, bo mają za sucho?
Mączka będzie w lidlu jakoś na dniach
AnnaCh 20:11, 10 mar 2016

Borbetka, tylko to właśnie nie miała być ściana, tylko raczej takie klocki, walce, a pomiędzy, lekko z przodu - miskanty Ale teraz to już nie wiem...

Jazzy
, wiem już o mączce, nawet już uruchomiłam tatę, żeby mi kupił, bo ja będę w pracy. Za sucho chyba nie, czytałam też o podlewaniu