Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:28, 19 sty 2017

Do góry
Ciemiężeniem siedzą w oranżerii, na zewnątrz mróz. Teraz jest zimniej niż rano (-6)
Czy u Was tez wszyscy chorzy? U mnie w pracy 1/2 zespołu, choroba rotacyjnie sięga po kolejne osoby
Mnie na razie dopadla opryszczka

Oby do wiosny, ktora podobno do mnie ma dojśc w II połowie lutego. Tak bynajmniej wieszczy prognoza na accuweather.com
Pszczelarnia 19:23, 19 sty 2017

Do góry
Ewo nie zasypało cię?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 06:53, 19 sty 2017

Do góry
Moje ciemierniki tez klapły za zimno, trzeba przykryć lub schowac do cieplejszego miejsca az mrozy nie będa nizsze niz -5 w nocy
Ogród Małej Mi - sezon 2016 06:52, 19 sty 2017

Do góry
Dawno takiej zimy u Ciebie nie było. Jak mróz dzisiaj?
Typografia ogrodu 06:48, 19 sty 2017

Do góry
Piękna szadż w ogrodzie. Jakoś nie jest mi dane ostatnio ogród oglądac, nie wim jak zima ma u mnie oblicze
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:05, 18 sty 2017

Do góry
Nie dam radę odpowiedzieć na pozostałe posty, ide spać
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:04, 18 sty 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A ja tuż przed sylwestrem w LM w K. kupiłam wielkie kwitnące ciemierniki wschodnie od Zymona. Piękne kolory i kępy.

Szukałam w L. W Jeleniej Górze i nie było a jechac na drugi koniec miasta po ciienriki nie chce mi sie. Mam jeszcze ciemiernikowy deal do zrobienia z Popcarol gdy grunt rozmarżnie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:02, 18 sty 2017

Do góry
Nett napisał(a)
A i jeszcze pytanie laika o ciemierniki- jeśli kupujecie je już teraz, to kiedy sadzicie je do ziemi?

Nie teraz trzymamy w chłodnym miejscu aż mina mrozy. Potem do donicy a gdy grunt rozmarzenie do ziemi
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:01, 18 sty 2017

Do góry
Nett napisał(a)
Marzenko, ja też jestem na etapie planowania róż i szukam róży w ciemnym bordowym odcieniu, o dużych kwiatach, na stanowisko z południową wystawą. Mam kilka róż w pastelowych kolorach (Lacre, Souvienir of Baden Baden, Chandos Beauty, Chopin) i zastanawiam się co by się z nimi najlepiej sprawdziło: Munstead Wood, Ascot, JW Goethe czy jeszcze cos innego bys poleciła?
Na tej samej rabacie będą też niestety Nostalgie, więc szukam też czegoś co połączyłoby te kolory.

Ha trudne połączenie - lawendowa Novalis, kremowe białe. Chyba bym do tego nie dawała malinowych kolorów Munstead czy niemal czerownawej Ascot. Zdecydowałabym sie na Gotehe lub William Szekspir ma ciut chłodniejszy odcień. A moze zupełni inna tonacja - ostry róź Princess Anne, Claire Marhall, szalony odcien Heatcliff?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:56, 18 sty 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

Takie malutkie zakupki
Pole ciemiernikowe piszesz....Już nie mogę się doczekać widoczków...
Swoje ciemierniki podhartowałam i wystawiłam jednak na zewnątrz, kwiatki trochę oklapły.... myślisz, że dadzą radę????

Moje przykryłam uwaga... Kubłem plastikowym.... Nie chciało mi sie targać wielkiej donicy do domu.... Jak nie przeżyją mam na wymianę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:52, 18 sty 2017

Do góry
nicole moj cis na patyku kupiony była jako nierówny poczochraniec w lokalnym ogrodniczym. Od pełnych dwoch seonów probuje z niego zrobić kulke i juz mi sie prawie udało. Drugi na patyku to bukszpan całkowicie mojej hodowli
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:52, 18 sty 2017

Do góry
Rench planuje ciemierniki do donicy jednej długiej na zewnatrz. Tylko patrze, ze zima nie planuje odpuścić jeszcze miesiąc.... Chyba zatem beda w oranżerii stac...
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:50, 18 sty 2017

Do góry
Patrząc na prognozy długoterminowe to jeszcze miesiac zima nas przetrzyma. Trzeba sobie umilać zime kwietnymi zakupami przekwitaja mi amarylisy mus storczyki zakupic !
Rododendronowy ogród II. 22:14, 18 sty 2017

Do góry
Świetnie że wracasz do zdrowia. Z nowymi okularami będziemy wspólnie wypatrywać wiosny oby do połowy lutego doczekać
Hortensjada 22:08, 18 sty 2017

Do góry
Piękne góry, piekny zimowy ogród. Aż nie żal człowiekowi, ze zieleni nie widać
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:52, 18 sty 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Madżenko jeszcze mam jedno pytanie różane. U Ani Makao_J dowiedziałam się, że są dwie odmiany róży Lavender: Lavender Ice i Lavender Flower Circus. Czy Ty masz obie odmiany?
Moje pytanie czy Novalis ma bardziej zdecydowany kolor od Lavender?
Wiem, że chciałaś kupić Novalis, ale nie pamiętam czy kupiłaś?

Novalis jest na mojej liście zakupów ze względu na bardziej intensywny kolor (tak wnioskuję ze zdjęć), ale czy tak jest faktycznie?.

Mirella prez kilka lat wzbraniałam sie przed zakupienia "trupiej" Novalis. Do czasu gdy Gabi orzyniołam mi kwiat i w rzeczywistosci zobaczyłam kolor jest ciemniejszy, taki bardziej nasycony niz obu Lavender. Zresztą w seoznie bedziemy wszystkie te kwiaty podziwiac na jednej rabacie w bliskim sąsiedztwie. Lavender Ice i Lavender Flower Circus maja niemla identyczny kolor. Jednak LI jest mniejsza to maluteńki krzaczek ze sporym kwiatem a LFC juz w pierwszym roku urosła spora i u mnie miała maleńkie kwiatki ale w innych ogrodach kwitnie większymi kwiatami. Byc moze taki dziwny był jej pierwszy sezon u mnie

Novalis dostałam od Irenki w zamian za moja NN więc liczę na podziwianie jej kwitnienia w seoznie.
Załozyłam rabate z chłodnymi odcieniami: lawendowymi, w tym Novalis, Louis Odeier, Cardinal Richelieu, Rapsody in Blue. Pewnie bedzie mnie Gdyni ich polaczenie z Souvenir Dr du Jamain oraz Soul ale najwyzej jesienia będzie kolejne przesadzanie

Znów kochana nie spisz nocami? Ja bym sie wsparła farmakologicznie, ale na szczęscie śpię nocami jak niemowlę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:45, 18 sty 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Madżenko dziękuję za informację
Potwierdziłaś mój wybór
W Jucce też były duże ciemierniki, ale mi niezbyt odpowiadają.
A co jeszcze kupiłaś?

Kupiłam tylko ciemeirniki, bo planuję wiosna łączki ciemiernikowe

A tak wyglądał koszyk mój i Karoliny

Anna i Ogród 06:42, 18 sty 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Widzisz tak to jest. Myślisz o jednym i przez niedopatrzenie robisz błąd. Będą się różniły kształtem. Może to wystarczy albo dosadzę coś w fioletowym kolorze.

Mirella ale wiesz że są dwie Lawender: Lavender Ice i Lavender Flower Circus i każda jest inna. Ta numer jeden u Marzenki to właśnie Lavender Flower Circuc i wygląda tak
http://www.floribunda.pl/lavender-flower-circus-id-2700.html

Dementuję
LFC jest ładna z tych co Makao wybrała ale czy lavender Ice czy LFC ładniejsza tu bym polemizowała. LI to maluteńki krzaczek z relatywnie duzymi kwiatkami a LFC to spory krzaczek z małymi kwiatkami kolor bardzo podobny. A obok nich mam teraz dosadzona i Novalis i Louis Odier. Bedziemy tonacje lawendowe oceniać

Ania jesli myslisz o duzej rózy krzaczastej a nie pnącej to pomysł o Souvenir du Dr Jamain - to prawdziwy kameleon - na poczatku kwiaty ma bordowo- malinowe a gdy przekwitaja to sa bordowo-fioletowe. Swietnie to wyglada gdyz na jednym krzewie masz rózne odcienie purpury. U mnie kwitła ta róza bardzo obficie juz w pierwszym sezonie po posadzeniu. Sadziłam wiosna a w czerwcu juz oszalałam na punkcie jej kwiatów

Moj ranking rózany wciaz ewoluuje ale niezmiennie w czołówce jest Munstead Wood, Ascot, The Alnwick Rose. To jednak nie znaczny , ze inne mi moich 100 innych róż nie zachwycają
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:29, 17 sty 2017

Do góry
U nas nie ma silnych mrozów, minimal wynosiła chyba. -13
W takiej temepraturze nie obawiam sie o rośliny w gruncie. Rok temu było -20...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:28, 17 sty 2017

Do góry
Ostatnio podlalam moje bukszpany w donicach letnia wodą......
Danusiu jak sadzisz w jakiej temepraturze ujemnej przetrwają ciemierniki w donicach? Do -5?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies