Zainstaluje Ci się znak Pinta w górnym rogu, potem gdy chcesz zapinować zdjęcia klikasz go a wszystkie zdjęcia pojawią się z możliwością zapisania ich na własnym pintereście.
Lub po kliknięciu prawym przyciskiem myszy tylko na danym zdjęciu będziesz mogła zapisać tylko to wybrane.
Jak Ewka nie masz czasu to ja mam ten kłosowiec w różnych odmianach obcykany ,więc Napiszę.
Agastache rugosa 'Alabaster'-Ten kłosowiec jest godny polecenia.Nie rozsiewa się nadmiernie,jest umiarkowanie wysoki i długo kwitnie.
Natomiast Kłosowiec 'Blue Fortune' jest bardzo ekspansywny,nie mniej jak masz dużo miejsca to wspaniale wypełnia i tworzy piękne plamy. Dodatkowo przyciąga chmary motyli.
Jest też Biały kłosowiec i przepiękny Agastache foeniculum ‘Golden Jubilee’
mój ulubiony ,ale lubi przemarznąć i słabiej się rozsiewa.
Kasiu, dziękuję bardzo Projektowanie rabat, właśnie nieustająco studiuję
U siebie wstawiłam moje ostatnie nabytki, żeby Pszczółce nie zaśmiecać wątku.
Pozdrawiam
Nie o brak czasu aż tak bardzo chodzi jak o odpowiednie zdjęcia.
Agastache foeniculum - kłosowiec fenkułowy ‘Golden Jubilee’ - trzeba zwrócić uwagę przy nim na żółtkowatą (cytrynową ) zieleń jego liści. Potwiedzam, co pisze Alina. Stanowisko zdrenowane suchsze jest dla niego najlepsze.
Czy biały kłosowiec to nie agastache rugosa 'Alabaster' albo 'Album' - ??? - nie wnikając w złożoność klasyfikacji należy dodać, że jest bardzo żywotny i dobrze siejący się (ale oczywiście nie uciążliwy do pozbycia się). Mam go od Gabrysi.
Agastache 'Blue Fortune' od Vivy - niższy. Nie zauważam jego ekspansywności. Trudniejszy do posiadania.
Miałam też Agastache 'Kudos Mandarin' - pomarańczowe. Nie przeżyło.
Pytałaś Magnolio o przyrastanie - jest mocną rośliną w pokroju (postawne) ale taką eteryczną, rosnącą od kępki do góry lekko wszerz, nie da nam takiej kępy jak miskanty w 2 roku uprawy (że użyję porównania). Stoi ładnie pionowo do góry.
Zestawienia dla niego: z przegorzanem, z pysznogłówką, z jeżówkami (purpurowymi, gatunkiem), prosem. Można z miskantami ale musi być go dużo a miskanty tak gdzieniegdzie.