Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

AgataP 13:27, 19 sty 2017

Agastache - też poczytam, bo mam pierwszy sezon w odmianie Black Adder i zakochałam się w nim od razu Dostałam też biały, ale dopiero posadzony latem
Agania 14:26, 19 sty 2017

wiedziałam , że ja zaglądnę do Ciebie Ewuś to ugrzęznę na dłużej, lektury muszę zapisać

Planiki też mi się podobają
Gruszka_na_w... 19:19, 19 sty 2017

Jak ja lubię takie czytelnicze dyskusje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Madzenka 19:23, 19 sty 2017

Ewo nie zasypało cię?
AgataP 15:33, 20 sty 2017

Ewo jeśli masz przeglądarkę Chrome to na tej stronie masz u góry możliwość pobrania przycisku - przycisk przeglądarki

https://about.pinterest.com/pl/browser-button-confirmation-page

Zainstaluje Ci się znak Pinta w górnym rogu, potem gdy chcesz zapinować zdjęcia klikasz go a wszystkie zdjęcia pojawią się z możliwością zapisania ich na własnym pintereście.
Lub po kliknięciu prawym przyciskiem myszy tylko na danym zdjęciu będziesz mogła zapisać tylko to wybrane.

Jeśli niejasno wyjaśniłam - daj znać
alinak 17:01, 20 sty 2017

magnolia napisał(a)
Ewo, ekspercie bylinowy. Może masz chwilę o ochotę opisać kłosowca Agastache foenicum ? Masz go chyba nie tylko chwilę. Czy jest faktycznie łatwy, dobrze przyrasta?
Jak jest wysoki- różnie o nim piszą.
Po kwitnieniu straszy?
Wysiewa się? Jest krótkowieczny?

Jak Ewka nie masz czasu to ja mam ten kłosowiec w różnych odmianach obcykany ,więc Napiszę.

Agastache rugosa 'Alabaster'-Ten kłosowiec jest godny polecenia.Nie rozsiewa się nadmiernie,jest umiarkowanie wysoki i długo kwitnie.
Natomiast Kłosowiec 'Blue Fortune' jest bardzo ekspansywny,nie mniej jak masz dużo miejsca to wspaniale wypełnia i tworzy piękne plamy. Dodatkowo przyciąga chmary motyli.
Jest też Biały kłosowiec i przepiękny Agastache foeniculum ‘Golden Jubilee’
mój ulubiony ,ale lubi przemarznąć i słabiej się rozsiewa.
GorAna 17:13, 20 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Noela Kingsbury Projektowanie rabat, Barbary Ellis Rośliny okrywowe i Tima Newbury Sztuka projektowania ogrodów mogę jeszcze podpowiedzieć. Te mam niestety tylko zeskanowane

Kasiu, dziękuję bardzo
Projektowanie rabat, właśnie nieustająco studiuję
U siebie wstawiłam moje ostatnie nabytki, żeby Pszczółce nie zaśmiecać wątku.
Pozdrawiam
Pszczelarnia 17:42, 20 sty 2017

alinak napisał(a)

Jak Ewka nie masz czasu to ja mam ten kłosowiec w różnych odmianach obcykany ,więc Napiszę.

Agastache rugosa 'Alabaster'-Ten kłosowiec jest godny polecenia.Nie rozsiewa się nadmiernie,jest umiarkowanie wysoki i długo kwitnie.
Natomiast Kłosowiec 'Blue Fortune' jest bardzo ekspansywny,nie mniej jak masz dużo miejsca to wspaniale wypełnia i tworzy piękne plamy. Dodatkowo przyciąga chmary motyli.
Jest też Biały kłosowiec i przepiękny Agastache foeniculum ‘Golden Jubilee’
mój ulubiony ,ale lubi przemarznąć i słabiej się rozsiewa.

Nie o brak czasu aż tak bardzo chodzi jak o odpowiednie zdjęcia.

Agastache foeniculum - kłosowiec fenkułowy ‘Golden Jubilee’ - trzeba zwrócić uwagę przy nim na żółtkowatą (cytrynową ) zieleń jego liści. Potwiedzam, co pisze Alina. Stanowisko zdrenowane suchsze jest dla niego najlepsze.

Czy biały kłosowiec to nie agastache rugosa 'Alabaster' albo 'Album' - ??? - nie wnikając w złożoność klasyfikacji należy dodać, że jest bardzo żywotny i dobrze siejący się (ale oczywiście nie uciążliwy do pozbycia się). Mam go od Gabrysi.

Agastache 'Blue Fortune' od Vivy - niższy. Nie zauważam jego ekspansywności. Trudniejszy do posiadania.

Miałam też Agastache 'Kudos Mandarin' - pomarańczowe. Nie przeżyło.

Pytałaś Magnolio o przyrastanie - jest mocną rośliną w pokroju (postawne) ale taką eteryczną, rosnącą od kępki do góry lekko wszerz, nie da nam takiej kępy jak miskanty w 2 roku uprawy (że użyję porównania). Stoi ładnie pionowo do góry.

Zestawienia dla niego: z przegorzanem, z pysznogłówką, z jeżówkami (purpurowymi, gatunkiem), prosem. Można z miskantami ale musi być go dużo a miskanty tak gdzieniegdzie.

Zdjęcia będą potem.

Pszczelarnia 17:45, 20 sty 2017

Madzenka napisał(a)
Ewo nie zasypało cię?

Zawiało, zasypało, oblodziło.

Mam 2 róże nieowinięte i nie wiem, czy jeszcze warto je owijać - pnące ('Veilchenblau' i 'Perennial Blue')?

Nie mam włókniny, warto kupić jeszcze?

Pszczelarnia 17:46, 20 sty 2017

GorAna napisał(a)

Kasiu, dziękuję bardzo
Projektowanie rabat, właśnie nieustająco studiuję
(...)

Ta książka zmieniła moje myślenie o komponowaniu rabat.