Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

18 metrów tarasowych zmartwień 08:00, 07 mar 2016

Do góry
Dominika, dziękuję za radę. Program oglądam i robię sobie notatki

Gardenarium napisał(a)
Inspiracja (moja) wisi na górze i podoba się a ty się pytasz. Zrób donice duże albo kup pojedyncze i sadź.

Trawy są fajne ale krótko, od czerwca do zimy, wiosna pusto. Mogą zmarznąć.

O trawniku nawet nie masz co marzyć, szybko się wyleczysz. Na czym ma rosnąć? na betonie? A jak ma rosnąć to musisz mu ziemię zrobić. Ja w tym, ogrodzie na górze zrobiłam szparę w podłodze drewnianej i posadziłam namiastkę trawnika, jest tam stolik i krzesła i macierzanki zamiast trawnika. Ale u ciebie nie wyjdzie to.

Donice zrobię sama, widziałam tu na forum szczegółowe i pomocne instrukcje.

Danusiu, ale co sadzić? Jakie drzewka kupić? Fanką tuji nie jesteś, to już nie raz przeczytałam
Na pewno chciałabym kupić duże gabarytowo drzewka, bo nie mam czasu czekać na ich rozrost

Trawę chciałam posiać w jakiejś wielkiej, ale niskiej donicy DIY, takiej na 20-30cm wysokości.
Przeraża i przerasta mnie gabaryt tego balkonu :/
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:02, 06 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wolę sielskość też, zdecydowanie. Się zastanawiam, kiedy oni wiedzą, że można wejść na pasy. No i ten motocykl, który pruje w ludzi.. takie miasto mnie przeraża.
Ronin się nie pogubi, on tam się czuje jak ryba w wodzie. Jak to robi? nie wiem wcale.
Ale nie wyobrażam sobie mieszkania o pow. 8 m2

Jakbym mieszkał w jednym z najdroższych miast świata jeśli chodzi o nieruchomości to cieszylbym się i z tych 8 metrów
Na stałe ten pobyt? Czy tylko w ramach prowadzenia działalności?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:52, 06 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie !
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 21:59, 06 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak nie odkryjesz nic się nie stanie, chyba że masz folię, która jest niedozwolona do okrywania. Jak odkryjesz wszystko oprócz hortensji ogrodowych, to też nic się nie stanie. Chyba że nawrót zimy będzie z mrozami minus 10. Czym masz okryte? I co masz okryte, hortensje ogrodowe czy bukietowe bo to bardzo istotne.

Danusiu, agrowłókniną zimową okryte mam hortensje ogrodowe, kalmie szerokolistną i Pierisa Katsur i wrzosy? Natomiast stroiszem azalie japońskie. Hortensje bukietową miałam nieokrutą cała zimę i teraz czeka na przycięcie ( jeden ususzony kwiatostan pozostał)
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 20:19, 06 mar 2016

Do góry
_Lukasz napisał(a)
Hej, u mnie wiatr wywiewa korę, pomimo różnego rodzaju zabezpieczeń. Największy kłopot mam z sąsiadującym gresem - miesza się z korą i trudno to wszystko wyzbierać. Czy myślicie że dmuchawa na liście mogłaby tu pomóc? Chytry plan to wydmuchanie kory taką dmuchawą tam, skąd przyszła Jak sądzicie - warto zainwestować?

Dlaczego ją zwiewa? Jest sucha bo masz szmatę p. chwastom? Tylko takie widzę wytłumaczenie. Normalnie kora leży i nie leci po grysie.
Dmuchawa? nie, raczej odkurzacz. Albo palce rak.

Pokaż zdjęcie, bardzo chcę dociec dlaczego tak się dzieje, może inny pomysł mi wpadnie do głowy.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 20:17, 06 mar 2016

Do góry
Jak nie odkryjesz nic się nie stanie, chyba że masz folię, która jest niedozwolona do okrywania. Jak odkryjesz wszystko oprócz hortensji ogrodowych, to też nic się nie stanie. Chyba że nawrót zimy będzie z mrozami minus 10. Czym masz okryte? I co masz okryte, hortensje ogrodowe czy bukietowe bo to bardzo istotne.

Thuja 'Brabant' 20:14, 06 mar 2016

Do góry
Ja będę cięła w czwartek, chyba że padać będzie to przełożę. Teraz to już nie ma co się bać przymrozków.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:11, 06 mar 2016

Do góry
Wolę sielskość też, zdecydowanie. Takie miasto mnie przeraża.
Ronin się nie pogubi, on tam się czuje jak ryba w wodzie. Jak to robi? nie wiem wcale.
Ale nie wyobrażam sobie mieszkania o pow. 8 m2
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:04, 06 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ronin mieszka w samym sercu Tokio, obok takiego skrzyżowania, ja bym w każdym, razie była przerażona tym ruchem, wolę siedzieć nad strumieniem

https://www.youtube.com/watch?v=QXtOdSgf6Ic&feature=youtu.be

Obejrzałam.To jakieś mrowisko o pozornie niezorganizowanym kierunku ruchu. Współczuję Tokijczykom. Wolę Warszawę Roninowi życzę nie pogubienia się w tym mrowisku!
Widowiskowe trawy 16:44, 06 mar 2016

Do góry
Zależy jaka to wystawa słoneczna? Posadzić? czyli pod spodem. Żadna z tych wymienionych roślin się nie nadaje. Gracillimus za wielki. Rozplenica - zacieni ją hortensja i uwali się, także na seslerię.

Możesz jedynie żurawkami podsadzić. Trzmieliną Fortunego. Pachysandrą.

Docelowo jednak hortensje zajmą cały ten pasek, a więc pozostają rośliny cebulowe na wiosnę w runiance. Będzie zielono zimą, a wiosną zanim hortensja wypuści liście - kwitnącą. Mam na myśli narcyzy.
Iglaki na pniu 16:40, 06 mar 2016

Do góry

To jest sosna 'Wintergold'

Normalnie sosnę tniesz w fazie ołowka, czyli gdy puszcza nowe przyrosty i się je skraca, ale tę formę to bym cięła teraz, w kulę.

Albo bardziej płasko.

Cyprysik możesz ciąć dwa razy.
Cis - Taxus 16:37, 06 mar 2016

Do góry
Bardziej taka forma

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:33, 06 mar 2016

Do góry
A gdzie ten dziki zachód?
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 14:43, 06 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sadząc drzewo o kulistej koronie powinniśmy znać oreintacyjną docelową średnicę korony, zakładamy różne scenariusze:

- czy ma być wyeksponowane i oświetlone z każdej strony?

- czy ma stworzyć przegrodę u góry, czyli korony obok siebie (jeden pas) jako tło, zasłona przed wzrokiem ciekawskich spojrzeń?

Wybierając odpowiedni scenariusz - sadzicie tak, jak chcecie.
Ja sadzę różnie, raz rzadko, a innym razem żeby się stykały. Błędem nie jest sadzenie gęściej bo ma to swój cel czasem.

Bardzo dziękuję za szybką i fachową odpowiedź, już wszystko jasne
Berberys - Berberis 13:49, 06 mar 2016

Do góry
Berberys 'Erecta' w tym samym ogrodzie

Berberys - Berberis 13:47, 06 mar 2016

Do góry
Aż tak pewna to bym nie była, ale sprawdziłam zdjęcia i nie mam zrobionej fotki odmiany. To może być Orange Rocket, na Red Pillar jest za jasny.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:18, 06 mar 2016

Do góry
Ronin mieszka w samym sercu Tokio, obok takiego skrzyżowania, ja bym w każdym, razie była przerażona tym ruchem, wolę siedzieć nad strumieniem

https://www.youtube.com/watch?v=QXtOdSgf6Ic&feature=youtu.be
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:28, 06 mar 2016

Do góry
Całkiem na żywo z Japonii https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1354057614620324.1073742065.140025996023498&type=3&uploaded=33

Kwitną śliwy...
Mój mały kawałeczek - proszę o radę 08:46, 06 mar 2016

Do góry
Zamieść zdjęcie tego miejsca a pomoc na pewno nadejdzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies