MagdaK
14:50, 07 mar 2016

Czy te młode tuje szmaragd -(u mnie już będą 2 rok) mają szansę się zagęścić? Mają ponad metr wysokości a są takie brzydkie. Co mam z nimi zrobić? Najgorsze to, że rośnie wokół trawa i to może być dużą konkurencją dla korzeni tuj. W tym roku zamierzam zlikwidować trawę wzdłuż siatki gdzie są posadzone tuje i dosypać kompostu i torfu kwaśnego. Poza tym nie mam pojęcia co może być nie tak, że są takie gołe, rzadkie jak nie tuje szmaragd.
Nie kładłam mat, w suszę latem podlewałam obficie, nawożone 2 razy (kwiecień i lipiec) w zeszłym roku nawozem długo działającym dla iglaków. Czy może są przenawożone i tak "wybujały"? Jesienią zaczęły chorować i opadały im gałązki, które wcześniej robiły się szybko pomarańczowe, dlatego tak wyłysiały
nie wiem do końca co to było, czy choroba czy jednak dotknęła je ubiegłoroczna susza.
Tak wyglądały we wrześniu 2015. Były opryskane dwa razy preparatem przeciwko szarej pleśni.
Zauważyłam dzisiaj, że pylą bardzo z tych końcówek. Czy to normalne?
Szmaragd

Jantar

A tak wyglądały po zakupie w październiku 2014r.

Nie kładłam mat, w suszę latem podlewałam obficie, nawożone 2 razy (kwiecień i lipiec) w zeszłym roku nawozem długo działającym dla iglaków. Czy może są przenawożone i tak "wybujały"? Jesienią zaczęły chorować i opadały im gałązki, które wcześniej robiły się szybko pomarańczowe, dlatego tak wyłysiały

Tak wyglądały we wrześniu 2015. Były opryskane dwa razy preparatem przeciwko szarej pleśni.

Zauważyłam dzisiaj, że pylą bardzo z tych końcówek. Czy to normalne?
Szmaragd

Jantar

A tak wyglądały po zakupie w październiku 2014r.