Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Żywopłot strzyżony liściasty

Żywopłot strzyżony liściasty

wiunia 21:23, 18 lut 2016

Dzięki Marzenko za odpowiedź
JoannaDe 14:00, 07 mar 2016

Nie wiem czy w dobrym wątku ale zaryzykuje. Po dwóch stronach działki mam żywopłot liściasty. Po zdjęciach z netu wydaje mi się ze to ligustr pospolity. Tak wyglądają liście:

Żywopłot jest stary i zaniedbany. Pewnie nie był cięty od początku i wygląda strasznie. Do tego chyba choruje bo na liściach plamy:

Prosze, doradźcie jak go odmłodzić?
Myślałam żeby go w tym roku przyciąć tylko nie wiem o ile? O połowe? Żywopłot jest przerzedzony, od dołu same gałązki.
Tak wygląda z daleka.

JoannaDe 14:06, 07 mar 2016

Jeszcze parę zdjęć. Da się go uratować?

Jak go ratować? Tak łopatologicznie proszę bo ja początkująca

Jeśli ściąć to już? U mnie jeszcze przymrozki w nocy i deszczowo w dzień.

Karol99 15:15, 07 mar 2016

Krótko go przytnij jakieś 20-30 cm nad ziemią. Odmlodzi się. To chyba tawula a ona świetnie reaguje na ciecie. Juz teraz możesz ciąć.
Pszczelarnia 16:14, 07 mar 2016

I opielić. A jak się ociepli to podać nawozy - podlać czymś na wzmocnienie. Ja bym cięła ciut wyżej. Tak ok. 50 cm.
JoannaDe 16:45, 07 mar 2016

Karol, Pszczelarnia, dziękuję Wam za pomoc. Tak zrobię. Utnę na 50 cm i zobaczę co z tego wyjdzie. Opielenie jasna sprawa. W tym roku cały mój ogród to tylko pielenie i porządki

Tylko mam wątpliwości czy to aby na pewno tawuła. Patrze na zdjęcia i nijak nie mogę dopasować listków. Moje są bardziej gładkie i maja łagodnie zakończone listki. Z tego co widzę to tawuły maja bardzie "strzępiaste" liście.
Gardenarium 18:09, 07 mar 2016

JoannaDe napisał(a)

Te liście to akurat irga błyszcząca. Cotoneaster lucidus. Tawuła nie ma zimozielonych liści a irga tak. Gdzieś mignęły mi tez liście ligustru. Podejrzewam że żywopłot nie jest po całości jednolity. może ligustr mieszany z irgą błyszczącą??

Zdjęcie

Zaobserwuj owoce jakie są.
Rada Karola odnośnie obcięcia jest dobra. Na 30 cm, nie na 50 cm. Nawieź Azofoską, lekko rozgrab, podlej.

Tu po lewej widzą ligustr, te podłużne listki.

Instagram Ogrodowiska
JoannaDe 08:49, 08 mar 2016

Danusiu, dziękuję za odpowiedz. To po lewej w rogu zdjęcia to jest różanecznik który rośnie przed żywopłotem Żywopłot ma wszędzie takie same listki.

Powiedz mi proszę czy irga może się NIE przebarwiać na zimę? Bo z tego co wyczytałam to irga pięknie wybarwia się jesienią a ten mój żywopłot był cały czas zielony. Stracił cześć liści ale się nie wybarwił. Poza tym jego listki są matowe. Błysku to na pewno nie maja

Zrobie tak jak mówicie czyli 30 cm. A kiedy mam nawozić? Zaraz po skróceniu czy zrobić odstęp czasowy?

Pozdrawiam
Gardenarium 10:26, 08 mar 2016

Wg mnie może się nie wybarwić, zależy to od warunków. Różanecznik ma bardzo małe liście, aż niewiarygodne że to różanecznik.

W takim razie może to świdośliwa

Zdjęcia

Do rozpoznania potrzebne są kwiaty i owoce.

Instagram Ogrodowiska
JoannaDe 10:30, 08 mar 2016

Bo te moje różaneczniki to bidy zaniedbane takie. Musze pokazać je w wątku o różanecznikach- bo one tez wymagają ratunku

Co do żywopłotu to czekamy w takim razie na kwiaty i owoce
Ale rozumiem ze postępowanie przy odmładzaniu takie same. Niezależnie co to za roślina?