Pojawiły się pierwsze kwiaty w ogrodzie, ciemierniki zawsze niezawodne. Wielkim rozczarowaniem są przebiśniegi, jesienią posadziłem setki, nie ma ani jednego. Podejrzewam że cebulki były przesuszone, szkoda i to bardzo.
Są i też takie które nigdy nie zawodzą, zachwycają cały sezon.
,,Czasem luty się zlituje, że człek niby wiosnę czuje, ale czasem tak się zżyma, że człek prawie nie wytrzyma,,
Luty jeszcze się nie skończył ale bliżej mu do przedwiośnia niż do zimy. W ubiegłym tygodniu temperatury były na tyle zachęcające że nawet ja zmarzluch wyszedłem do ogrodu zaopatrzony w sekator i grabie. To doskonały miesiąc na cięcie drzew i krzewów zarówno odmładzające jak i prześwietlające. Można powoli porządkować rabaty, wycinać uschnięte części nadziemne bylin. Trawnik mam w koszmarnym stanie ale to jeszcze nie czas by o nim myśleć, pierwsze będą robione jego brzegi. Powiązane trawy królują nad rabatami, lubię je w tej formie. W pojemnikach mam jeszcze poświąteczne choinki ale całkiem sympatycznie się na nie patrzy.
Na rabacie-wyspie, z biało-różowymi kwiatami, rosną dwa trzydziestoletnie świerki. Na pniu pierwszego z nich powieszone są okienka, natomiast na drugim... Madonna
Oto kilka dzisiejszych kadrów.