Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:19, 22 lut 2015

Do góry

ren133 napisał(a)
Wklejam jeszcze tę małą rabatkę, by w pełni zobrazować jak wygląda front mojego domu.

Tutaj nie pasuje mi ta kosodrzewina, która strasznie się rozkrzewiła i odciąga uwagę od kulek (swoją drogą nawet nie wiem co to za odmiana), za to bardzo chciałam dosadzić ze 3 kulki i ożywić żurawką jasnozieloną).

Witaj Reniu
Widzę, że u Ciebie się dzieje. I co zdecydowalaś z tą rabatką? Na projekcie to chyba rabata nr 2. Gdybyś zdecydowała się na te bukszpany (oglądałam przy schodach), to rabatka nr 1 powinna być podobna. Swoją drogą, uważam że dobrze będą wyglądały przy tym formowanym iglaczku. Popatrz poniżej, też bukszpanowe formowane klimaty.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=29
Ogród Sylwii od początku :) 22:16, 22 lut 2015

Do góry
Witaj Sylwio
Wspaniały jest Twój ogród! Można poczuć się w nim jak w raju. Wart jest wylanego potu i poświęconego czasu. Jak widać marzenia się spełniają ... ale dużo zależy od nas. Twoja relacja z zakładania ogrodu jest inspiracja dla wielu tutaj, dla mnie na pewno
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:07, 22 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

... dobrze, że dodałaś jak już będzie co oglądać. Bo u mnie to na razie tylko tuje i spalona trawa. I tylko przeskakuję z wątku na wątek, oglądam , podziwiam, szukam czegoś dla siebie... Ale im więcej czytam, tym mniej wiem - myślę, że tu jednak potrzeba czasu. Na ogród trzeba mieć pomysł. A ja się ciągle waham...
W tej chwili szukam fajnego drzewa, które chciałabym posadzić w jednej linii na wąskiej rabacie długiej na jakieś 15m (to chyba z 5 takich potrzebuję) - myślałam o klonie lub Umbrze - chodzi mi o to żeby wyróżniały się kolorem na tle tui Smaragd. I tak sobie postanowiłam, że dopiero jak obmyślę jedno to dopiero potem przechodzę do kolejnej rabaty. Wszystkiego na raz się nie da...
Gdybyś miała jakieś pomysły, pisz proszę

Wiśnie umbra..cos tam jest cudna w szpalerze na wąskim pasku ziemi - zobacz i Gabi z Ogrodu dla roślin o mocnych nerwach albo u Any-art ale nie w ogrodzie tylko na fotach sprzed biura firmy jej męża .
Sama bym sobie takie posadziła ale miejsca brak
Prawie - jak ogród 21:51, 22 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Wiosna, więc czas wziąć się do pracy, nie tylko wirtualnie na O.
Dzięki za słoneczko, właśnie się pojawilo

No właśnie, dzisiaj mM stwierdził, ze siedząc przed komputerem to ja raczej rewolucji w ogrodzie nie zrobię
Prawie - jak ogród 21:49, 22 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Renatko, nie żal mi ich...
Ja bym całkiem wyciepała (moje ulubione ogrodowiskowe słówko ), ale mąż broni ręcami i nogami i zazwyczaj przesadza gdzieś na tyły, a ja się modlę, coby się nie przyjęło

A ja muszę dokupić chyba takie właśnie jak Ty masz.
Wkleję dla porównania:

Nie wiesz jaka to odmiana?
Prawie - jak ogród 21:42, 22 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Może o takie kolory chodzi, co kwiatki dodają?
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/eb/2e/07/eb2e0755e211d8ac89e25909810e6121.jpg
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/b3/6f/f8/b36ff8acf3e46e4b3db2bd298ee06250.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/63/639513/original.jpg

tu masz link do ogrodu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=641

Iwonko,
Fajne są te Twoje inspiracje! może coś dla mnie znajdziesz?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:31, 22 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Biała - piszesz...
Bywa, że jestem tam co tydzień

I co słabe zaopatrzenie?
Ogród to moje hobby 21:29, 22 lut 2015

Do góry
FrancoPolo napisał(a)
Brilantissimum latem nie wygląda ciekawie. Liście o odcieniu blado seledynowym z białym ledwo widocznym unerwieniem. Cały urok wiosną.

Sorry, że tak marudzę, ale czy masz może jakieś zdjęcie?
Prawie - jak ogród 21:25, 22 lut 2015

Do góry
Beatko, Chodzi mi o jałowce (Widzisz ciągle coś mylę)
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:19, 22 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Klon świetny jaka to odmiana?

Karolu,
To jest klon Brillantissimum.
A trochę więcej na jego temat znajdziesz tutaj:
http://www.drzewa.com.pl/1343-klon-jawor--brilliantissimum.html
Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:11, 22 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Witam się Renatko oficjalnie
Podglądam Cię niemal od początku, bo Ty też z łódzkiego...
Masz ładną działkę do zagospodarowania. Trochę podobna do mojej, bo też mam wzdłuż całego płotu taki zielony szpaler Tylko u mnie zdecydowanie mniej miejsca, nie mam jak poszaleć
Z ciekawością poczytałam Wasze rozmowy o pobliskich szkółkach. Ja do Sieradza mam 70 km, więc jak wypatrzycie coś ciekawego, to proszę trąbić głośno, cobym też usłyszała
Pozdrawiam, będę zaglądać, już oficjalnie...

Witaj
Miło mi, że do mnie trafiłaś Fajnie, że mamy podobne działki. Piszesz o szkółkach - ja tak naprawdę nie znam ich za wiele. Największe zakupy jak do tej pory zrobiłam w sumie w Białej u Blabusia. Ale oczywiście jeśli tylko będę wiedziała o czymś ciekawym u nas dam znać. Zapraszam chętnie do mnie.
Jestem na etapie planowania wrzosowiska - gdybyś miała jakąś propozycję dla mnie pisz. Papa
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:01, 22 lut 2015

Do góry
Witam serdecznie.
Wszelkie znaki na ziemi i niebie wskazują na to, że wiosna tuż tuż. I się zacznie. Planów mam sporo. Na początek muszę określić kształt rabat - dlatego ostatnio dużo podglądam innych (zauroczył mnie ogród Sylwii). Potem zdecydować się co na nich posadzę - i tu już jest gorzej. Bo w marcu chcieliśmy założyć system nawadniania. i jeszcze trawnik najpóźniej w maju. Nie wiem w takim razie czy zdążę ze wszystkim. Na pewno trawnik musi być!
Moje maleństwo. 20:50, 22 lut 2015

Do góry
Widzę dużo kolorów i wyobrażam sobie piękne zapachy. Jest u Ciebie to czego u mnie nie ma. Będę podglądać jak ożywiasz zieleń
Prawie - jak ogród 20:15, 22 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj,
Widzę, że fajnie sobie tutaj projektujecie.
Według mnie propozycja Iwonki świetna!

A co chcesz zrobić z tymi cisami, które wysadzisz? I jaka to odmiana?

Hej, Renatko
Miło, że wpadłaś
Hortensji trochę już u siebie mam i na pewno będę je jeszcze sadzić. Kuszą mnie też drzewka liściaste. Tak, masz rację, ta inspiracja bardzo ładna - w sam raz przed nasze iglakowe żywopłoty
Nie bardzo wiem, o jakie cisy Ci chodzi Ja będę wyrzucać jałowce, a cisów jeszcze nie posiadam, chwilowo są w planach...
Pozdrawiam...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:12, 22 lut 2015

Do góry
Dziękuję Gosiu,
Poważnie zastanawiamy się nad zrobieniem podobnych donic. Być może zrobimy je z najcieńszej płyty warstwowej (łatwiej dostępny materiał). Cieszę się, że znalazłam u Ciebie taką inspirację, nie jedyną zresztą.
Podobają mi się też płyty chodnikowe na trawie - widziałaś kto ma takie ale o nieregularnych kształtach?
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:59, 22 lut 2015

Do góry
Przeczytałam cały wątek i myślę, że już wiem jak pomóc moim tujom
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:49, 22 lut 2015

Do góry
ren133-u nas cieńka 0,5mm, troche faluje ale bradzo delikatnie postaram sie kiedyś cyknąć fotkę bo to tylko pod ostre slońce widać, ale my mamy wzmocninia takie sciągające łączniki aby się nie rozlazilao (tam w srosku donicy), tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=220 widać takie cieńkie plaskowniki aluminiowe

Agu- snieg jeszcze jest i strasznei grzązko i syf do ogarnięcia po zimie

Marzen- tak wiem na nartach sie wietrzyłaś

Marta- myslę że przezyje bo prognozy są optymistyczne

Ogród Mirelli 18:52, 22 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Możesz nie tylko podglądać, ale też i doradzić

Sama za dużo nie wiem, widzisz jaki jest mój ogród, dopiero go urządzam .
Radziłam Ci, żebyś trzymała się podpowiedzeń Danusi
Ogród Mirelli 18:47, 22 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witaj. Tak mam już zaplanowane. Chciałam w marcu w szkółce kupić za jednym razem wrzosy i wrzośce, żeby już mieć tą jedną rabatę zrobioną od A do Z.
Podglądam co się dzieje u Ciebie na wątku

Możesz nie tylko podglądać, ale też i doradzić
Ogród Mirelli 16:52, 22 lut 2015

Do góry
Witaj,
Widzę, że masz już zaprojektowane wrzosowisko. Fajni tacy pomocnicy! a ja cały czas nie wiem jak wszystko rozmieścić na moim. Kiedy planujesz sadzenie? Czy kupujesz wrzosy i wrzośce od razu wiosną?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies