Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

kosolka 18:49, 22 lut 2015

Mirella, napisałam Ci u mnie, bywają u mnie mądrzejsi niż ja więc ewentualnie mogą mnie poprawić. Pozdrawiam!
MirellaB 18:52, 22 lut 2015

ren133 napisał(a)

Możesz nie tylko podglądać, ale też i doradzić

Sama za dużo nie wiem, widzisz jaki jest mój ogród, dopiero go urządzam .
Radziłam Ci, żebyś trzymała się podpowiedzeń Danusi
MirellaB 18:55, 22 lut 2015

MirellaB napisał(a)

Nie wiem jaka to odmiana, ale tak sądziłam je wiosną.
Czy to ma znaczenia do cięcia?

Mirelko, ja też się dopiero uczę, więc poproszę mądrzejszych o poprawienie mnie jeżeli źle mówię:
Skoro sadziłaś maliny wiosną i nie owocowały, znaczy to że masz odmianę która owocuje na pędach dwuletnich. Czyli- nie powinnaś ich ciąć teraz, tylko dopiero po owocowaniu - wytniesz te pędy na których były owoce. Zostawisz tylko te, na których ich nie było, bo na nich będziesz miałą maliny w przyszłym roku.
jolka 20:36, 22 lut 2015

Mysza napisał(a)
I ta późno letnia.
Z hortensjami różowymi.Zrobiłam na dole biały, ale jakoś niezbyt wyglądało.może na tym fiolecie.

Gdzieś widziałam podobną rabatę, ale były róże i lawenda i kule na pniu.ślicznie to wyglądało, ale nie pamiętam w czyim wątku to było.

Może jakoś połączycie obie?, albo z zielonym berberysem?

Witaj Mirella
Pytałaś u mnie o ML i hortensje, zdaje się w kontekście powyższego planu??
Owszem, mam u siebie całkiem podobne zestawienie i myślę że będziesz zadowolona. Miskant widzę jest tu zaplanowany z tyłu, więc na pewno nic Ci nie zasłoni, tylko będzie malowniczo powiewał nad hortensjami. On wysoko rośnie, u mnie gdzieś ok. 140 cm. To kuliste na pniu (nie wiem co planujesz?) musi być w miarę wysokie, bo hortensje zasłonią kulki. Jedyne co mi się nasunęło, to rozważenie kwestii naprzemienności kulek i traw. Chyba bym jednak posadziła 3 szt traw obok siebie i trzy kulki obok siebie. Ale to jest bardzo względne i indywidualne, tak więc już milczę
Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać
Iwk4 20:51, 22 lut 2015

Mirella, wklejam u ciebie link do artykułu o miskantach:
http://ogrody-perspektywa.com.pl/porady/miskanty-uprawa-i-najlepsze-odmiany/
szemusia 21:14, 22 lut 2015

MirellaB napisał(a)
Witam Cię Beatko. Miło, że mnie odwiedzasz. Dobrze rozumię, że z tych ściętych najgrubszych gałęzi wyrosną młode i od dołu się zagęści?
Chcę zostawić taki większy krzak, więc myśl, że go ciachnę o połowę.

Tak, deren zagęści się od dołu
Ale jeśli chcesz duży krzaczor, to faktycznie możesz ciąć wyżej. Z każdego cięcia wyrosną dwie gałązki . U mnie przyrosty nowe ma nawet 2-metrowe...
Kulki i miskanty - rewelacja
MirellaB 12:14, 23 lut 2015

JOLKA dziękuję za odwiedziny i informację.
Zostanę jednak przy posadzeniu na zmianę kule i trawy. Tak mi bardziej odpowiada

IWONKA dziękuję za link, dużo informacji, wszystko w jednym miejscu

BEATKA mam już naostrzone sekatory. Ale będę cięła
MirellaB 12:54, 23 lut 2015

Kto podpowie jakie trawy rosnące tak mniej więcej 1,5 m można posadzić w cień - strona północna rabaty?
MirellaB 16:38, 23 lut 2015

Przed

Po

szemusia 16:48, 23 lut 2015

No proszę, ale sobie ładnie poradziłaś Jaki przystojniek się z niego zrobił

Nie znalazłam tych jałowców u Ciebie. Wkleisz fotkę ponownie?