Nie wiem jaka to odmiana, ale tak sądziłam je wiosną.
Czy to ma znaczenia do cięcia?
Mirelko, ja też się dopiero uczę, więc poproszę mądrzejszych o poprawienie mnie jeżeli źle mówię:
Skoro sadziłaś maliny wiosną i nie owocowały, znaczy to że masz odmianę która owocuje na pędach dwuletnich. Czyli- nie powinnaś ich ciąć teraz, tylko dopiero po owocowaniu - wytniesz te pędy na których były owoce. Zostawisz tylko te, na których ich nie było, bo na nich będziesz miałą maliny w przyszłym roku.
Owszem, mam u siebie całkiem podobne zestawienie i myślę że będziesz zadowolona. Miskant widzę jest tu zaplanowany z tyłu, więc na pewno nic Ci nie zasłoni, tylko będzie malowniczo powiewał nad hortensjami. On wysoko rośnie, u mnie gdzieś ok. 140 cm. To kuliste na pniu (nie wiem co planujesz?) musi być w miarę wysokie, bo hortensje zasłonią kulki. Jedyne co mi się nasunęło, to rozważenie kwestii naprzemienności kulek i traw. Chyba bym jednak posadziła 3 szt traw obok siebie i trzy kulki obok siebie. Ale to jest bardzo względne i indywidualne, tak więc już milczę
Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać
Tak, deren zagęści się od dołu
Ale jeśli chcesz duży krzaczor, to faktycznie możesz ciąć wyżej. Z każdego cięcia wyrosną dwie gałązki . U mnie przyrosty nowe ma nawet 2-metrowe...
Kulki i miskanty - rewelacja