Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Żywopłot strzyżony z cisa 17:04, 22 lut 2016

Do góry
Tutaj masz wskazówki ze zdjęciami,wyciągnij z tego wnioski oraz potrzebną odpowiedź.

Jak posadzisz bździnki co metr to będziesz 15 lat czekać że się rozrosną i zrobią ekran.

Czytaj od poczatku i patrz na zdjęcia.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa

Nieważne jakiej są wielkości, sadzisz żeby się stykały i tniesz górą przynajmniej w poziomie, a w pionie to zależy jak wyglądają
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:32, 22 lut 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
ciemierniki w cukrze pudrze sa przepiekne
U nas dzis +15°, slonecznie, tylko wieje troche za duzo. Ale odczuwalnie wiosna juz. Kwitna krokusy, przebisniegi, ranniki ...a wczoraj znalazlam kolo kosciola kwitnaca forsycje.
Die czytac o stole w ogrodzie bo mam dwa a nawet trzy jesli sie ten tarasowy policzy

U was w Bawarii to w ogóle bajka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:29, 22 lut 2016

Do góry
Dziękuję za miłe odwiedziny nowicjuszki Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia innych moich wątków o innych ogrodach które zakładałam.
Mój ogród - trudne początki - Paula 14:26, 22 lut 2016

Do góry
To bązowe to przemarznięcie. tak masz rację.

1. cyprysik Lawsona (nie warto sadzić, bo tak właśnie wygląda po zimie.

2.Też cyprysik

3. Picea pungens tylko jakiś rachityczny

4.Jałowiec pospolity 'Sterling Silver' ale być może, nie wiem

5.Nie wiem - ni to jałowiec ni tuja. a jak pachnie? Jałowiec ma taki niezbyt przyjemny zapach a tuja przyjemny, żywiczny. Kłuje czy nie kłuje? Jałowiec kłuje.
Żywopłot strzyżony z cisa 14:21, 22 lut 2016

Do góry
Ustaw sadzonki obok siebie tak żeby się stykały. Podawanie odległości jest bez sensu, nie wiedząc jak one wyglądają.
Pszczelarnia 14:20, 22 lut 2016

Do góry
Skąd wyszperałaś takie archiwalne zdjęcia?

A może koza??? Masz chęć?
Pszczelarnia 14:12, 22 lut 2016

Do góry
Fajnie. Ja dla odmiany nie mam miejsca na żaden dodatkowy stół. Choć mam chęć.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:03, 22 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wzorów warzywników jest pod dostatkiem na Ogrodowisku

Danusiu, ale myslisz że zamysł z pergola z winogronem i rabatą a' la angielską jest trafiony czy nijak nie ma racji bytu ?

Projektów wszystkiego jest od groma, z tym że ja wiem co mi się podoba, ale nie wiem czy będzie to pasowało bo zaczynam dopiero przygodę z ogrodnictwem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:59, 22 lut 2016

Do góry
Wzorów warzywników jest pod dostatkiem na Ogrodowisku
Kamienny ogród patykiem malowany 13:57, 22 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja myślę, że za bardzo się przejmujesz tym swoim ogrodem. To nie tak ma być. Frustracja, że nie wyszło? że do kosza? Nie. Tworzenie ogrodu ma być przyjemnością, bo jeśli nie jest, to po co komu ten ogród?

Czy jego wielkość, ogrom roślin potrzebnych do zapełnienia cię nie przerosła?
Wszak sami go robicie, to ogrom prac dla firmy, a co dopiero dla czterech rąk?

To także ogromne koszty, bo nie da się rozmnożyć wszystkiego, trzeba poza tym mieć czas.

Nie dąż tak uparcie, że Sylvana to musi mieć inaczej, bo nie będzie Sylvaną?
Tyle jednakowych roślin cieszy w różnych ogrodach na świecie, więc to nic złego mieć to, co mają inni. Inaczej gatunków by zabrakło. Na siłę chcesz robić zupełnie coś innego, tylko może się okazać że już nie ma co. Bo zawsze takie same coś znajdziesz u innych.

Forum powstało po to, aby pokazywać piękne ogrody, pracę, która cieszy nas i to że możemy się nią podzielić z innymi. Taki jest sens udziału w takim miejscu.

Twoja praca cieszy innych, więc tego się trzymaj, a nie musisz przy tym mieć "Sylvany mistrzostwa świata". I tak masz inaczej. Bo o takie kamienie trudno na świecie i nie każdy je ma i umie tak ułożyć jak ty.

Pozdrawiam

Pewnie masz Danusiu trochę racji...bo rąk do pracy jest dwie a nie cztery...roślin za mało....pieniędzy o wiele wiele, bo te połacie pochłaniają wszystko co kupie jak ziarenko maku.
Uwielbiam tworzyć, grzebać w ziemi i nawet te swoje kamulce przekładać, ale wiszą nade mną także domownicy, którzy mają inne zdanie - "znów coś przekopujesz, już tego nie wytrzymam", "tylko mi nie mów o nowych pomysłach".
Patrząc na Twoje projekty myślę sobie, że Ty też szukałaś swojej drogi, którą nie od razu znalazłaś...masz większe doświadczenie ja dopiero zaczynam i popełniam wiele błędów....ale czy to źle, że chcę się uczyć i robić coś sama?
Ty korzystasz z roślin, które się "sprawdziły" - masz już swoje ulubione, wiesz jak rosną, co lubią i z czym je połączyć....ja testuję u siebie różne połączenia, o niektórych nie piszę bo są chybione....ale mnie to uczy, a z czasem może wymyślę coś innego.
Nie wierzę, że wszystko jest już wymyślone.
Ja widzę ogród jako przestrzeń, całość, dla mnie ogród to ukształtowanie terenu, architektura, elementy sztuki i roślinność....
Wszystko to mam w głowie jeśli chodzi o mój ogród....jak chciałabym aby wyglądał....ale realizacja zajmie mi chyba ze 20 lat.
Tutaj każdy chce spektakularnych zmian....

Dziękuję, że do mnie zajrzałaś....bardzo cenię Twoją pracę - jak wszyscy - i cieszę się, że utworzyłaś to forum.

Pozdrawiam serdecznie
Ogród z pergolą 13:47, 22 lut 2016

Do góry
Aniu, czy podobałby Ci się podział rabaty na mniejsze pola?
Zobacz, jak Danusia dzieli większą płaszczyznę, co sądzisz?
Gardenarium napisał(a)
Przedogródek jest wizytówką ogrodu, zapowiedzią, co nas czeka dalej. Jego ładne zaprojektowanie jest bardzo ważne.

To zdjęcie już zamieszczałam, ale to właśnie jest przedogródek w ogrodzie nowoczesnym

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 13:31, 22 lut 2016

Do góry
Pokaż zdjęcie.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 13:29, 22 lut 2016

Do góry
Tu nie o cierpliwość chodzi, a o mądrość życiową ogrodniczą Wszystko trzeba robić w odpowiednim czasie, pośpiech nie jest tutaj potrzebny.

Możesz sześć razy w miesiącu zamiatać, ale sześć razy sadzić to samo z powodu głupoty - to niepotrzebne.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 13:25, 22 lut 2016

Do góry
Mogą być zaczątki pąków.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 13:23, 22 lut 2016

Do góry
Tutaj były sadzone małe, takie do metra, ale są równane tylko górą. Pionowo nie tnę.

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 13:22, 22 lut 2016

Do góry
Tutaj jest zaczątek cięcia. Można było jeszcze niżej. Widzisz brzuchy?

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 13:20, 22 lut 2016

Do góry
Tak, jest możliwość. Wtedy sadzisz co 50 cm a nawet gęściej, żeby się stykały i tniesz. Najpierw równasz poziomo, linia musi być ładna, prosta, potem tniesz tujom "brzuchy" pionowo.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 13:19, 22 lut 2016

Do góry
Wtedy gdy są i widzisz, że rosną. Piszę to w obawie, że możesz kupić martwe. Przemrożone.
Kamienny ogród patykiem malowany 13:17, 22 lut 2016

Do góry
A ja myślę, że za bardzo się przejmujesz tym swoim ogrodem. To nie tak ma być. Frustracja, że nie wyszło? że do kosza? Nie. Tworzenie ogrodu ma być przyjemnością, bo jeśli nie jest, to po co komu ten ogród?

Czy jego wielkość, ogrom roślin potrzebnych do zapełnienia cię nie przerosła?
Wszak sami go robicie, to ogrom prac dla firmy, a co dopiero dla czterech rąk?

To także ogromne koszty, bo nie da się rozmnożyć wszystkiego, trzeba poza tym mieć czas.

Nie dąż tak uparcie, że Sylvana to musi mieć inaczej, bo nie będzie Sylvaną?
Tyle jednakowych roślin cieszy w różnych ogrodach na świecie, więc to nic złego mieć to, co mają inni. Inaczej gatunków by zabrakło. Na siłę chcesz robić zupełnie coś innego, tylko może się okazać że już nie ma co. Bo zawsze takie same coś znajdziesz u innych.

Forum powstało po to, aby pokazywać piękne ogrody, pracę, która cieszy nas i to że możemy się nią podzielić z innymi. Taki jest sens udziału w takim miejscu.

Twoja praca cieszy innych, więc tego się trzymaj, a nie musisz przy tym mieć "Sylvany mistrzostwa świata". I tak masz inaczej. Bo o takie kamienie trudno na świecie i nie każdy je ma i umie tak ułożyć jak ty.

Pozdrawiam
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 13:07, 22 lut 2016

Do góry
5 sztuk chyba bym posadziła tak mniej więcej. Poplączą się i o to chodzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies