Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Nallar 19:42, 22 lut 2016

Jednak poszedłeś kopać..... Mam rozumieć że zaczynasz wprowadzać zmiany na froncie.
Rozchodniki, krokusy i orliki u mnie wyglądają tak samo jak u Ciebie ale przebiśniegi mi jeszcze nie wyszły

Wielkość cebul imponująca.
Luki 19:54, 22 lut 2016

Paweł Lilie warto mieć dla zapachu nawet po kilka sztuk, a azjatyckie niepachnące najlepiej wyglądają w dużych grupach po 5-7 cebul, które z czasem potroją liczbę.
Ja co roku sadzę sobie kilka ze sprawdzonego źródła, zero pomyłek

Prognozy jakoś mało optymistyczne na większe prace ogrodowe, straszna przeplatanka się szykuje.

Ewo przebiśnieg to wędrownik niewiadomego pochodzenia na froncie, miły drobiazg dzisiejszego dnia.

Nie wytrzymałem i od razu lepiej się czuję, troszkę łopatą pomachałem
W przedógródku na razie będzie coraz gorzej i gorzej.
Musze wykopać stary pień bo jodle, usunąć na stałę jałowce i modrzew, przesadzić Rh i berberysa i gdzieś tymczasowo umieścić 27 liliowców, mam tylko problem bo nie mam tylu dużych doniczek.
Później przekopać całą ziemię, oczyścić dodać czegoś lepszego i sadzenie.
Jedyną nową rośliną będzie magnolia i miskanty Malepartus, poza tymi cisy z odzysku i reszta bukszpanów i do tego lilie i liliowce. Wsio
Nallar 20:08, 22 lut 2016

Łukasz, jutro mogę sprawdzić mój "doniczkowy stan" być może coś będzie u mnie. Zaglądasz czasem w moje okolice? Może będziesz jeszcze raz na giełdzie? Dam jutro znać i jeśli będziesz chętny to zabierzesz.
iwonadm 20:11, 22 lut 2016

Ty u mnie ja u Ciebie
lilie wymiatają, ogromniaste, chcesz je posadzić w jednym miejscu czy kolorami. Mam prośbę pokaż swoją kolekcję, które polecasz? Ja mam kilka i przyznam, że zero azjatyckich. Napisz proszę o swoich odczuciach dot. tych piękności.
Gardenarium 20:13, 22 lut 2016

Luki napisał(a)
Wróciłem ogromnie oburzony z giełdy, chciałem się obkupić w jakieś ładne cebulowe, chociaż jakieś hiacynty... wybór praktycznie zerowy i zostałem z ładnymi osłonkami na hiacynty bez hiacyntów. Na szczęście inne potrzebne rzeczy udało się wybrać.

Na podwórku ciepło, ale okropnie wieje, miałem plan wykopać lilie, jednak chyba zrezygnuje.

A u mnie przeciwnie, wszystko jest Nawet przebiśniegi

Instagram Ogrodowiska
Luki 20:32, 22 lut 2016

Ewo nie mam pojęcia bo teraz dość rzadko bywam w Twoich stronach, ale do połowy marca może będę musiał się wybrać, także będę miał na uwadze, bardzo dziękuje

Danusiu widzisz a u mnie bida z nędzą, ale zapewne gdybym pojechał na większą giełdę do Tych to bym miał dzisiaj cebulowe, jednak nie chciało mi się jechać tak daleko
Luki 20:48, 22 lut 2016

iwonadm napisał(a)
Ty u mnie ja u Ciebie
lilie wymiatają, ogromniaste, chcesz je posadzić w jednym miejscu czy kolorami. Mam prośbę pokaż swoją kolekcję, które polecasz? Ja mam kilka i przyznam, że zero azjatyckich. Napisz proszę o swoich odczuciach dot. tych piękności.

Iwonko te, które wiedziałem mam opisane i raczej będę sadził obok siebie, ale w jednej grupie. Przedogródek jest kolorowy i niech jego nowa odsłona taka pozostanie
Azjatyckie kwitną najwcześniej i nie ma z nimi najmniejszego problemu dobrze się mnożą i rozrastają nie pachną, ale nie mam im tego za złe. Na żyznym stanowisku mogą mieć nawet 120cm wysokości. Nie polecam lili azjatyckich z grupy Tango i pełnych, miałem po kilka odmian z każdej i są marne.

Moja ulubiona azjatka to Rosella,s Dream na zdjęciu drugi sezon jej kwitnienia, posadzona jesienią 2011. Niestety ta grupa została w dużej mierze pożarta przez nornice, ale odbudowałem cebule i w tym roku będą mocno kwitły.

Purple Eye jest też bardzo ładna

Większośc jednak kupowałem na targach jako pomarańczowa, biała itp a i tak zawsze były wymieszane czerwona była pomrańczowa itp

Luki 20:54, 22 lut 2016

Moja ulubiona grupa to Orienpety ze względu na silny zapach, zdrowotność, często bardzo wysokie łodygi i wielkie kwiaty.

Cudowna Flashpoint

Nymph

Yellowen dorasta nawet do 2 metrów wzniesione intensywnie pachnące kwiaty

Na pierwszym planie trąbkowa Triuphator, poźniej Orienpet NN i Yellowen
Luki 21:00, 22 lut 2016

Big Brother kwiat ponad 30cm

Luki 21:04, 22 lut 2016

Sheherezada na górze i na dole Conca d'or (czy jakoś tak)