Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Boćkowe perypetie ogrodkowe 08:13, 17 paź 2011

Do góry
jak patrze na sprzątniętą rabatę ze świerkami to nasuwa mi się myśl że można ją też inaczej potraktować-posadzić coś niższego, co będzie ładną masą- może róże okrywowe - np białe - White Aspiryn, lub White Rose, albo wypełnić rabatę dużą plamą liliowca Stella D'Oro - ta odmiana kwitnie bardzo długo i jest nie wysoka ( tylko nie wiem czy lubisz żółty, a ten liliowiec jest żółty), albo jasne kule tawuły japońskiej Golden Princess a między nimi coś niziutkiego- runianka japońska jeśli jest tam półcień, czy irga dammera 'Major', albo nawet czerwona odmiana żurawki. Nadają się też tam niskie lilaki Palibin zamiast tawuł japońskich. Wtedy z tyłu można między świerki dosadzić łądną odmianę miskanta chińskiego czy molinia arundiinacea.
Dwa czerwone dęby 07:46, 28 wrz 2011

Do góry
Berberys tak, ale molinia? Zastanawiałabym się, to już wolałabym czarny konwalnik i jeszcze jedno pole przejściowe np. coś żółtego (nie wiem, berberys Maria?) Czyli dołożyć pośrodku żółte pole jako przejściówkę. Zamiast molinii białe może być Carex morrovii Evergold - ale z zimowaniem może być problematycznie, no to Euonumys "Blondy" lub "Sunspot".

Witaj Myszaczku
Dwa czerwone dęby 07:40, 28 wrz 2011

Do góry
Kosodrzewinę podsypałam białymi kamieniami i po łuku posadziłam hostę .

Chcę jeszcze w tym sezonie zagospodarować rabatę przed domem .Planowałam tu wrzosowisko , ale pomysł nie przypadł mojej kochanej drugiej połowie i muszę iść na kompromis .

czarne doniczki to berberys Admiration , a brązowe to molinia Variegata.Podpowiedzcie czy to dobry zestaw i czy nie za późno na posadzenie trawy ?
Ogród profanki 12:39, 02 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
ja akurat nie szukałabym tu koniecznie symetrii. Kulki bukszpanu mogą tu być ozdobą- wyrazistym kształtem w dywanie z czegoś niskiego- no. w żurawkach. Nie musza rosnąć w rzędzie czy równych odstępach- mogą jakby rzucone w ten dywan. Cisy posadziłaś symetrycznie?- to może po prawej stronie posadź na tle ogrodzenia 2-3 hortensje obok siebie. Możesz między nie, albo obok posadzić miskanta, choć ja szukałabym jednak odstępstw od Danusinej kompozycji- ze względu i na siebie i na nią. Zamiast miskanta posadziłabym trzęślicę- molinia arundinacea, albo przed hortensjami kilka rosplenic japońskich.

Dziękuję za sugestie. Idę szukać info ma googlach o tych roslinach - jak to wogole wygląda.
Z zasady nie jestem zyciową kserokopiarką i jest mi niezmiernie głupio, ale ta dziedzina jest dla mnie jak czarna magia. Jak pisałam na poczatku - przeniosłam sie z blokowiska i staram się ogarnąc temat. A estetyka ogrodu Danusi mi odpowiada.
Goni mnie czas, bo na dniach będe pewnie rodzić, stąd to kopiowanie. Boję sie ze potem moze być róznie z czasem mając dwójkę drobiazgów placzących sie pod nogami i wiszacych na piersi.
Już teraz cierpię na niedoczas strajac się spacyfikowac niezwykle energicznego dwulatka.

Idę do wątku Any. Dziekuję bardzo za wszleką pomoc i sugestie. Bardzo!
Ogród profanki 12:14, 02 wrz 2011

Do góry
ja akurat nie szukałabym tu koniecznie symetrii. Kulki bukszpanu mogą tu być ozdobą- wyrazistym kształtem w dywanie z czegoś niskiego- no. w żurawkach. Nie musza rosnąć w rzędzie czy równych odstępach- mogą jakby rzucone w ten dywan. Cisy posadziłaś symetrycznie?- to może po prawej stronie posadź na tle ogrodzenia 2-3 hortensje obok siebie. Możesz między nie, albo obok posadzić miskanta, choć ja szukałabym jednak odstępstw od Danusinej kompozycji- ze względu i na siebie i na nią. Zamiast miskanta posadziłabym trzęślicę- molinia arundinacea, albo przed hortensjami kilka rosplenic japońskich.
Miniaturowy ogródek 10:51, 26 lip 2011

Do góry
Jeśli trawy to polecam molinie np: Molinia arundinacea 'Windspiel' mam ja na ulicy gdzie piach straszny trochę jej podsypałem lepszej ziemi i staram się podlewać jak nie zapomnę i ma się dobrze ładnie zaczyna juz sie kłosić tylko z kwiatami ma wysokość ~1,8 - 2 m
Rośliny na podmokłą rabatę 17:24, 27 gru 2010

Do góry
Mysiu, zaraz się zastanowię nad doborem roślin, dodałam na pierwszy rzut na to stanowisko hosty, języczki. O trawach zdaje się już gdzieś wklejałam nazwy. Poszukam.
A może udałoby Ci się narysować schemat tego trójkąta i umieścić krzewy już rosnące. Pomysły wtedy łatwiej się posypią.

Co do traw wklejam poradę, którą już pisałam wcześniej, żeby była w jednym miejscu:

Na wilgotne stanowisko nadają się turzyce, ale nie wiem czy wszystkie np.

Carex siderosticha 'Variegata' - Turzyca rzędowa, Carex muskingumensis 'Aureovariegata' - Turzyca muskingeńska, Carex conica 'Variegata' - Turzyca stożkowata pstra, Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus' - Wyczyniec łąkowy, Glyceria maxima 'Variegata' - Manna mielec pstrolistna, Molinia coerulea 'Variegata' - Trzęślica modra,pstrolistna, Phalaris arundinacea 'Feesey' - Mozga trzcinowata pstra

Stanowisko wilgotne, przepuszczalne:

Miscanthus sinensis 'Gracillimus' - Miskant chiński 'Gracillimus', Miscanthus sinensis 'Grosse Fontaene' - miskant chiński
Kompozycje z trawami w roli głównej 23:04, 26 gru 2010

Do góry
Na wilgotne stanowisko nadają się turzyce, ale nie wiem czy wszystkie np.

Carex siderosticha 'Variegata' - Turzyca rzędowa, Carex muskingumensis 'Aureovariegata' - Turzyca muskingeńska, Carex conica 'Variegata' - Turzyca stożkowata pstra, Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus' - Wyczyniec łąkowy, Glyceria maxima 'Variegata' - Manna mielec pstrolistna, Molinia coerulea 'Variegata' - Trzęślica modra,pstrolistna, Phalaris arundinacea 'Feesey' - Mozga trzcinowata pstra

Stanowisko wilgotne, przepuszczalne:

Miscanthus sinensis 'Gracillimus' - Miskant chiński 'Gracillimus', Miscanthus sinensis 'Grosse Fontaene' - miskant chiński
Widowiskowe trawy 14:43, 28 paź 2010

Do góry
Traw wysokich (ca 2 m) za dużo nie ma. Przede wszystkim są to miskanty. Jak nie muszą kwitnąć to mogą to być odmiany Miscanthus giganteus (zielone i paskowane). Kwitnące to przede wszystkim odmiany Miscanthus sinensis. Tych (około 2 m) jest sporo. Poniżej kilka przykładowych, każda ma jakieś zalety:
- Nishidake bardzo wczesne kwitnienie
- Roland najwyższy
- No 37. chyba najwiekszy i najładniejszy kwiatostan
- Malepartus czerwony kwiatostan i czerwone przebarwienie liści
- Grosse Fontaene finezyjny kształt i lekkość mimo dużego wzrostu
- Prof. Richard Hansen - kontrast pomiędzy wysokimi kwiatostanami a kępa liści
- Braune Fontaene - finezja kształtu (z Grosse Fontaene) i nietypowy kolor kwiatostanu
- Poseidon - wielgachny kwiatostan i ładne jesienne przebarwienie
- Wodan bo tylko ja go mam

Inne:
Phragmites communis i jej odmiany ale ona łazi
Spartina pectinata i jej odmiany - jw
Arundo donax i jej odmiany - może przemarzać
Molinia arundinacea i jej odmiany - piekne ale niedoceniane
Panicum virgatum - kilka odmian (np. Warrior, Colud Nine) oscyluje w granicach 2 m, ok. 1,5 m jest więcej
Saccharum ravennae - wygląda jak krzyżówka miskanta z trawą pampasową ale nie zakwita.
Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster' - rewelacja!

To tak na szybko. Jak sobie coś przypomnę to uzupełnię post. Jak uporządkujemy bazę fotek to pojawią się kolejne.
Artykuł o wysokich trawach z pewnością tej zimy napiszę.

Jeszcze jedno - wszystkie wymienione są dostępne choć większość w specjalistycznych szkółkach.
Widowiskowe trawy 10:46, 28 paź 2010

Do góry
1. Dla mnie "trawy" to skrót szerszego pojęcia "trawy ozdobne" czyli w uproszczeniu traw, turzyc i sitów (Poaceae, Cyperaceae, Juncaeae). Nieraz do tej grupy zalicza sie także pałki i inne rośliny ale ja kolekcjonuję tylko te 3 rodziny.
2. Jakich turzyc używasz?
3. Co dajesz na wrzosowiska? Używałaś może Molinia arundinacea?
4. Stipa tenuisssima traktujesz jak jednoroczną? (bo zimuje słabo... )
5. Chętnie pooglądałbym Twoje założenia z użyciem traw... Mogę liczyć na jakieś fotki?
6. Jeśli pozwolisz (bo to Twój wątek), to za jakiś tydzień (teraz porządkujemy bazę fotek i nie wiem co i gdzie mam) pozwoliłbym sobie wstawić trochę fotek "widowiskowych" traw w moim rozumieniu...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies