Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "wianek"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:01, 01 gru 2016

Do góry
A ty sama robiłaś te skarpety świeczkom? Świetnie to teraz wygląda
Pomysłowo i minimalistycznie.

Ja na drze zewnętrzne chciałam zrobić tym razem wianek z mchu z niewielką ilością ozdób, taki naturalistyczny, żywy i prosty...ale zima mi zrobiła psikusa i śnieg pozakrywał w moim lesie za płotem całe połacie mchu i nie wiem gdzie szukać
Pozdrawiam.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 00:43, 01 gru 2016

Do góry
Wianki super i jakie pracochłonne
Ja w ty roku założyłam plan oszczędnościowy i zostaję przy ubiegłorocznych ozdobach, w planach mam tylko jeden nowy wianek na drzwi zewnętrzne, ale ten będzie skromny, żywy, może z mchu i niewielką ilością ozdób.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:56, 30 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
img robi furorę, hi, hi
A słowo pisane? W zapomnienie?

Renia, zastrzeliłaś mnie świeczkami w skarpetkach. Super
Sama robiłaś? Nietuzinkowo

Jakoś w końcu rozkminiłam to img
Sama dzisiaj po pracy zrobiłam ... polecam bo to dość relaksujące zajęcie ... włóczka została mi z ubiegłego roku kiedy to dziergałam wianek
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:44, 30 lis 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

jakoś nie umiem już nadążyć za pędem forum, nawet na śledzenie zaznaczonych wątków czasu brakuje, dlatego przeszłam na sposób przeszukiwania forum po haśle "img".

Na drzwiach chyba będzie w tym roku sweterkowy wianek w kolorze czerwonym.

Zauważylam po pint nowy sposób wyszukiwania
Będziesz dziergać?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:37, 30 lis 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Edytko dzięki tak mi jakoś mało Ciebie na forum a jaki wianek planujesz w tym roku na drzwi? ... bo ja na razie mam pustkę w głowie ... myślę o tradycyjnym na świerku

jakoś nie umiem już nadążyć za pędem forum, nawet na śledzenie zaznaczonych wątków czasu brakuje, dlatego przeszłam na sposób przeszukiwania forum po haśle "img".

Na drzwiach chyba będzie w tym roku sweterkowy wianek w kolorze czerwonym.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:31, 30 lis 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
minimalistycznie i pięknie!

Edytko dzięki tak mi jakoś mało Ciebie na forum a jaki wianek planujesz w tym roku na drzwi? ... bo ja na razie mam pustkę w głowie ... myślę o tradycyjnym na świerku
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:24, 30 lis 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Luki, ja dzisiaj rano spojrzałam na pogodę i szybko jechałam do lasu...
Przytargałam pełną reklamówkę a i tak okazało się, że za mało. MAm nadzieję, że do jutra jeszcze będą warunki na "leśne spacery"
Życzę kilka dni roztopów abyś nie musiał spod śniegu wyciągać.

Mój mech wylądował dzisiaj na podkładach. 5 zrobionch, jeszcze tylko dwa
Przy okazji dzisiejsze szare i czarne gwiazdy.

Ale cudne te podkłady z mchem, właśnie o takim marzę, może odpuści śnieg i jeszcze dam radę u mnie w lesie trochę znaleźć na jeden wianek...
Anna i Ogród 22:08, 30 lis 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
ale fajne to Cottony szczegolnie jak ich tak duzo to fajny efekt
wianek dziergany tez mi w oko wpadl

Dziękuję
Cieszę się że mój wianek tak się spodobał.
Anna i Ogród 21:26, 30 lis 2016

Do góry
ale fajne to Cottony szczegolnie jak ich tak duzo to fajny efekt
wianek dziergany tez mi w oko wpadl
Anna i Ogród 20:46, 30 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Miałaś trąbić, jak wianek skończysz
Ale i tak przyszłam sprawdzić, czy już jest. Ślicznie wyszło
Ania, czym usztywniałaś kottony?
Przed nakręcaniem, czy po?
Klej, czy krochmal?

Napisz proszę, co po kolei

bacowa napisał(a)
Podpinam się pod pytanie Iwony. Jeszcze o tę nitkę zapytam, co to za jedna :kordonek, włóczka, a może coś innego?
Kurcze, nie wiedziałam że są rozmiary balonów

No więc nitka to kordonek. Im cieńszy tym lepszy bo na grubszym sprawdzałam i takiego efektu nie było. Wyszperałam etykietę w koszu i wyczytałam że to rozmiar 20. Nie znam się więc nie wiem czy to pomoże.

Baloniki miałam trójki. Rozmiar idealny ale uprzedzam że ciężko się wiąże. Chyba lepiej kupić piątki i pompować mniej. Radzę kupić pompkę. Kolor balonów każdy byle nie biały bo lepiej widać gdzie brakuje nitki.

Potem owijałam normalnie na balonie we wszystkie strony. Moja nitka nie ślizgała się ale wiem że można trafić na jakiś bubel i wtedy nerwy puszczają. Ja za 100g zapłaciłam 18 zł. 20 bombek wyszło i jeszcze zostało.
Owija się tak bardzo balonik jak się chce. Na końcu dobrze jest nitkę przywiązać do innej nitki. Przy supełku na balonie ale nie do balonika bo potem nie wyciągniemy balonika.

Teraz klej. Vikol i woda pół na pół. Dobrze wymieszać i każdy balonik osobno dobrze obtoczyć. Obracać kilkakrotnie bo w miejscach gdzie jest dużo nitek klej może nie dotrzeć. Wtedy przyglądam się i w to miejsce pędzelkiem dokładam kleju. Jak już wszystko pokryje klej przywiązuję osobną nitkę do dzióbka balonika i wieszam. Trzeba znaleźć dobre miejsce nie za blisko grzejnika bo baloniki będą mocno hałasowały podczas schnięcia no i wykombinować do czego je przywiązać Pod baloniki podkładamy coś by klej skapywał. Ja podłożyłam kartony po butach. Zostawiamy na noc do wyschnięcia. Rano sprawdzamy czy wszystko dobrze wyschło i jest twarde. Bierzemy igiełkę i przebijamy baloniki. Zauważyłam że jak przebija się boki to balonik rozpada się na kawałki i potem ciężko wyjąć resztki a jak przebiłam spód balonika (to miejsce nie rozciągnięte) to wtedy balonik zostaje w całości. Pociągamy delikatnie za dzióbek i balonik wychodzi.
Pogubiłam się po drodze... 20:35, 30 lis 2016

Do góry
Spaliłas wianek...nie mogę
Coś jeszcze, coś więcej... 20:29, 30 lis 2016

Do góry
Sebek, normalnie cię kupię Tyle mądrości w tak młodym umyśle
Światowy jesteś
Czyli wianek jutro?

Anna i Ogród 19:16, 30 lis 2016

Do góry
Miałaś trąbić, jak wianek skończysz
Ale i tak przyszłam sprawdzić, czy już jest. Ślicznie wyszło
Ania, czym usztywniałaś kottony?
Przed nakręcaniem, czy po?
Klej, czy krochmal?

Napisz proszę, co po kolei
Coś jeszcze, coś więcej... 19:13, 30 lis 2016

Do góry
Właśnie skończyłem robić trzeci wianek Pozdrawiam Was serdecznie i... lecę robić czwarty
Mój Eden 18:34, 30 lis 2016

Do góry
Ten wiszący wianek ładny nawet bez lampek
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:26, 30 lis 2016

Do góry
rozark napisał(a)

Chodzi mi po głowie, żeby zrobić wianek na święta. Nigdy nie robiłam sama i zastanawiałam się czy byś mi nie potowarzyszyła i coś podpowiedziała?

Reniu chętnie podpowiem chociaż ja się nie czuje jakimś wybitnym fachowcem w tej dziedzinie ale kilka wianków juz "popełniłam", no może kilkanaście...
Sama robię swoje wianki od 3 sezonów, ostatnio poza tymi dla siebie to miałam zamówienia od synowej, od mamy, od koleżanki z pracy i zrobiłam te wszystkie
Ale w tym roku obie koleżanki z mojego pokoju z pracy zaraziłam wiankowaniem i wzięły sie same i jedna z nich już mi dziś pokazywała efekt swoich działań - i nie powiem fajnie jej to wyszło. Otóż - ja jej kupiłma fajny podkład z gałązek, taki lekko przecierany w burym odcieniu - wszystko kupowałam u nas w sklepie takim ze sztucznymi kwiatami i materiałami dekoracyjnymi za 11 zł do tego spray brokatowy za 12 zł, paczkę małych gwiazdeczek za 5 zł, a sama kupiła sobie w Brico pistolet do kleju na gorąco za 27 zł + wkłady klejowe (nie wiem po ile ale są tanie), miała w domu duzo orzechów włoskich które potraktowała tym sprayem, dołożyła kilka małych brokatowych bombek i wyszło ładnie, dzis po pracy pojechała kupić kolejny taki zestaw bo bedzie robic dla mamy.
Niedużym kosztem a fajna zabawa, satysfakcja i miły akcent świąteczny w domu.
A ty co chesz wiedzieć? Chcesz pytać tu na forum czy na pw czy może wpadniesz do mnie ?
Mój Eden 15:26, 30 lis 2016

Do góry
Dziś przemalowałam stary kandelabr i zrobiłam wianek adwentowy na wysokości
Anna i Ogród 14:17, 30 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ty też cottony tworzysz?
Cierpliwa musisz być bardzo.
A gdzie je powiesisz?

Cierpliwa nie jestem absolutnie. Jak robiłam na drutach wianek to czasem jak przerobiłam dwa rzędy to normalnie wszystko mnie bolało jakbym na czymś kolczastym siedziała, ręce mi drętwiały i męczyłam się potwornie. Momentami musiałam robić na stojąco bo myślałam że nie wysiedzę. Porażka. No zdarzały się też dni gdzie potrafiłam przerobić kilkadziesiąt rzędów i nic. Wtedy korzystałam ile wlezie.

Cottony robi się na stojąco i dość szybko. Gdyby nie to wiązanie balonów to jeszcze bym zrobiła.
Anna i Ogród 12:34, 30 lis 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Na razie nie dostałam wełny takiej jaką chciałam. Dostawa w przyszłym tygodniu.

Teraz pokażę wianek świąteczny. Możliwe że coś jeszcze doczepię

Aniu super wszystko a cottony pierwsza klasa ))
Anna i Ogród 12:22, 30 lis 2016

Do góry
Aniu wianek bardzo udany , gratuluję , kulki i pomysł na bomki też super .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies