Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

AgataP 09:38, 01 gru 2016

A ja sąsiadów mam tylko jednych, takich weekendowych bardziej.
Ale zakręceni ogrodowo pozytywnie. Kiedyś Mama czerpała z niej przykład zakładając ogródek, teraz gdy ogród się za moją sprawą zmienia - sąsiadka przychodzi podglądać do mnie Więcej nikogo dookoła mnie niet
rozark 11:26, 01 gru 2016

Margarete napisał(a)
Gratulacje z okazji okrągłej 500 stron tu na forum!
Samych miłych wpisów od przyjaznych osób zycze

Reniu odpisałam u siebie w kwestii wianka

Dziewczyny dzięki za życzenia a tobie Małgosiu dodatkowo za zaproszenie! Ależ się cieszę!, stęskniłam się za pogaduchami z tobą, będzie okazja nadrobić

dzisiaj odwilż u ciebie na pewno też. +2 st, chlapa

to zdjęcie przesadzonej wierzby HN w listopadzie, ma ok 4 lat, mam nadzieję że przeżyje

to zdjęcie z zeszłego roku z maja, w tym była duużo większa

rozark 11:30, 01 gru 2016

AgataP napisał(a)
Reńka, no to 500 pyknęło, gratulacje i też czekam do wiosny. Na razie skupiam się na maratonie tortowo urodzinowym, a potem świątecznym. Buziaki.
Podziwiam że macie czas i chce się Wam ozdoby robić... ja nie jestem jeszcze na tym etapie

Reńka! kto i kiedy do mnie tak się zwrócił? nie przypominam sobie, ależ mi radochę zrobiłaś aż mi się banan na twarzy zrobił

Wianek, pistolet i jakieś ozdoby kupiłam w zeszłym roku, bo wtedy już przymierzałam się do stworzenia czegoś. Odleżało się to rok może w tym roku będzie lepiej i na zamiarach się nie skończy?
rozark 11:33, 01 gru 2016

katel napisał(a)
To ja mam fajnie z sąsiadami bo połowa ma takiego samego ogrodowego hoopla
Gratulacje z okazji 500!!!

Ja zaraziłam trochę ogrodowaniem bezpośrednią sąsiadkę, posadziła z 15 róż, hortensje, piwonie krzewiaste i powojniki. Przestali pryskać chemią po tym jak ona pryskała róże i poleciało mi na warzywnik.
rozark 11:34, 01 gru 2016

ren133 napisał(a)

PS Nie kopczykować jeszcze?

Nie kopczykowałam jeszcze ale myślę o kopczykować żłobek (czyli tegoroczne nasadzenia) jutro. Ma być zero i ma nie padać tak jak dzisiaj
rozark 11:46, 01 gru 2016

Margarete napisał(a)
Ja już zakopczykowałam od soboty tuż przed niedzielnym śniegiem siedzą sobie moje róże w kopcach, teraz już ziemia zmarznięta i ta na rabatach i ta w workach...będzie trudniej.

Co do relacji sąsiedzkich to moja sąsiadka mieszkająca ze starszą mamą i synami szła kiedyś w niedzielę w południe (chyba z kościoła) i ona ze współczuciem a jej mama z oburzeniem dxiwiły si mi że nawet w niedzielę muszę tyrać w ogrodzie. Odpaliłam im że dla mnie mój ogród to moje hobby a praca w nim to relaks. A ja na relaks i hobby mam czas tylko w niedzielę...
Mina sąsiadek - bezcenna

Dlatego ja worki z kompostem trzymam w garażu, tam nie zmarzną :0)

Mnie zapytują obcy ludzie czy nie mogą dostać sadzonki tej czy tamtej rośliny . Zdarzyło się, że babka chciała dostać lawendę
rozark 11:49, 01 gru 2016

AnnaCh napisał(a)
Ja mam super sąsiadów, ale ogrodowo, to tak różnie
Ale mają u Ciebie ptaszki do jedzonka

dbam o nie bo:
- lubię je oglądać
- zjadają mi robactwo
- i lubię je słuchać jak śpiewają

Niestety najwięcej u mnie gawronów zimą, stada liczą setki sztuk a drą się niemożebnie .

Ja mieszkam na starym osiedlu i niestety mało kto dba o ogród. Ludzie koszą trawę i na tym poprzestają.
Anda 11:52, 01 gru 2016

Ja mieszkam na nowym osiedlu i niestety też mało kto dba o ogród. Tutaj też ludzie tylko koszą trawę. No sadzą jeszcze tuje albo mieszane żywopłoty liściaste dookoła, więc chociaż te żywopłoty dla ptaków dobre. Ze wszystkich znanych mi ogrodów dookoła tylko ja dokarmiam ptaki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
rozark 11:57, 01 gru 2016

AgataP napisał(a)
A ja sąsiadów mam tylko jednych, takich weekendowych bardziej.
Ale zakręceni ogrodowo pozytywnie. Kiedyś Mama czerpała z niej przykład zakładając ogródek, teraz gdy ogród się za moją sprawą zmienia - sąsiadka przychodzi podglądać do mnie Więcej nikogo dookoła mnie niet

A propos czerpania wiedzy to wy jesteście najgłębszą studnią. Ile ja się tu nauczyłam! przykładem są ciemierniki, przed wejściem na O. nawet nie wiedziałam o ich istnieniu. Mam kilka rodzai ale najbardziej lubię cuchnące, za to, że już w listopadzie rozpoczynaja kwitnienie i do wiosny rozjaśniają zakątek w którym rosną

to zdjęcia z przed 2 dni

a to dzisiejsze

AnnaCh 11:58, 01 gru 2016

Ja mam podobnie ja Ewa, nowe osiedle, ale tez głównie trawniki i tuje, choć ostatnio zauważam jakiś progres Nawet znalazałam na O sąsiadkę, co mieszka kilka domów dalej