Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 17:33, 27 sty 2019

Do góry
Elu na mączniaka, to musisz zrobić oprysk już na przedwiośniu. W tej chwili nie pamiętam środka, mam zapisany, ale został w ogrodzie, więc nie podam. W tym roku ma być deszczowo, to i choroby mogą się pojawiać. Trzeba rękę na pulsie trzymać, i porządnie wietrzyć krzewy.

Też chciałabym urodzaju na krzewach.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:31, 27 sty 2019

Do góry

donicy jeszcze nie było i trawa znów do koszenia

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:27, 27 sty 2019

Do góry
Rdest auberta przed cięciem

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:26, 27 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Kolejny urokliwy zakątek u Ciebie ! Ja Twój ogród odkrywam nieustannie i wciąż jest coś, czego wcześniej nie widziałam!
Tak bardzo żałuję, że mój ogród mały, tak bym chciała przenieść do siebie Twój albo Pszczółki warzywnik! Jestem w nich zakochana po uszy
W ogródku emerytki 17:13, 27 sty 2019

Do góry

W ogródku emerytki 17:12, 27 sty 2019

Do góry
Muszelko, ktoś mógłby powiedzieć: kot to kot, pies to pies, cóż w tym dziwnego?
Powyższe historyjki temu przeczą, każdy kot i pies to niepowtarzalne istoty.
Mam przykład na moich 4 kotach, każde tak inne, jakby to były różne zwierzaki.
A może Twój pies sam sobie otwierał drzwi?
Moje przedwieczorne niebo też trochę płonęło

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:11, 27 sty 2019

Do góry

Sałatka pokrzywowa 17:11, 27 sty 2019

Do góry
Cześć. Twój wątek poleciła mi Anda i nie pomyliła się, ładnie tu u ciebie. Jak każda uzależniona od ogrodnictwa osoba, natychmiast chcę u siebie to, co zobaczyłam u ciebie- normalka, już się przyzwyczaiłam. Ponieważ mam na działce niewielki domek, który obecnie robi jedynie za składzik (a przygotowujemy się mentalnie do przerobienia go na kurnik) to przychodze z kilkoma pytaniami. Ta kratka, której użyłaś. Piszesz, że to eko kratka. Czy to jest element systemu do zielonych dachów czy po prostu taka kratka jak się kładzie na podjazd? W jaki sposób ona jest przymocowana? Nasz dach jest kryty gontem papowym, ale wygląda beznadziejnie i zaczyna miejscami się odrywać. Czy myślisz, że zwykła folia budowlana wystarczyłaby w tej sytuacji? Kładziona na papę oczywiscie. I największa dla mnie zagwozdka. Jak wygląda odprowadzenia wody? Ta kratka ma od spodu jakieś nacięcia żeby woda mogła odpływać? My nie mamy na tym domku rynien, daszek jest wysunięty i spływa swobodnie. Ale żeby taka kratka się trzymała to trzeba ją jakoś zakleszczyć? Czy pokażesz przy okazji jak ty masz wykończone krawędzie? Czyli te miejsca gdzie spływa woda? Nie widzę problemu żeby spływała swobodnie, ale wtedy nie wiem jak ta kratka ma się trzymać bez podparcia... Muszę mieć obczajone wszystko wcześniej. Z góry dziękuję. Ślicznie tu masz i witaj na forum

Mgduska napisał(a)
Witam serdecznie Nowe Koleżanki oraz wszystkich czytających mój wątek - sprawiacie mi niebywałą radość!
Z zielonym dachem było tak, że od początku wiedzieliśmy, że MUSI być. Nasza działka jest na terenie o kiepskiej ziemi, właściwie piasek i glina wymieszane z kamieniami - są to suche łąki, które uwielbiam, porośnięte kostrzewami, wrzosami, kocankami, sosnami i żarnowcami. I kiedy zaistniał pomysł na domek, szkoda nam było tego naturalnego podłoża, które w tej części działki jeszcze się zachowało, ale na skutek naszej ekspansji znacznie się skurczyło. No więc hop - wskoczyło na dach - to co pod domkiem oraz pożyczone od sąsiada, który jeszcze wtedy kultywował ugór - od strony nasłonecznionej, a gruba warstwa mchu od zacienionej. Całkiem przypadkowo, okazało się, że wymiar kształtek służących do urządzania podjazdów - ekokratek - idealnie zgrał się z wymiarem połaci . Na zdjęciach przytomnemu fotografowi (nie mnie) udało się uchwycić kluczowe momenty powstawania zielonego dachu.

Bezpośredni na deski położyliśmy folię budowlaną, na to kubełkową, następnie agrowłókninę.

Na agrowłókninie jest ekokratka, a potem ziemia i rośliny.

Tu widać jak utykam roślinki.

Teraz panuje tam wolna amerykanka, cześć sadzonych przeze mnie roślinek przetrwało, ale wysiewa się całe dobro, jakie żyje w okolicy - żarnowce, bylice, poziomki i inne. W czasie upałów, mimo podlewania, część usycha - w tym roku szczególnie. Ale mchom wystarczy trochę deszczu i odżywają.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:06, 27 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
i chyba takie naturalne zostaną, podobaja mi się bo przecierka wyszła I są bardziej rustykalne
Zaciągnę tylko czymś bezbarwnym może...

Polecam wosk do drewna, ładnie wydobywa rysunek drewna, a nie błyszczy się jak lakier. I mebel wygląda bardziej naturalne.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:03, 27 sty 2019

Do góry

mleczykowo
już nie walczę bo dookoła ich tyle, że i tak u mnie są

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:00, 27 sty 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:53, 27 sty 2019

Do góry

zapączkowana na maxa

skrzyń nad rowem jeszcze nie było

Za drzwiami do ogrodu... 16:48, 27 sty 2019

Do góry
Takie jednoroczne mam zakupione,pójdą prosto do gruntu i niech sobie radzą

Firletkę różową mam w ogrodzie,tą mieszankę kupiłam że względu na białą.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:48, 27 sty 2019

Do góry
kokoryczki w lasku się przyjęły, ale eMuś skosił

i kolcosił

glediczja z własnego wysiewu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:44, 27 sty 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:38, 27 sty 2019

Do góry
Coraz bardziej lubię wilczomlecze, są śliczne i nie ma przy nich żadnej roboty

Za drzwiami do ogrodu... 16:37, 27 sty 2019

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:32, 27 sty 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:27, 27 sty 2019

Do góry

pamiętyacie ciska co z patyczka się ukorzenić udało?
Oto on
Ogród Basi 16:23, 27 sty 2019

Do góry
Kochani, szukałam takich gadżetów i nie mogłam ich nigdzie znależć. A tu wczoraj mój mąż zrobił takie gwiazdki i już na wiosnę tulipanki. Jeszcze się odgraża, że zrobi księżyce, serduszka i takie klasyczne kwiatki z półokrągłymi płatkami. Prawda, że zdolny? Ziemia w skrzynkach zamarzła więc nie mogłam gwiazdek w nie wcisnąć. I tak na schodach zrobiłam im zdjęcia. Ale na przyszły rok jak znalazł. Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies