Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:09, 17 lut 2015

Do góry
A to jako inspiracja do mojej rabaty ze świerkami:

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/1/17049/original.jpg

Cały czas szukam i czekam na Wasze opinie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:46, 17 lut 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

A może zamiast żurawek dać hortensje? Na tle tuj

O hortensjach myślałam w części zachodniej działki (widok z tarasu). Tutaj chciałam na dole dać coś bordowego żeby zaakcntować , powtórzyć w dolnej partii kolor śliwy. Oczywiście nie wykluczam hortensji tylko w tym miejscu mam wąski pas zieleni, bo tylko 2,40m i boję się, że hortensje mogą zająć połowę tego trawnika i już niewiele zostanie, myślę, że za mało. Poza tym bardzo podoba mi się szpaler hortensji obsadzonych po łuku, cudo! :
Jeśli chodzi o ten bordowy akcent, to żeby nie było, nie upieram się mocno jakoś przy żurawkach, równie dobrze mógłby być berberys, tak jak tu na przykład:
http://ogrodeus.pl/media/cache/heighten_1000/images/berberys-thunberga-red-carpet_99867.jpeg

Co Ty na to?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:17, 16 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A może zamiast żurawek dać hortensje? Na tle tuj
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:10, 16 lut 2015

Do góry
Uff, wreszcie się udało! chociaż spociłam się trochę przy tym malowaniu
Mam nadzieję, że będzie to przynajmniej w miarę czytelne.

Oto plan działki:

I kolejno rabaty:

Do tej ostatniej najmniej się przyłożyłam .
Trochę dużo tego jak na jeden raz dlatego te dwie rabaty frontowe przygotuję później.
Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko i czekam na Wasze cenne rady.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:50, 16 lut 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Przyszłam przywitać sąsiadkę
Całkowicie zgadzam się z Borbetką ,że masz piękne szmaragdy i z całą resztą jej wypowiedzi również
Moda nic innego jak kwestia medialnej nagonki
Oszalałby człowiek gdyby chciał nadążyć.
Pozdrawiam!

Dzięki za miłe słowa. Dzięki takim postom już inaczej na to spoglądam tzn myślę o tym żeby iść do przodu a nie roztrząsać sprawę żywopłotu sadzonego 4 lata temu.
Obiecuję zaglądać tym bardziej, że nie dzieli nas jakaś ogromna odległość - może będzie nam łatwiej w przypadku chociażby okazji zakupowych do naszych ogrodów.
Pa
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:40, 16 lut 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Hej Reniu
masz piękny dom. Patrząc na jego bryłę, myślę, że bardzo fajnie będzie wyglądał w otoczeniu nowoczesnego ogrodu
Tuje wyglądają pięknie, potraktuj je jako tło do dalszych nasadzeń. Tuje są passe, gdy stanowią ogród sam w sobie, jak się niestety często ogląda.
Współczuję problemów z trawnikiem. Pędraki mogą być prawdziwą plagą i rozumiem, że starałaś się robic cokolwiek, żeby ratować trawnik. Niestety nawet drastyczne zabiegi z użyciem chemii nie zagwarantują, że chrabąszcze w przyszłości znów nie złożą jaj w Twoim trawniku. Też wykopuję pędraki, wycinając darń pod nowe rabaty Na szczęście nie ma ich aż tyle. W tym roku planuje zastosowanie nicieni. Barierą jest ich cena, zwłaszcza jak ma się dość dużą działkę

Zobacz tutaj:

http://www.koppert.info.pl/sklep/pedraki/pedraki-szkodliwosc

Będę się z nimi kontaktować w sprawie nicieni na opuchlaki i pędraki właśnie.

Witam Cię serdecznie u mnie.
Dziękuję za ciepłe słowa. To prawda,że przeszliśmy wiele z tymi pędrakami i trochę nie udało nam się z nimi rozprawić a trawnik zniszczyły nam doszczętnie
Teraz musimy robić wszystko od nowa i, tak jak mówisz, nie mamy gwarancji, że sytuacja się nie powtórzy. Jeśli kupisz nicienie (czytałam o nich zanim trafiłam na to forum ale opinie co do skuteczności są różne) pochwal się czy to "działa".
Pozdrawiam.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:32, 16 lut 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Witaj Reniu, prześledziłam Twój wątek i widzę, że zapowiada się ciekawy ogród. Rozumiem Twoje dylematy zaplanowałaś sobie jedno, a usłyszałaś i to od Danusi drugie. Szukając inspiracji do swojego ogródka śledziłam różne wątki, zauważyłam, że Danusia ostatnio zwraca nam wszystkim uwagę byśmy nie sadzili wciąż tych samych roślin i nie tworzyli tych samych rabat. Ja sama wiem, że to trudne szczególnie jak się jest początkującym ogrodnikiem

Dziękuję, że mnie odwiedziłaś.
Powiem szczerze, że ja tak naprawdę trafiłam tutaj, bo szperając w necie w poszukiwaniu inspiracji odkryłam ogród Danusi i urzekły mnie bardzo bukszpany - pomyślałam sobie taka zwykła roślina a tak pięknie wygląda właściwie wyeksponowana!
Dlatego może słowa szefowej tak bardzo zbiły mnie z tropu i rozwaliła się cała moja wizja. Mam nadzieję jednak, że dzięki tym wszystkim przemyśleniom, Waszym dobrym radom uda mi się podjąć właściwą decyzję. Chętnie przyjmę każdą radę ale i krytyka mile widziana.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:44, 16 lut 2015

Do góry
Mysza, ren133-merci i zpraszam częściej
Ogród wyrozumiały 18:44, 16 lut 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Dziewczyny dziękuję za odwiedzinki

ren133 - masz na myśli Białą??

Pewnie Białą, w każdym bądź razie k/Wielunia.
Ogród wyrozumiały 17:53, 16 lut 2015

Do góry
Dziewczyny dziękuję za odwiedzinki

ren133 - masz na myśli Białą??
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:52, 16 lut 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Reniu, a te bukszpany chcesz ze względu na formę? Czy tak w ogóle Ci się ta roślina podoba? Jaki jest powód? Zadaję pytania, bo najważniejsze jest to, co preferujesz Ty. Czy lubisz ciąć rośliny, czy chciałabyś mieć foremny ogród cały rok czy raczej więcej bylin i nie będą Ci przeszkadzały pustki na rabatach zimą. Masz piękny żywopłot ze Szmaragdów, dlaczego Ci przyszło do głowy, że jest passe? To najpiękniejszy kolor zieleni uważam. Wdzięczna roślina i niewiele roboty. A że teraz moda na graby czy buki? No to co? Moda przemija, potem będzie jeszcze milion innych pomysłów w sieci do oglądania. Z ogrodami jest tak samo jak z domami. Kiedyś dom klocek to komuna była, nie wolno było innych budować, potem była moda na parterowe, a teraz są dwa klocki, jeden na drugim przesunięte wobec siebie. Tych ostatnich to się pobudowało koło mnie z 15. I wszystko kwadratowe wokół nich. Rabaty, nawierzchnie itd. Proste formy są teraz modne, pięknie przedstawione i się to podoba. A i to przeminie i będą wymyślać co innego.
Czekam na rysunki, które mają się tu pojawić. Będę odwiedzać Cię i kibicować. Jak będę umiała, to i podpowiem.

Witam Cię u mnie serdecznie
Uspokoiłaś mnie swoimi słowami. Masz rację, że za modą ciężko nadążyć.
A jeśli chodzi o bukszpany to podoba mi się ich kształt i te tysiące drobnych listków i nie przeraża mnie fakt, że dużo pracy jest z nimi.
Właśnie przygotowuję rysunki. Zapraszam do mnie.
Borówcowy raj 15:30, 16 lut 2015

Do góry
Mysza - przyjazny ten programik i uważam, że warto mimo wszystko.

Olaw - iglaki to tak w sumie nawet nie z wyboru były. Podobało się jedno i drugie. I tak kupowałam. Jedyne co w grupie posadziłam to tuje Danica w rzędzie wzdłuż podjazdu i świerki, które tworzą lasek. Potem kupowałam z przypływu chwili i tak powstał ogród zimozielony, bo w zasadzie forma cały rok jest podobna. I cieszy mnie to, jakoś samych pustych rabat nie lubię. Teraz tylko zmieniam, co mi nie pasuje.

Ren133 - idę do Ciebie zobaczyć, co planujesz.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:21, 16 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sama widzisz, że nie bardzo Słuchaj się mnie, a dobrze na tym wyjdziesz

Miło mi, że zajrzałaś do mnie. Wiem, że nie po drodze mi z tymi bukszpanami bo mój ogród to przede wszystkim tuje w jednym odcieniu zieleni i dużo zimozielonych a poza tym zero kwiatów poza 5 szt róży szczepionej. Same bukszpany wtopiłyby się tylko w całość zielonej masy ale... ja myślałam żeby dać bukszpany na froncie (przy czym to co jest w tej chwili przesadzić w inne miejce lub na działkę obok) ale ożywić wszystko żurawkami w kolorze jasnozielonym i pomarańczowo-bordowym, dorzucić trawy, może coś jeszcze (a dodatkowo są to dwie rabaty żwirkowe, jasne).
Na dalsze rabaty przewiduję szpaler hortensji podsadzonych rozchodnikiem, pas rododendronów w kolorze bordowym wraz z berberysem, który mi polecasz a mnie podoba się ogromnie i może żurawką w kolorze bordowym + jeżówki czerwone i jeszcze rabata przy jałowcach bardziej wrzosowo czosnkowo może lawendowa + zakątek z choinami i myślę jeszcze o rzędzie 4 drzewek może wiśnia Umbrella w kolorze bordowym.
Całość chcę ożywić cebulowymi typu tulipany, krokusy oraz werbeną i turzycami.

Gdybym zrobiła taki plan mojej działki z propozycjami nasadzeń, będę mogła liczyć na Twoją ocenę mojej wizji?

Pozdrawiam serdecznie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:54, 16 lut 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Ależ ty masz ład i porządek w ogrodzie.
Widzę, ze ciężko masz się pogodzić z myślą o braku bukszpanów w ogrodzie. jak tu się oprzeć bukszpanom skoro całe Ogrodowisko ma fundament bukszpanowy?

Witaj,
No i właśnie w ostatnich dniach cały czas myślę i kombinuję jak tu wkomponować bukszpany do mojego ogrodu.
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 11:52, 16 lut 2015

Do góry

Chciałam przywitać się z imienniczką też z łódzkiego.
Mam nadzieję, że od wiosny prace ogrodowe ruszą pełną parą i nie poskąpisz zdjęć.
Odcienie zieleni 10:58, 16 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj,
Widzę, że mamy podobną wizję ogrodu, ja też mam dom tradycyjny urządzony raczej w stylu minimalistycznym jedynie nie planuję brzóz u siebie.
Będę zaglądać i zapraszam do siebie.

Witaj, już pędzę do Ciebie! Miło, ze ktoś ma podobną wizje, będziemy się wspierać!
Odcienie zieleni 10:56, 16 lut 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Wiec tak, powinnam się na coś zdecydować:
-ma to być ogród nowoczesny i prosty, choć dom w stylu tradycyjnym, wnętrze w stylu raczej nowoczesnym
-pozbawiony nadmiernej różnorodności gatunkowej
-nakład prac pielęgnacyjnych niema znaczenia,
-kolorystyka ogrodu w odcieniach fioletu, bieli i przebłyski karminoczerwone.
-elegancki, uporządkowany i funkcjonalny
-ulubione rośliny, przede wszystkim cisy, cisy i jeszcze raz cisy, bukszpany, trawy i wiśnie umbraculifera, rododendrony, grujecznik, drzewa o fajnym pokroju- dopiero ich będę szukac
- w przyszłości planuję wgłębnik ukryty wsród roślinności, w którym będzie klon odmiany Royal Red
-lasek brzozowy(chyba nie pasuje do ogrodu nowoczesnego)

Witaj,
Widzę, że mamy podobną wizję ogrodu, ja też mam dom tradycyjny urządzony raczej w stylu minimalistycznym jedynie nie planuję brzóz u siebie.
Będę zaglądać i zapraszam do siebie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:38, 15 lut 2015

Do góry
Danucha napisał(a)

Boszszsz... jaka ty jesteś zdeterminowana. U mnie było bardzo zimno, delikatny mrozik. Jestem pod wrażeniem. A z tą nowoczesnością....zaraz pęknę ze śmiechu Rozbawiłaś mnie tak, że aż mąż spytał z czego tak chichoczę. Thuje masz przecudne, stanowią tło ogrodu, a teraz możesz szaleć według wszelkich trendów. Myślałam, że to ja ciągle coś wymyślam i zmieniam, ale dzięki Tobie wiem, że ze mną nie najgorzej. Do rzeczy. Przejrzałam wątek i nie wiem do końca o którą rabatkę chodzi. Wklej link. Myślę, że Twój pomysł z tą rabatką przed domem nie jest zły. Do żółtego żywotnika nie dawałabym pomarańczowych żurawek, tylko np. borowe, filetowe. Ale to moje zdanie. Jak Ci się podobają bukszpany to zamiast kosodrzewiny i tego cyprysiaka posadź ze trzy kule i w to wkomponuj żurawki, żeby dopelnić kształt rabaty. To Ty tu rządzisz. Narysuj coś odręcznie, łatwiej będzie rozmawiać.

Danusiu,
Na tej stronie https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=213

jest rabata z bukszpanami przy schodach - o czymś takim myślałam u siebie na rabacie frontowej. Co Ty na to?
Ogródek Anity 21:26, 15 lut 2015

Do góry
Witaj,
Pisałaś na początku swojego wątku, że lubisz robić zakupy roślin gdzieś pod Bełchatowem - ja znalazłam w necie taką szkółkę na Pabianickiej - czy to może ta sama a jeśli nie czy mogłabyś podać mi namiary na tą sprawdzoną szkółkę?
Piękny masz ogród i podziwiam Cię, bo tyle w nim pracy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:21, 15 lut 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

To może lepiej nie zaglądaj na Pinteresta

Tylko z drugiej strony, wolę teraz pogłówkować niż żałować później jak już zrobimy projekt nawadniania. Oj ciężki orzech do zgryzienia mam ...
A teraz przerabiam ten wątek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=35
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies