O hortensjach myślałam w części zachodniej działki (widok z tarasu). Tutaj chciałam na dole dać coś bordowego żeby zaakcntować , powtórzyć w dolnej partii kolor śliwy. Oczywiście nie wykluczam hortensji tylko w tym miejscu mam wąski pas zieleni, bo tylko 2,40m i boję się, że hortensje mogą zająć połowę tego trawnika i już niewiele zostanie, myślę, że za mało. Poza tym bardzo podoba mi się szpaler hortensji obsadzonych po łuku, cudo! :
Jeśli chodzi o ten bordowy akcent, to żeby nie było, nie upieram się mocno jakoś przy żurawkach, równie dobrze mógłby być berberys, tak jak tu na przykład: http://ogrodeus.pl/media/cache/heighten_1000/images/berberys-thunberga-red-carpet_99867.jpeg
Uff, wreszcie się udało! chociaż spociłam się trochę przy tym malowaniu
Mam nadzieję, że będzie to przynajmniej w miarę czytelne.
Oto plan działki:
I kolejno rabaty:
Do tej ostatniej najmniej się przyłożyłam .
Trochę dużo tego jak na jeden raz dlatego te dwie rabaty frontowe przygotuję później.
Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko i czekam na Wasze cenne rady.
Dzięki za miłe słowa. Dzięki takim postom już inaczej na to spoglądam tzn myślę o tym żeby iść do przodu a nie roztrząsać sprawę żywopłotu sadzonego 4 lata temu.
Obiecuję zaglądać tym bardziej, że nie dzieli nas jakaś ogromna odległość - może będzie nam łatwiej w przypadku chociażby okazji zakupowych do naszych ogrodów.
Pa
Witam Cię serdecznie u mnie.
Dziękuję za ciepłe słowa. To prawda,że przeszliśmy wiele z tymi pędrakami i trochę nie udało nam się z nimi rozprawić a trawnik zniszczyły nam doszczętnie
Teraz musimy robić wszystko od nowa i, tak jak mówisz, nie mamy gwarancji, że sytuacja się nie powtórzy. Jeśli kupisz nicienie (czytałam o nich zanim trafiłam na to forum ale opinie co do skuteczności są różne) pochwal się czy to "działa".
Pozdrawiam.
Dziękuję, że mnie odwiedziłaś.
Powiem szczerze, że ja tak naprawdę trafiłam tutaj, bo szperając w necie w poszukiwaniu inspiracji odkryłam ogród Danusi i urzekły mnie bardzo bukszpany - pomyślałam sobie taka zwykła roślina a tak pięknie wygląda właściwie wyeksponowana!
Dlatego może słowa szefowej tak bardzo zbiły mnie z tropu i rozwaliła się cała moja wizja. Mam nadzieję jednak, że dzięki tym wszystkim przemyśleniom, Waszym dobrym radom uda mi się podjąć właściwą decyzję. Chętnie przyjmę każdą radę ale i krytyka mile widziana.
Witam Cię u mnie serdecznie
Uspokoiłaś mnie swoimi słowami. Masz rację, że za modą ciężko nadążyć.
A jeśli chodzi o bukszpany to podoba mi się ich kształt i te tysiące drobnych listków i nie przeraża mnie fakt, że dużo pracy jest z nimi.
Właśnie przygotowuję rysunki. Zapraszam do mnie.
Mysza - przyjazny ten programik i uważam, że warto mimo wszystko.
Olaw - iglaki to tak w sumie nawet nie z wyboru były. Podobało się jedno i drugie. I tak kupowałam. Jedyne co w grupie posadziłam to tuje Danica w rzędzie wzdłuż podjazdu i świerki, które tworzą lasek. Potem kupowałam z przypływu chwili i tak powstał ogród zimozielony, bo w zasadzie forma cały rok jest podobna. I cieszy mnie to, jakoś samych pustych rabat nie lubię. Teraz tylko zmieniam, co mi nie pasuje.
Miło mi, że zajrzałaś do mnie. Wiem, że nie po drodze mi z tymi bukszpanami bo mój ogród to przede wszystkim tuje w jednym odcieniu zieleni i dużo zimozielonych a poza tym zero kwiatów poza 5 szt róży szczepionej. Same bukszpany wtopiłyby się tylko w całość zielonej masy ale... ja myślałam żeby dać bukszpany na froncie (przy czym to co jest w tej chwili przesadzić w inne miejce lub na działkę obok) ale ożywić wszystko żurawkami w kolorze jasnozielonym i pomarańczowo-bordowym, dorzucić trawy, może coś jeszcze (a dodatkowo są to dwie rabaty żwirkowe, jasne).
Na dalsze rabaty przewiduję szpaler hortensji podsadzonych rozchodnikiem, pas rododendronów w kolorze bordowym wraz z berberysem, który mi polecasz a mnie podoba się ogromnie i może żurawką w kolorze bordowym + jeżówki czerwone i jeszcze rabata przy jałowcach bardziej wrzosowo czosnkowo może lawendowa + zakątek z choinami i myślę jeszcze o rzędzie 4 drzewek może wiśnia Umbrella w kolorze bordowym.
Całość chcę ożywić cebulowymi typu tulipany, krokusy oraz werbeną i turzycami.
Gdybym zrobiła taki plan mojej działki z propozycjami nasadzeń, będę mogła liczyć na Twoją ocenę mojej wizji?
Witaj,
Widzę, że mamy podobną wizję ogrodu, ja też mam dom tradycyjny urządzony raczej w stylu minimalistycznym jedynie nie planuję brzóz u siebie.
Będę zaglądać i zapraszam do siebie.
Witaj,
Pisałaś na początku swojego wątku, że lubisz robić zakupy roślin gdzieś pod Bełchatowem - ja znalazłam w necie taką szkółkę na Pabianickiej - czy to może ta sama a jeśli nie czy mogłabyś podać mi namiary na tą sprawdzoną szkółkę?
Piękny masz ogród i podziwiam Cię, bo tyle w nim pracy