Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 20:58, 18 sty 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Wczoraj zauważyłam że dzień już dłuższy. ☺☺☺

ciuteńkę dluższy ledwo zauważalny jhak dla mnie
dana1s napisał(a)
Kochana mój też szary i smutny, żeby chociaż słonko wyszło to od razu człowiek by energii dostał.
Jak plany wiosenne? Masz już coś w głowie jeżeli chodzi o staw?

Ta szarość jest już nudna dla mnie w tym roku.Ale czasu na nudę jak na razie nie mam.Słonka,, dalej mało,, zbyt mało. jak dla mnie.

To moje ostanie świeżo zrobione serwetniki
Moja działka na Dębowym Lesie 20:54, 18 sty 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Fajnie, że są zdjęcia Dębowego / choć mało/.
Ta zima nie jest dobra, mało słońca i pogoda w kratkę źle wpływają na nastrój i samopoczucie.
A wiosna przyjdzie szybciej niż myślisz
Trzymaj się
Grażynko, będzie wiosna będzie więcej zdjęć.
Bo ja lubię kolory itp.A ta szarości nie nastraja mnie ostatnio pozytywnie.
Tak pogoda w kratkę, zima jest i już nie ma.
Wiosny chcę oj chcę

ogród (nie)Mocy 20:51, 18 sty 2019

Do góry
U mnie ona ma taki kolorek, bo to chyba ta sama.

w fazie przebarwiania

tu już w karminowym

Jak obejrzysz krzycz to usunę
ogród (nie)Mocy 20:48, 18 sty 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

Toszko Kochana, rozplanowanie kolorów jeszcze na pory roku to jest wyższa szkoła wtajemniczenia, obawiam się. Ja na razie próbuję wyjść z przedszkola i chyba będę 'zimować'

Ta pięknotka ze zdjęcia Twoja? One tak do pół metra rosną, tak? Liście ma ładne, takie ciemnozielone.

Ogarnia mnie lekkie uczucie paniki..
Dobra, to wiśnie pierwsze kwitną, pewno kwiecień-maj jak podobne jej.Hortki raczej od lipca, albo później.. kolor fioletowy powiedzmy by miały. Z niskich zadarniających strasznie podobają mi się takie niezapominajki białe, alpejskie chyba to są? Tylko potrzebuję coś pomiędzy nie. Może różowego, co by zgasło jak wzejdą żółte. Kozłówka długoszyjkowa jest tez niezbyt wysoka i koniecznie ją gdzieś chcę u siebie, bardzo za mną chodzi
Idę pogłówkować nad resztą moich chciejstw na tą frontową.

Ta pięknotka to jest dokładnie ta sama ogrodówka You&Me którą pokazywałam w jesiennej kolorystyce, czyli w karminowym kolorze Pisałam już, że to kameleon, który kwitnie czasami już w maju, a na pewno w czerwcu. W zależnosci od ph ziemi jest od różu, lub fioletu, a przy kwaśnej glebie z dużą zawartością tlenków żelaza (a tym samym glinu) jest niebieska. Potem, w sierpniu/wrześniu te same kiscie kwiatów robią się zielonkawe (tu widać ten kolor ale już fazie łapania karminowego koloru)

Niestety, okazuje się, że nie mam żadnego zdjęcia letniego. Tylko taki szkaradek na zobrazowanie jak dużo kwiatów ma ta hortka

Zamiast niezapominajek można dobrać na cienistą rabatę (bo cały czas wydaje mi się, że to cienista -na froncie- rabata) brunerę 'Looking Glas', która na wiosnę kwitnie kwiatami łudząco podobnymi do niezapominajek. A po kwitnieniu ma cudne, srebrne liście.
Kozłówka jest na słoneczną rabatę.
Ogród Cioci cz. 3 20:34, 18 sty 2019

Do góry
Taras
Tak wyglądają boczne drogi.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:31, 18 sty 2019

Do góry
Moje 1 zakupy ogrodnicze w tym roku nie licząc kupionych jeżówek przez internet
Takie zakupy to ja lubię

A jak u Was z zakupami? Kupiliscie już coś w tym roku na nowy sezon ?
Ogród Cioci cz. 3 20:31, 18 sty 2019

Do góry
Pokażę Wam prawdziwą zimę w górach Jest piękna dla oglądających ale dla nas uciążliwa.
Z jednej strony śnieg odrzucony sięga dachu.

Tutaj klon zakopany w śniegu bo gdzieś trzeba odrzucać
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:10, 18 sty 2019

Do góry
Ja zrobiłabym coś takiego, żeby poszerzyć optycznie tę rabatę.

I dałabym brzozy.
Zielony zielonym pogania :) 20:00, 18 sty 2019

Do góry
Lulilaj napisał(a)

Zamiast klona dać sosne fastigiata, albo w odpowiednich odległosciach posadzić 3...po trójkącie

np. tak
lub jeszcze inaczej

Sosna jako wykrzyknik i z boku np. grujecznik

Lub zamiast sosny mozna dać dąb Quercus palustris 'Green Pillar'

albo faktycznie klon, acer rubrum 'Red Sunset"
chyba jednak zaczynam komplikować...ech

Natomiast miejsce przy kominach na razie bym odłożyła, bo jestem przekonana, że trzeba będzie obsadzić je w zalezności od wypełniaczy na sąsiednich rabatach. Aczkolwiek w ciemno mozna by sadzić hakonechloa macra...trzeba na spokojnie pomyśleć
W ogródku emerytki 19:52, 18 sty 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Sylwio, to jest ostrokrzew o biało- zielonych listkach, w szkółce kazali owijać, bo przemarza.
I na dodatek rośnie w kamiennym gazonie, tam mało ziemi.
Nie chcę go stracić, bo jest piękny
Niby mieszkam na zachodzie, ale to jednak góry.
I zawsze wieje, w zimie mroźno.
Danko, ja " cierpię ", gdy tracę rośliny. Więc, jeśli mogę tego uniknąć, to owijam lub chowam do budynku.
To mój ostrokrzew / nie patrzcie na szczawik- moją zmorę /.

Rzeczywiście ładny ten ostrokrzew
Mokradło... i mój ogród 19:42, 18 sty 2019

Do góry
Dlaczego jednak bez żalu pozbędę się tarasu. Uwaga, proszę nie zwracać uwagi na rośliny, po większości pozostały dziury, które muszę jeszcze załatać :

Taras bardzo ciemny, raz że - kolor drewna, dwa że wsch-półn. Jak na złość w kształcie "odwróconej" litery L. Bardzo na nim wieje. Taras częściej mi służy jako suszarnia i składzik na zabawki, rowery itp.
Mój ogrodowy pamiętnik 19:35, 18 sty 2019

Do góry
Ja też tnę carexy nisko i super odrastają
Jeśli tniemy ,gdy już rosną nowe źdźbła to trzeba uważać żeby nie uszkodzić serca

Carex ice dance przed i po

Carex gold fountains przed i po

Ogród Muszelki 19:32, 18 sty 2019

Do góry
Witajcie! Wpadam na chwilę. Przesyłam Wam gorące pozdrowienia
Alpy piękne, ale nie umywają się do naszych Karkonoszy. Bo Karkonosze zimą są jak z baśni, a ja baśnie uwielbiam.
Zmieniła się prognoza pogody! Od jutra w Karkonoszach słooooońce!

Pa, pa Alpy!

ogród (nie)Mocy 19:23, 18 sty 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Basiu, myślę, że największą sztuką jest rozplanować kolor na pory roku.
I tak wiśnie kwitnąć będą pierwsze...razem z cebulowymi i ew. z niektórymi bylinami takimi jak np. brunery, miodunki i tulipany.

Potem może wejść ci kolor fioletowy i żółty. Powiem więcej - jeśli byś dobrze przygotowała miejscówkę pod You&Me, czyli lekko kwaśno lub mocniej kwaśno to możesz sterować jej kolorem: na lekko kwaśno uzyskasz fajny fiolet

na bardzo kwaśnym niebieski (foty brak). Na Bardzo lekko kwaśnym do obojetnego ph uzyskasz różowy kolor.
U mnie na jesieni króluje czerwień i żółć...jesień musi jarzyć się kolorami

Do ustawienia kolorów na pory roku bardzo namawiam.

Toszko Kochana, rozplanowanie kolorów jeszcze na pory roku to jest wyższa szkoła wtajemniczenia, obawiam się. Ja na razie próbuję wyjść z przedszkola i chyba będę 'zimować'

Ta pięknotka ze zdjęcia Twoja? One tak do pół metra rosną, tak? Liście ma ładne, takie ciemnozielone.

Ogarnia mnie lekkie uczucie paniki..
Dobra, to wiśnie pierwsze kwitną, pewno kwiecień-maj jak podobne jej.Hortki raczej od lipca, albo później.. kolor fioletowy powiedzmy by miały. Z niskich zadarniających strasznie podobają mi się takie niezapominajki białe, alpejskie chyba to są? Tylko potrzebuję coś pomiędzy nie. Może różowego, co by zgasło jak wzejdą żółte. Kozłówka długoszyjkowa jest tez niezbyt wysoka i koniecznie ją gdzieś chcę u siebie, bardzo za mną chodzi
Idę pogłówkować nad resztą moich chciejstw na tą frontową.
ogród (nie)Mocy 18:44, 18 sty 2019

Do góry
Basiu, myślę, że największą sztuką jest rozplanować kolor na pory roku.
I tak wiśnie kwitnąć będą pierwsze...razem z cebulowymi i ew. z niektórymi bylinami takimi jak np. brunery, miodunki i tulipany.

Potem może wejść ci kolor fioletowy i żółty. Powiem więcej - jeśli byś dobrze przygotowała miejscówkę pod You&Me, czyli lekko kwaśno lub mocniej kwaśno to możesz sterować jej kolorem: na lekko kwaśno uzyskasz fajny fiolet

na bardzo kwaśnym niebieski (foty brak). Na Bardzo lekko kwaśnym do obojetnego ph uzyskasz różowy kolor.
U mnie na jesieni króluje czerwień i żółć...jesień musi jarzyć się kolorami

Do ustawienia kolorów na pory roku bardzo namawiam.
Sezon 2017 u Hanusi 18:18, 18 sty 2019

Do góry
Grażynko, Tak kwitła w czerwcu, i dodam, że powtarza kwitnienie do jesieni.

...uDany ogród 18:03, 18 sty 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Na takie właśnie kolorki czekamy.
Piękna energetyczna wiosna

Tak, Aniu na takie i na wiele więcej
Ja już tęsknię za soczystą zielenią, ciepłym deszczem i parującą ziemią
Jak niewiele człowiekowi potrzeba do szczęścia

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:45, 18 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

jeszcze zdjęcie grupowe

O to jakaś większa akcja ogrodnicza! Super!
Sałatka pokrzywowa 16:48, 18 sty 2019

Do góry
Jeszcze parę fotek na zachętę i zmykam - rzeczywistość za mną zatęskniła...
Stanwel Perpetual, cudna i pancerna

pewnego razu mieczyki się obraziły na sosny - więcej słońca odbija się od ściany - i rosły takie odwrócone

historyczne zdjęcie - spontaniczna uprawa wszystkiego, aktualnie zastąpiona szklarnią
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:26, 18 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
A nie dałoby się dosypać ziemi na rabatę i przesunąć ten murek bliżej cisów? Bo murek mi nie przeszkadza, ale ten duży odstęp od cisów do rabaty może faktycznie dziwnie wyglądać.

Popatrz:
taki jest plan obecnie (szerokość ścieżki przy altanie oszacowałam na oko)

a tak by to wyglądało, gdyby murek przesunąć bliżej cisów:

Tylko wtedy ten murek wypadałoby zrobić szerszy, tak na ok. 30 cm, żeby można było po nim chodzić jak trzeba będzie te cisy ciąć.

Druga opcja, tańsza i łatwiejsza, to po prostu pozwolić urosnąć tym cisom do 100 cm szerokości
Ale czy nie szkoda miejsca na rabatę?

Asia, zadziwiasz mnie! Widziałam, że w projektowaniu też ostro u dziewczyn działasz Szacunek, że to wszystko ogarniasz!!!

Ziemię oczywiście można dosypać, z tym nie ma problemu.
Wymiary jak najbardziej oddają rzeczywistość

Zastanawiam się czy przybliżenie murka bliżej cisów wpłynie na lepszą wizualność tego miejsca? Jeśli tak to jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem.
Rabata ma 1m szerokości i na niej będą w rzędzie 3 graby i pomiędzy nimi rozplenice. Miejsca więcej na nią nie potrzebuję bo na pewno nic innego tu nie będzie rosło Ale jeśli poszerzenie jej korzystnie wpłynęłoby na proporcje to będę na tak.
Za 100 cm szerokości żywopłot cisowy podziękuję

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies